Πρώτο τεστ για χρέος-πλεονάσματα στο EwG

Συνεδρίαση στις Βρυξέλλες για τα προαπαιτούμενα, τα πρωτογενή πλεονάσματα και το χρέος. Το ορόσημο του G7 στο Μπάρι και η αναζήτηση συνολικής συμφωνίας στο Eurogroup στις 22 Μαΐου.

 Πρώτο τεστ για χρέος-πλεονάσματα στο EwG

Ένα ακόμα κρίσιμο ορόσημο στην πορεία για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές, ιδανικά στις 22 Μαΐου, υπάρχει σήμερα.

Εκτάκτως, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, συνεδριάζει στις Βρυξέλλες, παρουσία του Γ. Χουλιαράκη, το EwG, για να ενημερωθεί για τη συμφωνία που επετεύχθη την Τρίτη και να καθορίσει τα επόμενα βήματα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνεδρίαση θα τεθεί το θέμα των προαπαιτούμενων που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν από το Eurogroup αλλά και να ανοίξει το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων για μετά το τέλος του προγράμματος. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο θέμα παραμένει ανοικτό στα κείμενα της συμφωνίας της Τρίτης καθώς σχετίζεται άμεσα με τις αποφάσεις για το χρέος.

Στο ζήτημα των πλεονασμάτων υπάρχει η γνωστή θέση της Γερμανίας για δεκαετή περίοδο με 3,5% του ΑΕΠ, απέναντι στην οποία όμως υπάρχει αντίδραση του ΔΝΤ αλλά και ευρωπαϊκών παραγόντων, όπως ο Γερούν Ντάισελμπλουμ που μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε τη μείωσή της.

Όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, το βασικό σενάριο που φαίνεται πως βρίσκεται στο τραπέζι θέλει τη μείωση του χρόνου από τα δέκα στα τέσσερα χρόνια και αποτυπώνεται ως συμβιβαστική λύση σε κείμενα της Ευρωζώνης.

Εκ παραλλήλου θα τρέξει και η συζήτηση για το χρέος. Ορόσημο φαίνεται πως είναι η συνάντηση των G7 στο Μπάρι της Ιταλίας μεταξύ 11-13 Μαΐου. Εκεί θα βρεθούν οι βασικοί παίκτες γύρω από το ελληνικό ζήτημα και προγραμματίζεται συνάντηση σε επίπεδο Washington Club, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που τρέχει παράλληλα με τη διαπραγμάτευση για την τεχνική συμφωνία ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Στο θέμα του χρέους, θα πρέπει να γίνει η αναλυτική περιγραφή των μέτρων που θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος το 2018, προκειμένου να πειστεί το ΔΝΤ να πάει πρόταση στο εκτελεστικό του συμβούλιο για νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα.

Το έκτακτο EwG που προγραμματίστηκε για σήμερα έχει παράλληλα ως στόχο να επιταχύνει τις εξελίξεις και σε ό,τι αφορά στην προετοιμασία των εθνικών κοινοβουλίων που θα κληθούν να εγκρίνουν τη συμφωνία και την εκταμίευση της δόσης που στο «καλό» σενάριο θα ληφθεί στις 22 Μαΐου στο Eurogroup.

Θα έχει προηγηθεί και μία ακόμα συνεδρίαση σε επίπεδο EwG, η οποία είναι ήδη προγραμματισμένη για τις 15 Μαΐου, προκειμένου να επανεξετάσει την πορεία των πραγμάτων. Εκείνες τις ημέρες άλλωστε (πιθανότατα στις 16 Μαΐου) θα ψηφίζεται και από την Ελληνική Βουλή η συμφωνία.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr