Καραχάννας (ΕΛΠΕ): Ποιες Είναι οι Προϋποθέσεις για την Ανάπτυξη της Αγοράς Πετρελαιοειδών

 

Τέσσερα είναι τα κυριότερα «αγκάθια» τα οποία εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία της αγοράς πετρελαιοειδών, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής Εγχώριας & Διεθνούς Εμπορίας του Ομίλου ΕΛΠΕ και Αντιπρόεδρος του ΣΕΕΠΕ, κ. Ρομπέρτο Καραχάννας, μιλώντας την Παρασκευή, κατά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου του ΙΕΝΕ, στη Θεσσαλονίκη, για τις προοπτικές της αγοράς διύλισης, αποθήκευσης και εμπορίας πετρελαίου («Oil Refining, Storage and Retail in SE Europe»).

 
Αφού αρχικά αναφέρθηκε στις τάσεις που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια στην ευρωπαϊκή αγορά, με κυρίαρχη την υπερπροσφορά βενζίνης και την ταυτόχρονη έλλειψη επαρκών ποσοτήτων ντίζελ, ο κ. Καραχάννας μίλησε για τις ανισορροπίες, όπως τις χαρακτήρισε, που επικρατούν στις αγορές στη χώρα μας, αλλά και ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.
 
Τα βασικά αίτια στα οποία οφείλεται το καθεστώς που επικρατεί σήμερα στην αγορά, σημείωσε, είναι τα νομικά ζητήματα και η γραφειοκρατία, η πολιτική βούληση, η λαθρεμπορία, καθώς και η διαφθορά.
 
Αυτό που χρειάζεται, υπογράμμισε ο κ. Καραχάννας, ώστε η αγορά να εξυγιανθεί και να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά τα παραπάνω προβλήματα που συν τοις άλλοις αποτελούν τροχοπέδη για τις ξένες επενδύσεις στη χώρα μας, είναι η πολιτική και οικονομική σταθερότητα. 
 
Στο επίκεντρο είναι ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς, υπογράμμισε, κάτι που αποτελεί όπως είναι γνωστό μία πάγια επιδίωξη για το σύνολο των επιχειρήσεων και αυτών που δραστηριοποιούνται στην εμπορία πετρελαιοειδών. Οι επιχειρήσεις χρειάζονται κατ'αρχήν ένα σταθερό, σε μακροχρόνια βάση, φορολογικό περιβάλλον (ακόμα και αν οι φόροι είναι σχετικά υψηλοί), ώστε να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν επενδύσεις.
 
Ένα πολύ σοβαρό ζήτημα για την ενίσχυση των επενδύσεων είναι και η διαφθορά, επισήμανε ο κ. Καραχάννας, τονίζοντας ότι ως Όμιλος ΕΛΠΕ «δεν ενδιαφερόμαστε να επενδύσουμε κάπου όπου μπορεί να υπάρχουν συμφωνίες κάτω από το τραπέζι». 
 
Σε ότι αφορά τις διακρατικές και επιχειρηματικές συνεργασίες, αναφέρθηκε στις συμφωνίες που κατάφερε να υπογράψει ο Όμιλος για την απευθείας προμήθεια αργού από το Ιράν, το Ιράκ, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και τη Ρωσία, καθώς και την αύξηση των εξαγωγών των ΕΛΠΕ σε περισσότερες χώρες.
 
Επίσης, μίλησε και για τη συνεργασία που αναπτύχθηκε σε περιφερειακό επίπεδο κατά την κρίση ενεργειακού εφοδιασμού που ξέσπασε τον περασμένο χειμώνα, λέγοντας ότι αποτελεί ένα «καλό παράδειγμα».
 
Ο κ. Καραχάννας εξέφρασε την πεποίθηση ότι εφόσον δρομολογηθούν λύσεις για τα κυριότερα προβλήματα της αγοράς, τότε όλοι οι παράγοντες που εμπλέκονται (καταναλωτές, επιχειρήσεις, κράτος) θα είναι κερδισμένοι, ενώ παράλληλα θα ανοίξει ο δρόμος για επενδύσεις σε νέες αγορές και προϊόντα.
 
Άλλωστε, προσέθεσε, είναι γεγονός ότι ακόμα και στη χώρα μας, παρά τα προβλήματα της ύφεσης και της υπερφορολόγηση των πετρελαιοειδών, οι καταναλωτές ενδιαφέρονται για καινοτόμα διαφοροποιημένα προϊόντα, ακόμα και αν έχουν υψηλότερη τιμή, όπως φάνηκε και από την επιτυχία που σημειώνουν προϊόντα όπως το Diesel Avio της ΕΚΟ. 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr