Ελπίζει σε συμφωνία εντός Απριλίου το Μαξίμου

 

Η έντονη κινητικότητα οδηγεί σε έκτακτο Brussels Group αύριο, με συμμετοχή Τσακαλώτου-Αχτσιόγλου. «Οι ενδείξεις είναι καλές, οι συζητήσεις αποδίδουν, αλλά...». Η προσοχή στρέφεται στη φόρμουλα για το χρέος.

Ελπίζει σε συμφωνία εντός Απριλίου το Μαξίμου
 

Ο νέος γύρος διαβουλεύσεων που ξεκινά αύριο στις Βρυξέλλες μεταξύ όλων των θεσμών αναπτερώνει τις ελπίδες της κυβέρνησης, όχι τόσο για συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής όσο για περαιτέρω συγκλίσεις που θα φτάσουν σε λύση εντός του Απριλίου

«Οι ενδείξεις είναι καλές, οι συζητήσεις αποδίδουν, αλλά τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη», σημείωνε αργά χθες το βράδυ κυβερνητικό στέλεχος, επιβεβαιώνοντας την πληροφορία (που «έτρεξε» νωρίτερα) για συμμετοχή του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Έφης Αχτσιόγλου στο αυριανό, έκτακτο Brussels Group. Σήμερα ο Νίκος Βούτσης δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι ακόμα και αν η συμφωνία επιτευχθεί στο Eurogroup είναι πολύ δύσκολο να μεταφραστεί τα νομοθετήματα ως την Μεγάλη Τετάρτη, οπότε κλείνει η Βουλή για το Πάσχα.

Το πρώτο ραντεβού αναμένεται να γίνει σήμερα το βράδυ και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα μετέχουν εκπρόσωποι και των τεσσάρων Θεσμών. Μεταξύ αυτών αναμένεται να είναι ο κος Μπούτι της Κομισιόν, ο Μπ. Κερέ της ΕΚΤ. Πληροφορίες από ελληνικής πλευράς αναφέρουν ότι στις συζητήσεις πιθανόν να μετέχει και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δέχεται πυρά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την απόφασή του να μην μετέχει στη συζήτηση που θα γίνει σήμερα το απόγευμα για το ελληνικό ζήτημα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η χθεσινή παρέμβαση της Κριστίν Λαγκάρντ επιβεβαίωσε τη θέση της Αθήνας ότι το πραγματικό εμπόδιο που έχει φρενάρει τη διαπραγμάτευση είναι το χρέος.

Προκάλεσε αίσθηση δε, η ευθεία αναφορά της επικεφαλής του ΔΝΤ στη διαφωνία της με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, καθώς ξεκαθάρισε ότι δεν ταυτίζεται με τον Β. Σόιμπλε, ο οποίος υποστηρίζει πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται λιγότερο χρέος αλλά περισσότερη παραγωγικότητα.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως ανέφερε χθες το Euro2day.gr, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την κ. Λαγκάρντ το προηγούμενο διήμερο -τη δεύτερη σε διάστημα λίγων ημερών.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, είχε κανονιστεί για χθες (νωρίς το μεσημέρι) τηλεφωνικό ραντεβού του πρωθυπουργού με την Αγκελα Μέρκελ, ωστόσο το Μαξίμου αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την πληροφορία.

Φόρμουλα για το χρέος

Η ελληνική πλευρά φέρεται να μετέχει ενεργά στην αναζήτηση «φόρμουλας» για το χρέος που να γίνεται αποδεκτή τόσο από το ΔΝΤ όσο και από το Βερολίνο.

Σε αυτή τη διαδικασία οφείλεται, κατά την κυβέρνηση, η παράταση της εκκρεμότητας γύρω από το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Πότε θα βγει... λευκός καπνός; Κατά τις (ελληνικές) εκτιμήσεις, μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες: όχι μόνο επειδή στις 21-23 Απριλίου είναι η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ, αλλά και διότι την τελευταία Κυριακή του μήνα θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. «Ενα ελληνικό "ατύχημα" με ευθύνη των δανειστών θα είναι βούτυρο στο ψωμί της Μαρίν Λε Πεν, η οποία σηκώνει συνεχώς τους τόνους απέναντι στο γερμανικό ευρώ», εκτιμάται.

Πότε και πώς τα μέτρα-αντίμετρα

Αν και συνεχίζεται η... σιγή ιχθύος για την πορεία των συνομιλιών, οι πληροφορίες θέλουν τους κυβερνητικούς αρμόδιους να επεξεργάζονται διαρκώς νέες προτάσεις που «θα μπορούσαν» να γίνουν κοινά αποδεκτές.

Στο επίκεντρο «το πότε και πώς» θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα και τα αντίμετρα: το «πότε» αφορά κυρίως στη μείωση των συντάξεων δια της κατάργησης των προσωπικών διαφορών (η Αθήνα επιμένει για το 2020, με τους «σκληρούς» να ζητούν εφαρμογή το 2019). Το «πώς» στοχεύει στην επίσπευση, εντός του 2019, κάποιων εκ των θετικών αντιμέτρων, έτσι ώστε να ισχύσει η αναλογία «ένα αρνητικό - ένα θετικό».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι προτάσεις αφορούν και στα πρωτογενή πλεονάσματα, ως προς τη χρονική διάρκεια επίτευξής τους και, φυσικά, το ύψος τους.

Για τα εργασιακά, δεν διακρίνεται ιδιαίτερο... άγχος από την κυβέρνηση, καθώς εκτιμάται ότι η ευρωπαϊκή πλευρά θα στηρίξει τις ελληνικές θέσεις «κυρίως λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων σε Γαλλία και Γερμανία».

«Σύντομα οι ανακοινώσεις»

Για όλα αυτά, το Μαξίμου περιορίζεται σε... επικοινωνιακά ψίχουλα και, μάλιστα, τόσα που να συντηρούν την ελπίδα για αίσιο τέλος της διαπραγματευτικής περιπέτειας.

«Η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, πραγματοποιεί κύκλο επαφών σε όλα τα επίπεδα. Καταστροφολογικά σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα. Σύντομα, με την ολοκλήρωση των επαφών, θα υπάρξουν και οι σχετικές ανακοινώσεις», είναι το λιτό σχόλιο κυβερνητικών πηγών. 

Μαρίνα Μάνη[email protected]

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr