ΔΕΔΔΗΕ: Δεν υπερβαίνει τα 70 – 80 εκατ. η αξία των ρευματοκλοπών – Άλλα είναι τα προβλήματα της ΔΕΗ

 

Θοδωρής Παναγούλης

«Υπάρχει πράγματι αύξηση των εντοπισμένων ρευματοκλοπών, γεγονός που συνδέεται κυρίως με την εντατικοποίηση των ελέγχων εκ μέρους του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά σε καμία περίπτωση τα ποσοστά δεν αντιστοιχούν σε εκείνα που διαρρέουν από τη ΔΕΗ και έχουν δει το φως της δημοσιότητας» επισημαίνει σε συνομιλία που είχε με το energypress ο αντιπρόεδρος του Διαχειριστή Γιάννης Μάργαρης.

Αυτό άλλωστε προκύπτει από τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, τα μόνα επίσημα που υπάρχουν, και τα οποία έχουν εγκριθεί από τη ΡΑΕ. Σύμφωνα με αυτά, οι συνολικές απώλειες του συστήματος το 2014 και 2015 (δηλώθηκαν στη ΡΑΕ το 2016) έφτασαν το 8,5%, εκ των οποίων το 5,3% αντιστοιχεί σε τεχνικές απώλειες και το 3,2% σε μη τεχνικές απώλειες, δηλαδή σε ρευματοκλοπές.

«Οι ρευματοκλοπές είναι ένα σοβαρό θέμα, για την αντιμετώπιση του οποίου ο Διαχειριστής κάνει όλο και περισσότερα, αλλά η επίδρασή του δεν μπορεί να είναι καθοριστική στα μεγάλα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ», τονίζει ο αντιπρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ, υπολογίζοντας ότι η αξία του ρεύματος από τις μη τεχνικές απώλειες του συστήματος (ρευματοκλοπές), με βάση τα παραπάνω επίσημα στοιχεία, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 70 – 80 εκατ. ευρώ.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι εν μέσω διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, όταν όλα τα θέματα είναι ανοιχτά και ο Δημόσιος χαρακτήρας των δικτύων αποτελεί προτεραιότητα, το να δημιουργείται η εντύπωση ότι όλα είναι ανεξέλεγκτα στην ηλεκτρική αγορά «πέραν του να είναι ανακριβές, είναι και εξαιρετικά επικίνδυνο». Με το σκεπτικό αυτό διατυπώνει την απορία «ποιόν εξυπηρετούν οι ανακριβείς διαρροές;» και καλεί τους πάντες, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «να αντιμετωπίζουν τα σοβαρά αυτά θέματα θεσμικά, υπεύθυνα και με στοιχεία». 

«Αν πρέπει να γίνει αυτός ο διάλογος, να γίνει τεκμηριωμένα, σοβαρά και εκεί που πρέπει», καταλήγει ο κ. Μάργαρης.

Τα στοιχεία για τις ρευματοκλοπές

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ,  συνολικά από το 2008 μέχρι σήμερα, ο Διαχειριστής έχει εντοπίσει περίπου 50.000 περιπτώσεις. Για το 2016 ο συνολικός αριθμός των εντοπισμένων παραβάσεων έφθασε τις 10.636, από 8.409 περιπτώσεις ένα χρόνο νωρίτερα.

Η αύξηση αυτή, που φθάνει το 20%, δεν αποδίδεται μόνο στην έξαρση του φαινομένου, αλλά κυρίως στην εντατικοποίηση των ελέγχων από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ. «Δημιουργήσαμε ειδικά συνεργεία πανελλαδικά για αιφνιδιαστικούς ελέγχους και δίνουμε διαρκώς προτεραιότητα σε αυτές τις εργασίες. Το προσωπικό μας εξαντλεί διαρκώς κάθε δυνατότητα ελέγχου στο πλαίσιο και άλλων πολλών  σύνθετων εργασιών που αφορούν στη λειτουργία και τη διαχείριση του Δικτύου Διανομής» τονίζεται χαρακτηριστικά. 

Η εκτίμηση των απωλειών (στο Διασυνδεδεμένο Δίκτυο) βασίζεται σε εγκεκριμένη μεθοδολογία που έχει ως βάση το ισοζύγιο εγχύσεων- καταναλώσεων από το οποίο προκύπτουν οι απώλειες ενέργειας ως απόλυτο μέγεθος και ως ποσοστό επί της συνολικής έγχυσης στο Δίκτυο. Υπολογίζεται δηλαδή πόσο ρεύμα «μπήκε» στο σύστημα και πόσο ρεύμα τιμολογήθηκε στους καταναλωτές. Η διαφορά αποτελεί τις «απώλειες του συστήματος», μέρος των οποίων (το μεγαλύτερο) αποδίδεται σε τεχνικούς λόγους και το υπόλοιπο αποδίδεται στις ρευματοκλοπές.

 

 

 

 

Κάθε μελέτη βασίζεται σε στοιχεία της προηγούμενης διετίας και τα αποτελέσματά της εφαρμόζονται τον επόμενο χρόνο, πχ. η μελέτη απωλειών που εκπονήθηκε το 2014 (και έχει εγκριθεί από τη ΡΑΕ) βασίστηκε σε στοιχεία του 2012 και 2013. Η μελέτη του 2015 σε στοιχεία των ετών 2013 και 2014 κ.ο.κ.

Λόγω της έλλειψης του Κώδικα Δικτύου η μελέτη των απωλειών γινόταν κατ΄ εξουσιοδότηση του Κώδικα Διαχείρισης του Συστήματος, ο οποίος προέβλεπε (στο άρθρο 126, παραγρ.4) ότι «Ο Διαχειριστής του Δικτύου καθορίζει τους συντελεστές απωλειών Δικτύου βάσει ειδικής μελέτης, στην οποία υπολογίζονται οι μέσες απώλειες σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία λειτουργίας του Δικτύου κατά τα δύο προηγούμενα έτη».  

Η σχετική απόφαση της ΡΑΕ ίσχυε για τα επόμενα δύο χρόνια. Έτσι η μελέτη που υπεβλήθη τον Νοέμβριο του 2014 βασίστηκε στα στοιχεία του 2012 και 2013 εγκρίθηκε από τη ΡΑΕ τον Δεκέμβριο του 2014 και οι σχετικοί συντελεστές ίσχυσαν από 01.01.2015 και για δύο χρόνια δηλ. το 2015 και το 2016. Με βάση τη μελέτη αυτό το γενικό ποσοστό απωλειών ήταν 6,5%, με 1,1% μη τεχνικές απώλειες

Τον Νοέμβριο 2015 ο ΔΕΔΔΗΕ υπέβαλλε νέα μελέτη, βάσει στοιχείων 2013 και 2014, που έβγαζε ποσοστό απωλειών (μέσο διετίας) 7,5% και μη τεχνικές απώλειες 2,2%.

Με βάση την τελευταία απόφαση της ΡΑΕ 573/2016 ΦΕΚ Β/4478/31-12-2016  για τους Μέσους όρους της διετίας στο Διασυνδεδεμένο Δίκτυο προκύπτει:

Συνολική έγχυση ενέργειας στο δίκτυο:   41.676.425 MWH

Καταναλώσεις πελατών δικτύου (καταγραφείσα ενέργεια): 38.145.919 MWH

Απώλειες:  3.530.506 MWH  (8,5%)

Τεχνικές απώλειες:  2.208.850 MWH (5,3%)

Μη τεχνικές απώλειες:  1.321.656 MWH (3,2%)

 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr