Xωρίς αποτέλεσμα η διαπραγμάτευση στο Brussels Group

 

 

Νέο κύκλο συζητήσεων σήμερα προαναγγέλλει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, που πάντως μιλά για «καλή πρόοδο». Επιμένει σε σκληρές θέσεις και μείωση των συντάξεων το 2019 το ΔΝΤ. Απαισιόδοξη η Κομισιόν. Με τηλεδιάσκεψη η συνέχεια.

Xωρίς αποτέλεσμα η διαπραγμάτευση στο Brussels Group
 

Σε βαρύ κλίμα ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με υψηλά ιστάμενο αξιωματούχο με γνώση των εξελίξεων. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη πηγή, το ΔΝΤ παρουσιάζεται αμετακίνητο και αμετάπειστο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες για θετική κατάληξη τις επόμενες ώρες.

Η συζήτηση στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκε αργά τη νύχτα, με πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών να σημειώνουν ότι «η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και αύριο με τηλεδιάσκεψη. Βάση για συζήτηση αποτελεί η απόφαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου». 

Από την πλευρά του, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έγγραψε στο twitter ότι «έγινε καλή πρόοδος, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την Τετάρτη».


«Το ΔΝΤ συμπεριφέρεται πάρα πολύ "άσχημα", με αποτέλεσμα ακόμα και η πάντα αισιόδοξη Κομισιόν να παρουσιάζεται "απαισιόδοξη", με τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί να κρατά αμυντική στάση», ανέφερε νωρίτερα ο υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι απόπειρες παρέμβασης του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για να βρεθεί συμβιβασμός προς το παρόν πέφτουν στο κενό. «Ο κος Ντάισελμπλουμ φαίνεται πως έχει αποδυναμωθεί, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια χαοτική κατάσταση».

Κοινοτικές πηγές υποστηρίζουν ότι πλέον πρέπει να υπάρξει συνεννόηση σε ανώτατο επίπεδο της ΕΕ και του ΔΝΤ, καθώς η παρατεταμένη αβεβαιότητα θα πλήξει όχι μόνο την ελληνική οικονομία αλλά και το τραπεζικό σύστημα, που δοκιμάζεται από την εκροή καταθέσεων. Αλλωστε η παρατεταμένη αβεβαιότητα θα αποτυπωθεί στις μελλοντικές προβλέψεις, με αποτέλεσμα το ΔΝΤ να βρει «πάτημα» να ακυρώσει οποιαδήποτε πρόοδο έχει γίνει μέχρι τώρα.

«Συμμερίζομαι» είπε ο αξιωματούχος «τις ανησυχίες του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι μπορεί να συνδεθεί η διαπραγμάτευση για την Ελλάδα με τη νέα προεδρία του Eurogroup. Οι συνομιλίες είναι πολύ δύσκολες, κάποιοι κρύβονται πίσω από τη σκληρή στάση του Ταμείου και "τραβούν" τα πράγματα».

Όπως μετέδωσε το Euro2day.gr, οι διαπραγματεύσεις έχουν εστιάσει στο 2019, που θεωρείται προεκλογική χρονιά. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων, το ΔΝΤ επιμένει ότι πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ μπορεί με τις παρούσες συνθήκες να επιτευχθεί μόνο για το 2018 και όχι για αργότερα.

«Το θέμα μας είναι το έτος 2019 καθώς το Ταμείο θεωρεί, βάσει προηγούμενης εμπειρίας, ότι πρέπει να υπολογιστεί πως σε προεκλογικές περιόδους οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν εφαρμόζουν μέτρα», ανέφερε η πηγή.

Αντίθετα, για τα ενεργειακά και τις ιδιωτικοποιήσεις, η ίδια πηγή υποστήριξε ότι χρειάζονται μόνο «μικρές παρεμβάσεις» (tweaks) για να κλείσουν, ενώ αντίθετα η διαφωνία του ΔΝΤ για το 2019 δεν μπορεί να φέρει συμφωνία για τα δημοσιονομικά.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, η Κομισιόν επιμένει ότι το 1% του ΑΕΠ από συντάξεις και το 1% από τα φορολογικά αφορούν τα έτη 2019-2020 και μπορούν να επιμεριστούν (δηλαδή οι παρεμβάσεις να γίνουν σε δύο φάσεις), σε αντίθεση με το Ταμείο και την ΕΚΤ που διατηρεί πιο σκληρή στάση.

Η ίδια πηγή θεωρεί δύσκολο να υπάρξει Staff Level Agreement ως το Eurogroup της Παρασκευής στη Μάλτα, όπου αρχικά υπήρξαν βλέψεις για ανακοίνωση επιστροφής των θεσμών, κάτι που ωστόσο είναι επίσης δύσκολο, δεδομένου ότι ξεκινά η Μεγάλη Εβδομάδα (τόσο για ορθόδοξους όσο και καθολικούς) και αμέσως μετά είναι η Σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον (21-24 Απριλίου).

 

Αγγελική Παπαμιλτιάδου

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr