«Καθαρή λύση» ζήτησε η Αθήνα για το χρέος

 Σε προσχέδιο συμφωνίας που ήταν «ασαφές» οδηγήθηκαν οι διαπραγματεύσεις στο Eurogroup, με αποτέλεσμα να μην κλείσει το θέμα του χρέους. Με την Ελλάδα συντάχθηκαν Γαλλία, Ιταλία Η πρόταση για χρηματοδότηση από ΔΝΤ μετά το 2018.

«Καθαρή λύση» ζήτησε η Αθήνα για το χρέος

Πρόταση που προέβλεπε να βάλει χρήματα το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μετά την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, δηλαδή το καλοκαίρι του 2018, έπεσε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.

Είναι μια πρόταση που ουσιαστικά σημαίνει επέκταση προγράμματος και μετά το καλοκαίρι του 2018 και γι’ αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια καθαρή απόφαση αναφορικά με το τι πρέπει να γίνει στο θέμα του χρέους.

Για συμβιβασμό που κρίθηκε αρκετά ασαφής και γι’ αυτό απορρίφθηκε από την Αθήνα κάνει λόγο και το Bloomberg, σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά απαίτησε να υπάρξει λύση που θα δίνει καθαρό διάδρομο για τη χώρα.

Πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά αρνήθηκε να δεχτεί μια πολύ ασαφή συμφωνία η οποία περιελάμβανε πρακτικά μόνο την εκταμίευση της δόσης και στο πλευρό της σε αυτό το θέμα συντάχθηκε τόσο η Γαλλία, όσο και η Ιταλία.

Σε αυτό το θέμα άλλωστε στάθηκε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στις δηλώσεις του μετά τη λήξη της συνεδρίασης. «Στο τέλος φάνηκε ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να έχουμε την καθαρότητα που θα καταλάβουν τόσο οι αγορές, όσο και ο ελληνικός λαός. Ετσι αποφασίσαμε να δοθεί περισσότερος χρόνος για συζητήσεις, ώστε να υπάρξει συμφωνία», σημείωσε.

Όπως είπε, η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της και εξήγησε ότι στο θέμα των πλεονασμάτων αποφασίστηκε να διατηρηθούν για τέσσερα χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος (σ.σ. συνολικά πέντε με το 2018).

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr