Οι τρεις λόγοι που συνηγορούν υπέρ του placement για τη ΔΕΠΑ

 

Χρήστος Στεφάνου

Το σενάριο της εισαγωγής μετοχών της ΔΕΠΑ στο χρηματιστήριο δείχνει να ωριμάζει, από τη στιγμή που η εταιρεία δεν έχει συμπεριληφθεί ακόμα στον κατάλογο για πρόσληψη συμβούλου, στα πλαίσια σχετικού διαγωνισμού.

Με αφορμή τη διαπίστωση αυτή, αλλά και τις ευρύτερες πρόσφατες εξελίξεις, όπως και το σχεδιασμό της ίδιας της εταιρείας, μπορούμε να ρίξουμε μια ματιά στα δεδομένα εκείνα που συνηγορούν υπέρ ενός placement στο χρηματιστήριο.

1. Η ΔΕΠΑ έχει θετικά οικονομικά αποτελέσματα, καθώς πέτυχε σε ένα δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον να εμφανίσει ισχυρή κερδοφορία, η οποία βασίστηκε σε μια σειρά από παράγοντες. Καταρχάς η επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων και η βελτίωση των όρων από τους προμηθευτές οδήγησε σε πολύ καλύτερα περιθώρια που σε συνδυασμό με το περιβάλλον τιμών του αερίου βοήθησε ώστε να υπάρξει ο βέλτιστος συνδυασμός κερδοφορίας της ΔΕΠΑ αλλά και μειωμένων τιμών για τους καταναλωτές. Αυτό συνέβη παρά τις υποχρεώσεις που ανέλαβε η εταιρεία για το gas release αλλά και τις εξελίξεις στον τομέα της προμήθειας.

2. Τα μεγάλα έργα που περιλαμβάνονται στην επενδυτική της στρατηγική, τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδας. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο για τις εντός της ελληνικής αγοράς επεκτάσεις, η εταιρεία σχεδιάζει την υλοποίηση επενδύσεων ύψους 500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ένα σημαντικό μέρος η διοίκηση έχει επιτύχει να ενταχθεί στο πακέτο Γιουνκέρ. Παρά τις καθυστερήσεις που φαίνεται να δημιουργούνται από την ανταπόκριση εταιρειών δικτύου διανομής, η ΔΕΠΑ εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει τα έργα. Την ίδια στιγμή φαίνεται ότι και τα άλλα έργα που αφορούν σε διεθνή project ωριμάζουν με αποτέλεσμα η εταιρεία να έχει μπροστά της σημαντικό capex και σε αυτό το κομμάτι

3. Το διαφαινόμενο κλείσιμο της αξιολόγησης και η επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά κανονικότητας δημιουργεί νέες προοπτικές και για το ελληνικό χρηματιστήριο. Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται ότι η Αθηνών θα μπορούσε να διαδραματίσει νέο αναβαθμισμένο ρόλο για την άντληση κεφαλαίων από επιχειρήσεις με ενδιαφέρουσες αναπτυξιακές προοπτικές.

Τέλος, όπως είναι φυσικό, οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν και από τις προθέσεις των θεσμών, τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει κατασταλλάξει σε μια συγκεκριμένη λύση μέχρι στιγμής. Ωστόσο είναι σαφές ότι οι συνθήκες εμφανίζονται σε μεγάλο βαθμό βελτιωμένες σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν και πιθανόν το περιβάλλον να γίνει ακόμη πιο ελκυστικό σύντομα…

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr