Εξασφαλισμένη η Χρηματοδότηση του Νοτίου Διαδρόμου για το 2017

 

Oι εργασίες στον TAP (Trans Adriatic Pipeline -Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου) έχουν φτάσει σχεδόν στο ήμισυ της διαδρομής του. Ειδικότερα, σύμφωνα με tweet της κοινοπραξίας, οι εργασίες έχουν προχωρήσει στο 45% της διαδρομής τουαγωγού σε Ελλάδα και Αλβανία, δηλαδή σε 360 χιλιόμετρα από τα 765 χιλιόμετρα.

Την ίδια ώρα, από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, ο εκτελεστικός διευθυντής του κρατικού πετρελαϊκού ταμείου « SOFAZ» (State Oil Fund of the Republic of Azerbaijan) κ. Shahmar Movsumov ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου, την Τρίτη, ότι δεν αναμένονται προβλήματα στη χρηματοδότηση του έργου του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου (περιλαμβάνει τους τρεις αγωγούς του Νότιου Καυκάσου, της Ανατολίας και τον TAP) για το 2017.

Το SOFAZ δεν είχε διαθέσει κονδύλια για το Νότιο Διάδρομο κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, γεγονός που είχε προκαλέσει ποικίλα σχόλια. Ωστόσο, σύμφωνα με τον διευθυντή του Ταμείου «προβλέπονται πόροι στον ετήσιο προϋπολογισμό, αλλά εξακολουθεί να παραμένει ανοικτό το ερώτημα εάν θα χρησιμοποιηθούν τα συγκεκριμένα κεφάλαια. Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι τα κεφάλαια για τις δαπάνες των σχεδίων του Νοτίου Διαδρόμου είναι στη διάθεσή του. Ως εκ τούτου, φέτος δεν θα υπάρξουν προβλήματα με τη χρηματοδότηση».

Επιπλέον, όπως επεσήμανε ο κ. Movsumov, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις που αφορούν στη χρηματοδότηση του νότιου διαδρόμου αερίου για τα επόμενα δύο χρόνια. «Νομίζω ότι οι συμβάσεις θα υπογραφούν έως το τέλος του έτους και το εποπτικό συμβούλιο του Ταμείου SOFAZ θα τις εγκρίνει. Επομένως, δεν αναμένουμε κανένα πρόβλημα με τη χρηματοδότηση του νότιου διαδρόμου αερίου», πρόσθεσε.

Ο προϋπολογισμός του κρατικού πετρελαϊκού ταμείου για το 2017 προβλέπει δαπάνες περίπου 300 εκατ. δολαρίων (το μερίδιο του κράτους του Αζερμπαϊτζάν) για τη χρηματοδότηση των έργων του Νότιου Διαδρόμου. Το διάστημα 2014-2016, το SO FAZ είχε διαθέσει περισσότερα από 1,23 δισεκατομμύρια δολάρια για τα συγκεκριμένα έργα.

Είναι αξιοσημείωτο ότι από την 1η Απριλίου 2017, τα περιουσιακά στοιχεία του κρατικού πετρελαϊκού ταμείου του Αζερμπαϊτζάν ( SOFAZ) αυξήθηκαν κατά 0,18% και ανήλθαν σε 33,207 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με τις αρχές του 2017 που έφταναν τα 33,147 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου είναι ένα από τα ενεργειακά έργα προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Προβλέπει τη μεταφορά αερίου από την περιοχή της Κασπίας στις ευρωπαϊκές χώρες μέσω της Γεωργίας, της Τουρκίας, της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Ιταλίας. Μάλιστα, εκτός από τον στόχο της διαφοροποίησης των πηγών κ αι των προμηθευτών ενέργειας της ΕΕ, ο Νότιος Διάδρομος, μέσω και του TAP , όπως δήλωσε την περασμένη Τρίτη ο Ιταλός υπουργός περιβάλλοντος κ. Gian Luca Galletti, μπορεί να υποστηρίξει τις ευρωπαϊκές προσπάθειες απανθρακοποίησης και τη στροφή σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας.

Το μήκος του Νοτίου Διαδρόμου θα υπερβαίνει τα 4.000 χιλιόμετρα, εκ των οποίων ο TAP θα διατρέχει τα 878 χιλιόμετρα (Ελλάδα 550 χιλιόμετρα, Αλβανία 215 χιλιόμετρα, Αδριατική θάλασσα 105 χιλιόμετρα και Ιταλία 8 χιλιόμετρα). Το σημείο με το μεγαλύτερο υψόμετρο στη διαδρομή του TAP θα είναι τα 1.800 μέτρα στα βουνά της Αλβανίας και το χαμηλότερο τα 820 μέτρα κάτω από την Αδριατική θάλασσα.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr