Προσελήφθησαν οι οικονομικοί σύμβουλοι για την πώληση του ΔΕΣΦΑ – «Χορός» ... υποψηφίων στην Αθήνα

 

Χρήστος Στεφάνου

Μία ελληνική τράπεζα και μία τράπεζα του εξωτερικού, προσελήφθησαν ως οικονομικοί σύμβουλοι για την πώληση του 65% του ΔΕΣΦΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα ενώ η απόφαση επικυρώθηκε προ ημερών από το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ.

Όπως γνωστοποίησε χθες η διοίκηση των ΕΛΠΕ η διαδικασία της πώλησης δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί νωρίτερα από 6 έως 12 μήνες, διάστημα κατά το οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθούν μια σειρά από διαδικασίες, όπως η πρόσληψη του νομικού συμβούλου, η έκδοση της προκήρυξης του διαγωνισμού, η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών και ο δεύτερος γύρος των βελτιωμένων προσφορών.

Εφόσον όλες αυτές οι διαδικασίες εξελιχθούν στον ελάχιστο δυνατό χρόνο εκτιμάται ότι ο διαγωνισμός μπορεί να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, ωστόσο η ολοκλήρωση της μεταβίβασης δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα από το πρώτο εξάμηνο του 2018 με δεδομένες τις απαραίτητες εγκρίσεις που θα απαιτηθούν (ελεγκτικό, επιτροπή ανταγωνισμού, κύρωση σύμβασης από βουλή).

Σε κάθε περίπτωση η προκήρυξη του διαγωνισμού δεν αναμένεται να γίνει νωρίτερα από τα τέλη του καλοκαιριού.

Αυτό βεβαίως δεν εμποδίζει τους πιθανούς ενδιαφερομένους αλλά και τους εκπροσώπους τους να έχουν ήδη ξεκινήσει να ανιχνεύουν το τοπίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις τελευταίες ημέρες τουλάχιστον δύο εκπρόσωποι ξένων χρηματοοικονομικών οίκων που λειτουργούν ως εν δυνάμει σύμβουλοι ενδιαφερομένων προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία και να προετοιμάσουν το έδαφος για την πιθανή συμμετοχή των πελατών τους στο διαγωνισμό βρίσκονται στην Αθήνα. Οι συγκεκριμένοι εκπρόσωποι τραπεζικών οίκων είχαν επαφές μεταξύ άλλων με τις αρχές, το ΔΕΣΦΑ και άλλους ενεργειακούς φορείς της αγοράς προκειμένου να χαρτογραφήσουν το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς φυσικού αερίου μέσα στο οποίο καλείται να δραστηριοποιηθεί κάθε εν δυνάμει επενδυτής. 

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι, όσον αφορά την πώληση του ποσοστού 35% των ΕΛΠΕ στο ΔΕΣΦΑ, ο τρόπος με τον οποίο γίνεται σχετική αναφορά στη χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Λέει συγκεκριμένα η ανακοίνωση: «Αναφορικά με την έμμεση συμμετοχή (μέσω της ΔΕΠΑ) κατά 35% στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΣΦΑ, ο Όμιλος, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ που κατέχει το υπόλοιπο 65%, εξετάζει τις εναλλακτικές του, επιδιώκοντας τη μεγιστοποίηση της αξίας της συμμετοχής του». Κύκλοι της διοίκησης του Ομίλου δηλώνουν σχετικά, ότι ανάλογα με το τίμημα που θα διαμορφωθεί, σε σύγκριση μάλιστα με τα 400 εκατ. ευρώ των Αζέρων, η Γενική Συνέλευση των ΕΛΠΕ θα αποφασίσει.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr