Δύσκολα παζάρια στο Μπάρι για τη ρύθμιση του χρέους

 Γέφυρες στο χάσμα μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ αναζητούνται στο περιθώριο της Συνόδου των G7. Τα μηνύματα από Ουάσιγκτον και Βερολίνο και τα ορόσημα του EwG και του Eurogroup.

Δύσκολα παζάρια στο Μπάρι για τη ρύθμιση του χρέους

Έντεκα μέρες πριν το Eurogroup της 22ας Μαΐου, τα κομμάτια του παζλ στο ελληνικό ζήτημα δεν έχουν μπει ακόμα στη θέση τους, συντηρώντας ένα θολό τοπίο αναφορικά με τις αποφάσεις για το χρέος.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει λάβει ακόμα τις αποφάσεις της αναφορικά με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι Ευρωπαίοι προσβλέπουν σε συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, η ελληνική κυβέρνηση δίνει μάχη με τον χρόνο ώστε να έχει ψηφιστεί η συμφωνία πριν το Eurogroup (νέα καταληκτική ημερομηνία ψήφισης του πακέτου στις 19 του μήνα), ο ESM έχει διαμορφώσει εναλλακτικά σενάρια παρεμβάσεων μετά το 2018 (σε κάθε περίπτωση), αλλά στο τέλος οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι αυτοί οι οποίοι είτε θα ανοίξουν διάδρομο προσδοκιών για την ελληνική οικονομία, είτε θα παραπέμψουν τις δύσκολες πολιτικά αποφάσεις για μετά τις γερμανικές εκλογές. Οι αγορές πάντως, όπως προκύπτει από την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου και τη «βουτιά» των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, ποντάρουν στο σενάριο του λευκού καπνού.

Από σήμερα, τα βλέμματα στρέφονται στο Μπάρι, όπου συνεδριάζουν οι ισχυροί του G7. Στο περιθώριο της Συνόδου, αναμένεται να συγκληθεί το λεγόμενο Washington Group, με αντικείμενο ακριβώς το θέμα του ελληνικού χρέους. Αμερικανός αξιωματούχος αποκάλυψε χθες ότι στη σχετική συζήτηση θα μετάσχει και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν. Η αμερικανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, περιμένει την τελική συμφωνία με τους θεσμούς προκειμένου να τοποθετηθεί στο ζήτημα. Επί της ουσίας, ασπάζεται τη θέση του ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία εάν δεν κλείσουν τα θέματα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018 και των μελλοντικών παρεμβάσεων στο χρέος, το Ταμείο δεν θα βάλει την υπογραφή του για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και τη συνολική συμφωνία, ώστε στη συνέχεια να αποφασίσει αν θα μπει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πέτερ Κάζιμιρ εμφανίστηκε βέβαιος ότι το ΔΝΤ τελικά θα επιβιβαστεί στο ελληνικό πρόγραμμα, έστω και με ένα συμβολικό ποσό.

Αν ληφθούν υπόψη τα μηνύματα ανάμεσα στο Βερολίνο και το ΔΝΤ, κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει με ασφάλεια ότι αυτό θα είναι το τελικό σενάριο.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών χθες επανέλαβε μία από τα ίδια των τελευταίων ημερών, ότι το θέμα του χρέους θα συζητηθεί στο Eurogroup, υπό το πρίσμα τόσο του μεταρρυθμιστικού προγράμματος αλλά και των πρωτογενών πλεονασμάτων σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά τα πιθανά μέτρα για το χρέος θα συζητηθούν μετά το τέλος του προγράμματος, το 2018. Μέτρα για το χρέος δεν προετοιμάζονται αυτή την περίοδο, επιμένει μονότονα τις τελευταίες ημέρες το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Από την πλευρά του, το ΔΝΤ έχει φανεί ότι θα μπορούσε να συμβιβαστεί με μια λεπτομερέστερη περιγραφή των μελλοντικών παρεμβάσεων στο χρέος και σύμφωνα με ένα σενάριο, με όχημα τη διασφάλιση της αποπληρωμής των δικών του δανείων από τα αδιάθετα κεφάλαια του τρίτου προγράμματος του ESM ή και τα κέρδη από ANFAs και SNPs θα μπορούσε να επιβιβαστεί στο ελληνικό πρόγραμμα με αστερίσκους έως το ερχόμενο καλοκαίρι.

Οι συζητήσεις στο Μπάρι αναμένονται καθοριστικές για τις προσεχείς εξελίξεις ενώ το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και στη συνεδρίαση του EwG την ερχόμενη Δευτέρα.

Έλενα Λάσκαρη[email protected]

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr