Σταθάκης: Τρεις θεσμικές παρεμβάσεις άμεσης προτεραιότητας για την ενέργεια

 

Στις θεσμικές παρεμβάσεις άμεσης προτεραιότητας για τα ενεργειακά αναφέρθηκε στην παρέμβασή του στη συνέντευξη τύπου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης

Η πρώτη παρέμβαση αφορά το πλαίσιο που διαμορφώθηκε από τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές κι έχει στο επίκεντρό του το ζήτημα των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Όπως ανέφερε ο κ. Σταθάκης, η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε επαφή με τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς φορείς, προκειμένου μέσα στον Ιούλιο να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες (λίστα μονάδων) που θα οδηγήσουν το Νοέμβριο στην εκκίνηση της διαδικασίας αποεπένδυσης της λιγνιτικής περιουσίας της ΔΕΗ, με στόχο τη νομοθέτηση των απαιτούμενων ρυθμίσεων πριν τα Χριστούγεννα.

Επίσης, μέσα στο έτος θα έχει ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του πλαισίου για μια πιο ανταγωνιστική αγορά ενέργειας, στο οποίο θα κληθούν να προσαρμοστούν οι επιχειρήσεις και οι φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο.

Τέλος, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι τον Ιούνιο θα κατατεθεί η νομοθετική πρωτοβουλία για την «ενεργειακή δημοκρατία», που θα προβλέπει την ίδρυση ενεργειακών κοινοτήτων-συνεταιρισμών. Το νέο πλαίσιο θα προβλέπει 2 ειδών κοινότητες-συνεταιρισμούς: α) κερδοσκοπικοί (παραγωγή για πώληση) και β) μη κερδοσκοπικοί (παραγωγή για ιδιοκατανάλωση).

Από μεριάς του, ο αναπληρωτής υπουργός Σ. Φάμελλος έκανε ιδιαίτερη μνεία στις διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση του ETS(εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων) και τα θετικά, όπως εκτίμησε, για τη χώρα μέχρι στιγμής αποτελέσματα (ζήτημα στο οποίο, εξάλλου, αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός).

Ειδική αναφορά έκανε στην ίδρυση του ειδικού ταμείο για τον εκσυγχρονισμό του ηλεκτρικού συστήματος που προβλέπεται στη διαδικασία μεταρρύθμισης του ETS, το οποίο, όπως είπε ο κ. Φάμελλος, θα αποφέρει πόρους που θα ενισχύσουν τα έργα για την αντιμετώπιση των ενεργειακών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νησιά. Όπως επίσης σημείωσε ο κ. Φάμελλος, συνεχίζουμε να διεκδικούμε την ίδρυση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης.

Την ομιλία του κ. Σταθάκη μπορείτε να τη διαβάσετε ολόκληρη στα επισυναπτόμενα.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr