Η Επέκταση του Δικτύου Φυσικού Αερίου στο Επίκεντρο των Ενεργειακών Επενδύσεων

 

Φιλόδοξα επενδυτικά προγράμματα με τα οποία τα επόμενα χρόνια θα αυξηθεί η κατανάλωση φυσικού αερίου στη χώρα μας, προωθούν οι εταιρείες του κλάδου, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στην ημερίδα «Ενέργεια: Επενδύσεις, Απασχόληση και Εξαγωγές», που διοργάνωσε χθες το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) από κοινού με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, στο ΕΒΕΑ.

 
Οι επενδύσεις αυτές τονώνουν την οικονομία και την απασχόληση, καταδεικνύοντας την ευρύτερη σημασία του ενεργειακού τομέα στην προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση.
 
Η Συντονίστρια Διευθύντρια Οικονομικών Δραστηριοτήτων της ΔΕΠΑ, κυρία Μαρία Φαντριδάκη, αναφέρθηκε κατά την ομιλία στο επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΔΑ το οποίο θα ανέλθει στα 500 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη οκταετία.
 
Στόχος είναι η κατασκευή νέων υποδομών διανομής, η αεριοκίνηση (μέσω νέων πρατηρίων ΦΑ), καθώς και η ανάπτυξη της τεχνολογίας για το υγροποιημένο (LNG) και στο συμπιεσμένο ΦΑ (CNG). 
 
Στα 450 χιλιόμετρα του υφιστάμενου δικτύου, θα προστεθούν άλλα 1.300 χιλιόμετρα για την προμήθεια φυσικού αερίου σε 16 πόλεις, πρωτεύουσες νομών.

Το πλάνο ανάπτυξης του δικτύου διανομής στην Αττική
 
Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ Αττικής, κ. Χρήστος Μπαλάσκας, αφού υπενθύμισε τις επενδύσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, αναφέρθηκε στους στόχους της εταιρείας για τη φετινή χρονιά.
 
Το πρόγραμμα της ΕΔΑ Αττικής προβλέπει, μεταξύ άλλων, 12.000 νέες συνδέσεις που ισοδυναμούν με κατανάλωση 319 εκατ. κυβικών μέτρων ή 13,7 εκατ. MWh. Η εταιρεία θα δαπανήσει περίπου 11 εκατ. ευρώ σε δίκτυα και προωθητικά σχήματα και στοχεύει στην αύξηση των σημείων εξυπηρέτησης καταναλωτών σε 150. 
 
Για την περίοδο 2017-2021, το σχέδιο ανάπτυξης του δικτύου διανομής προβλέπει την κατασκευή 100 χιλιομέτρων νέου δικτύου και 18.000 νέες παροχές (ή 48.000 μετρητές). Οι συνολικές επενδύσεις θα ανέλθουν στα 67 εκατ. ευρώ.
 
Η ΕΔΑ Αττικής επικεντρώνει τις προσπάθειες της στο πρόγραμμα επιδότησης της μετατροπής των εσωτερικών εγκαταστάσεων θέρμανσης. Η έκπτωση στα τέλη σύνδεσης ανέρχεται στο 100%, ενώ με το πρόγραμμα επιδότησης το συνολικό κόστος σύνδεσης μειώνεται ως και 50%.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr