Χ. Φλουδόπουλος: "Σφήνα" ελληνικό ενδιαφέρον για τις αποθήκες της Jetoil

 

Μέχρι τις 15 Μαΐου, δηλαδή την ερχόμενη Δευτέρα λήγει η περίοδος κατά την οποία πραγματοποιείται η αποκλειστική διαπραγμάτευση της πρότασης που έχει κατατεθεί για τη διάσωση της Jetoil, στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος από την εταιρεία Centracore. Η εικόνα που υπάρχει γύρω από την πρόοδο της υπόθεσης αυτή τη στιγμή δεν είναι ξεκάθαρη και όλα τα ενδεχόμενα εμφανίζονται ανοιχτά.

Πηγές κοντά στη διαδικασία εκτιμούν ότι η πρόταση προχωρά και ότι παρά το χρονοβόρο της υπόθεσης, υπάρχει θετική υποδοχή μιας πρότασης που προέρχεται από ένα σοβαρό επενδυτικό σχήμα, αφού θυμίζουμε ότι στη Centracore συμμετέχει με μερίδιο ο ρωσικός πετρελαϊκός όμιλος Rosneft. Ωστόσο κάποιες άλλες πληροφορίες θέλουν κάποιες εκ των τραπεζών να μην έχουν ικανοποιηθεί από τις εγγυήσεις που έχουν προσκομιστεί και να διατηρούν επιφυλάξεις.

Το όλο σκηνικό συμπληρώνεται από την ολοένα εντεινόμενη φημολογία ότι υπάρχει ενδιαφέρον από πλευρά ελληνικού/ών ομίλου/ων είτε για την εταιρεία Jetoil συνολικά ή ειδικά για τους αποθηκευτικούς χώρους στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης ειδικότερα. 

Οι εξελίξεις σε σχέση με την αποδοχή ή όχι του σχεδίου εξυγίανσης με τη συμμετοχή της Centracore και το διαφαινόμενο ελληνικό ενδιαφέρον έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και επηρεάζει τα τεκταινόμενα στην εγχώρια αγορά και όχι μόνο. 

Για παράδειγμα η είσοδος ενός ισχυρού παίκτη όπως η Rosneft στην ελληνική αγορά, έστω και μέσω της Centracore, θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες ισορροπίες. Βεβαίως μια τέτοια κίνηση εκτιμάται ότι δε θα εκδηλωνόταν άμεσα. Ωστόσο σε επόμενο χρόνο είναι ξεκάθαρο ότι ανοίγει ο δρόμος για πιθανές κινήσεις του ρωσικού ομίλου στην Ελλάδα. 

Εδώ βεβαίως ερωτηματικό αποτελεί η στάση των ελληνικών ομίλων που επίσης έχουν διαφορετικούς λόγους να ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις. Για παράδειγμα κάποια από τα ισχυρά σήματα της ελληνικής αγοράς χρησιμοποιούν έχοντας μισθώσει χωρητικότητα στις εγκαταστάσεις της Jetoil προκειμένου να διευκολύνουν τη διακίνηση των προϊόντων τους σε περιοχές της Β. Ελλάδας. Παράλληλα όμως υπάρχει πάντα ζεστό ενδιαφέρον για διείσδυση στην αγορά των Βαλκανίων, το οποίο διευκολύνεται τα μέγιστα, από τις εγκαταστάσεις του Καλοχωρίου. 

Μάλιστα παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι αυτή τη στιγμή στις αγορές των Βαλκανίων ανοίγονται σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες. Ενδεικτικές του ενδιαφέροντος είναι οι πληροφορίες που θέλουν τον όμιλο των ΕΛΠΕ να βρίσκεται σε συζητήσεις και μελετά τις δυνατότητες επανέναρξης λειτουργίας του αγωγού από τη Θεσσαλονίκη.

Θυμίζουμε ότι ο συγκεκριμένος αγωγός όσο λειτουργούσε το διυλιστήριο ΟΚΤΑ μετέφερε πετρέλαιο, ωστόσο μετά την μετατροπή των εγκαταστάσεων σε αποθηκευτικούς χώρους, ο αγωγός έχει τροποποιηθεί ώστε να μπορεί να μεταφέρει προϊόντα, χωρίς όμως ακόμη να έχει τεθεί σε λειτουργία. Μια τέτοια εξέλιξη θα άνοιγε το δρόμο για διάθεση προϊόντων όχι μόνο στα Σκόπια αλλά και σε γειτονικές αγορές (νότια Σερβία, Κόσοβο, Αλβανία). Είναι σαφές λοιπόν ότι οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της Jetoil είναι πολυπαραγοντικές και σίγουρα παρουσιάζουν γενικότερο ενδιαφέρον και επηρεάζουν τον κλάδο των πετρελαιοειδών στην ευρύτερη περιοχή. 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr