Κύπρος: Έπεσαν οι υπογραφές στο συμβόλαιο για το οικόπεδο 10 με ExxonMobil και Qatar Petroleum

 

Υπογράφηκε το συμβόλαιο εξερεύνησης και καταμερισμού παραγωγής για το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, στο Προεδρικό, στην παρουσία των Υπουργών Ενέργειας, Εξωτερικών, Οικονομικών και Εργασίας καθώς και εκπροσώπων των εταιρειών ExxonMobil και Qatar Petroleum.

Ιδιαιτέρως σημαντικό για την Κυπριακή Δημοκρατία και τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της χαρακτήρισε το διήμερο ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης. Στο χαιρετισμό του μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο Υπουργός Ενέργειας, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, χαιρέτισε την δέσμευση των εταιρειών που θα δραστηριοποιηθούν στο τεμάχιο 10 για την πραγματοποίηση διερευνητικής γεώτρησης εντός του 2018. Αναφέρθηκε επίσης στην επιτυχή ολοκλήρωση το 3ου γύρου αδειοδότησης, προσθέτοντας ότι 12 επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις αναμένονται συνολικά στα τεμάχια 6,8 και 10.

Από την πλευρά του, ο Andrew Swiger, ανώτερος αντιπρόεδρος του ομίλου της Exxon Mobil, μίλησε για μια ισχυρή σχέση αλληλοεκτίμησης και συνεργασίας με το Υπουργείο Ενέργειας, προσβλέποντας στη συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση, με σκοπό την αξιολόγηση και υλοποίηση των δυνατοτήτων της χώρας σε υδρογονάνθρακες. Η Exxon Mobil είναι περήφανη που εργάζεται με την Κύπρο, είπε, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για σημαντικό επίτευγμα.
Σε δήλωσή τoυ με το πέρας του χαιρετισμού του και ερωτηθείς σχετικά για το αν το κυπριακό ζήτημα και η στάση της Τουρκίας επηρεάζει τις έρευνες, ο κος. Swiger απέφυγε να σχολιάσει τα των πολιτικών γεγονότων, εκφράζοντας, λιτά, την ελπίδα εξεύρεσης λύσης. Η Qatar Petroleum, μέσω του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της Saad Sherida Al-Kaabi, δήλωσε πως η συμφωνία αυτή διευρύνει «τη διεθνή μας παρουσία στο τομέα των υδρογονανθράκων και στην ανατολική Μεσόγειο, για μια, όπως ελπίζουμε, από τις πιο πολλά υποσχόμενες ευκαιρίες στη περιοχή. «Τόσο εμείς όσο και ο εταίρος μας η Exxon Mobil, προσβλέπουμε στη συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια για να επιφέρει το μεγαλύτερο όφελος στη χώρα». Νωρίτερα, δήλωσε «πολύ ενθουσιασμένος», λέγοντας πως η κυπριακή κυβέρνηση συμπεριφέρεται με άψογο επαγγελματισμό και με διαφάνεια, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει αρκετή δουλειά, εκφράζοντας παράλληλα την ευχή για κάτι καλό στο μέλλον. 

Θυμίζουμε ότι αύριο αναμένεται η υπογραφή με την Eni Cyprus Limited για το Τεμάχιο 8 και τις Eni Cyprus Limited και Total E&P Cyprus B.V., για το Τεμάχιο 6.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι υπογραφές πέφτουν στον απόηχο της τετραμερούς Διάσκεψης των Υπουργών Ενέργειας Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ιταλίας, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Τελ Αβίβ, με αντικείμενο τη δημιουργία του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου East Med, από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr