Στη Βουλή το Πολυνομοσχέδιο: Πώληση του ΔΕΣΦΑ ως το Τέλος του 2017 και Αλλαγές στα ΝΟΜΕ

 

Την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ ως το τέλος του 2017, καθώς και αλλαγές στις ποσότητες στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, προβλέπει για τα ενεργειακά τοπολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα της β΄αξιολόγησης.

 
Στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει αναφορά, όπως ήταν αναμενόμενο, στην πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στην Αυγή ο ΥΠΕΝ Γ.Σταθάκης, «θα πραγματοποιηθεί σοβαρή μελέτη των δεδομένων των ορυχείων λιγνίτη μέχρι τον Ιούλιο και θα ακολουθήσει επιλογή προτάσεων που θα δοκιμαστούν στο market test τον Οκτώβριο, πριν νομοθετηθεί οποιαδήποτε εξέλιξη το Νοέμβριο».
 
Ειδικότερα, στο άρθρο 103 του πολυνομοσχεδίου αναφέρεται ότι η πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2017. Το ποσοστό 66% θα προέρχεται από το μερίδιο των ΕΛΠΕ (35%) και από το Δημόσιο (31%).

Ο υποψήφιος επενδυτής θα πρέπει να είναι πιστοποιημένος ευρωπαϊκός διαχειριστής, μέλος του ENTSO-G, ή μέλος κοινοπραξίας και να ασκεί από κοινού τον έλεγχο.

Για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ προβλέπεται ότι φέτος οι ποσότητες που θα διατεθούν θα ανέλθουν στο 16% επί του συνολικού όγκου της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας του 2016. Το 2018 το ποσοστό θα αυξηθεί στο 19% του όγκου του 2017 και το 2019 στο 22% του 2018.

Στόχος είναι να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ (και) στη λιανική αγορά, το 2017 στο 75,24%, το 2018 στο 62,24% και το 2019 στο 49,24%.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στο πρώτο εξάμηνο κάθε έτους θα μπορεί να αναπροσαρμόζει τις ποσότητες ανάλογα με τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ. Κάθε Ιούνιο θα αναθεωρεί την κατώτατη τιμή προσφοράς εφόσον κρίνεται αυτό αναγκαίο.

Τέλος, στο πολυνομοσχέδιο ορίζεται ότι η εποπτεία και ο έλεγχος του Δημοσίου στον ΑΔΜΗΕ θα γίνεται από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πλαίσιο του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού της εταιρείας.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr