Προχωρούν οι σχεδιασμοί για αγωγό Ισραήλ – Τουρκίας που θα περνά από την κυπριακή ΑΟΖ

 

Η συμφωνία για κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Τουρκίας-Ισραήλ θα μπορούσε να περάσει μέσα από την ΑΟΖ της Κύπρου και χωρίς τη συγκατάθεση των κυπριακών Αρχών εφόσον συμβαδίζει με το Δίκαιο της Θάλασσας, σημείωσε ανώνυμος Τούρκος αξιωματούχος σε δηλώσεις του στο Bloomberg.

«Η Κύπρος δεν μπορεί να εμποδίσει έναν αγωγό φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Τουρκία και οι συνομιλίες που διεξάγονται για το αέριο με το Ισραήλ δεν εξαρτώνται από τις προσπάθειες επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας στην Κύπρο», δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος, όπως αναφέρει σε άρθρο της η κυπριακή εφημερίδα «Σημερινή».

Μεταξύ άλλων, ισχυρίστηκε ότι οι συνομιλίες της Τουρκίας με το Ισραήλ είναι πιθανό να ολοκληρωθούν αυτό το καλοκαίρι, με το κύριο εμπόδιο να παραμένει η τιμή του φυσικού αερίου.

Όπως υπενθυμίζει στο σχετικό δημοσίευμα η «Σημερινή», η κυπριακή Κυβέρνηση έχει κατ’ επανάληψιν δηλώσει πως μια τέτοια απόφαση για διέλευση ενός τουρκοϊσραηλινού αγωγού μέσω της ΑΟΖ θα χρειαστεί την έγκριση της Λευκωσίας.

«Οι παραγωγοί του Λεβιάθαν θέλουν να πουλήσουν αέριο στην Τουρκία πάνω από τις εγχώριες τιμές που ισχύουν στο Ισραήλ, οι οποίες μπορεί να είναι "υπερβολικά αισιόδοξες", δεδομένου ότι η Τουρκία έχει άλλους προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας», δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι εναπόκειται στις εταιρείες και όχι στην Κυβέρνηση, να διαπραγματευτούν τις τιμές.

Στο ίδιο δημοσίευμα, ο Ισραηλινός Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ECO Energy εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Κύπρος δεν θα επιχειρήσει να σταθεί εμπόδιο στον αγωγό Ισραήλ-Τουρκίας και θα επιδιώξει να επιλύσει το ζήτημα φιλικά, ενώ παράλληλα θα αναζητήσει πιθανώς διαβεβαιώσεις ότι σε κάποια στιγμή θα συνδέσει τα δικά της κοιτάσματα με τον αγωγό.

«Αισθάνομαι, τελικά, πως όταν όλα τα άλλα ζητήματα επιλυθούν με την τιμή να αποτελεί σίγουρα ένα βασικό σημείο, το θέμα της ΑΟΖ της Κύπρου θα συμφωνηθεί μεταξύ του Ισραήλ, της Κύπρου και της Τουρκίας», δήλωσε ο Μορ.

Πάντως, όπως σημειώνει η «Σημερινή», στις αρχές του μήνα ο Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτς δήλωσε πως ο αγωγός Ισραήλ-Τουρκίας, τον οποίο η κυβέρνησή του θέλει να προωθήσει παράλληλα με τον EastMed, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr