Τσίπρας: Στρατηγικός στόχος να γίνει διεθνές hub στην ενέργεια η Ελλάδα – Μηδενισμός των ΥΚΩ μέχρι το 2020

 

(upd. 13:22) Η ενέργεια και ο ενεργειακός σχεδιασμός αποτελούν αιχμή του δόρατος και αναπτυξιακό εργαλείο για την προσέλκυση επενδύσεων και την αναβάθμιση της γεωπολιτικής ισχύος της χώρας, τόνισε σήμερα ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ολοκληρώνοντας την επίσκεψη του στο ΥΠΕΝ.

Σε αυτά τα πλαίσια, μπορούν να υπηρετήσουν τους πρωταρχικούς στόχους της κυβέρνησης, που είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας, η στήριξη της κοινωνίας και η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, όπως είπε.

«Θέλουμε να γίνουμε πολλαπλός ενεργειακός κόμβος», τόνισε ο πρωθυπουργός. Αυτός είναι ο στρατηγικός στόχος και στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένα διεθνές hub όχι μόνο στις μεταφορές αλλά και στην ενέργεια. «Οι ενεργειακοί δρόμοι του μέλλοντος δεν μπορούν παρά να περνούν από την Ελλάδα», τόνισε.

Στην ομιλία του στη συνέντευξη τύπου, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο κυβερνητικό έργο και τους σχεδιασμούς σε πλήθος ενεργειακών ζητημάτων:

«Κλειδί» για τις διεθνείς μας σχέσεις τα ενεργειακά

Περίοπτη θέση κατέχει η ενέργεια στις διεθνείς σχέσεις της χώρας, είτε αφορά στις τριμερείς σχέσεις Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου και  Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, είτε τις διμερείς σχέσεις μας με την Ιταλία, την Τουρκία κλπ, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε επίσης στη – με ταχύτατους ρυθμούς – εξέλιξη των έργων για τον TAP, στην αναβάθμιση του σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα αλλά και στο τερματικό στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και στην επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε πολλά μέρη της χώρας.

Σε ευρύτερο επίπεδο, είπε ο κύριος Τσίπρας, προχωρούν έργα όπως ο αγωγός φυσικού αερίου East Med με το Ισραήλ, ο αγωγός Ελλάδας - Βουλγαρίας (ο κάθετος άξονας IGB), η EUROASIAN ηλεκτρική διασύνδεση των δικτύων Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας, μέσω της Κρήτης κ.λπ.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής και Κυκλάδων, «που θα μας δώσει τη δυνατότητα να αλλάξουμε το ενεργειακό μείγμα και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που έχει η χώρα», όπως είπε.

Υδρογονάνθρακες

Σημαντικές εξελίξεις «τις επόμενες μέρες και μήνες» προανήγγειλε σχετικά με την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε, εστιάζοντας στο έντονο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν ενεργειακοί κολοσσοί για τις έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα μας, κομβικός αναδεικνύεται ο ρόλος της ΕΔΕΥ, ενώ επίκειται και αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τις αδειοδοτήσεις.

Αναφερόμενος στις αυριανές υπογραφές των συμβάσεων για 3 οικόπεδα, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την εξέλιξη σημαντική και τόνισε πως ταυτόχρονα "προχωρούν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση παλιών, αλλά και νέων θαλάσσιων οικοπέδων, είτε αφορούν την περιοχή του Ιονίου, είτε νοτίως και δυτικώς της Κρήτης και μετά από έντονο ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει ενεργειακοί κολοσσοί".

Παρόλα αυτά επιχείρησε να κρατήσει χαμηλά τους τόνους, μη θέλοντας να ταυτισθεί με τον τρόπο που είχε χειριστεί η προηγούμενη κυβέρνηση το θέμα των πετρελαίων, η οποία και το είχε εντάξει στο success story για ανάταξη της οικονομίας. «Μια σοβαρή κυβέρνηση θα ήθελε να ανακοινώνει πράγματα που έχουν συμβεί. Όχι σαν κάτι προκάτοχους του κ. Σταθάκη που είχαν μιλήσει για εκατομμύρια βαρέλια. Εμείς δεν ανακοινώνουμε πράγματα, πριν αυτά συμβούν, και ολοκληρωθούν», είπε χαρακτηριστικά.

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η κυβέρνηση ρίχνει ιδιαίτερο βάρος στις ΑΠΕ, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, με το βλέμμα στραμμένο στην αλλαγή του ενεργειακού μίγματος της χώρας.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, σε εξέλιξη βρίσκονται επενδύσεις ύψους πάνω από1δις. ευρώ σε αιολικά πάρκα. Μέσω των νέων κανόνων που ισχύον πλέον στις ΑΠΕ και ιδίως με το net-metering και τις ενεργειακές κοινότητες που θα δημιουργηθούν (προετοιμάζεται το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο) δίνεται η δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης των ΑΠΕ.

Απελευθέρωση - Χρηματιστήριο ενέργειας

Με την περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, διευρύνονται οι δυνατότητες αποκόμισης άμεσου οφέλους από τους καταναλωτές. Ιδιαίτερη σημασία, δε, θα έχει και η επικείμενη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Έρχεται το νέο «Εξοικονομώ»

Μέσα στον Ιούνιο θα προκηρυχτεί το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», το οποίο, όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, θα είναι διευρυμένο σε σχέση με το προηγούμενο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε, θα αφορά το σύνολο των ιδιωτικών και δημόσιων κτηρίων, αλλά και τον κλάδο των μεταφορών.

Μηδενισμός των ΥΚΩ μέχρι το 2020

Η κυβέρνηση σχεδιάζει τη διεύρυνση κοινωνικών τιμολογίων, καθώς και άλλα μέτρα με στόχο την ελάφρυνση των επιβαρύνσεων στους λογαριασμούς ρεύματος.

Όλοι μας γίναμε μάρτυρες των υψηλότερων λογαριασμών της ΔΕΗ τελευταία, είπε ο κ. Τσίπρας. Η αιτία, όπως την προσδιόρισε, είναι η  αύξηση της τάξης του 9% στην κατανάλωση που σημειώθηκε λόγω ψύχους το χειμώνα, η οποία επιβάρυνε αναντίστοιχα τους λογαριασμούς.

Όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση θα εξετάσει εκ νέου τα τιμολόγια του ρεύματος, δείχνοντας ιδιαίτερη προσοχή στο ζήτημα των ΥΚΩ. Με βάση τις διασυνδέσεις νησιών που είναι προγραμματισμένες να γίνουν, και τις αλλαγές στο σχετικό πλάισιο, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για μηδενισμό (ή σχεδόν μηδενισμό) των ΥΚΩ και μείωση του ΕΤΜΕΑΡ μέχρι το 2020, εκτίμησε ο πρωθυπουργός.

Νωρίτερα, το energypress έγραφε:

«Ο τομέας της ενέργειας αποτελεί έναν από τους κύριους πυλώνες της νέας αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας» τονίζει, σε ανάρτηση του στο twitter, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επισκέπτεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και έχει σύσκεψη με τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Σωκράτη Φάμελλο.

«Ο τομέας της ενέργειας αποτελεί έναν από τους κύριους πυλώνες της νέας αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας. Συνάντηση με την ηγεσία του ΥΠΕΝ» γράφει ο πρωθυπουργός στο twitter.

 

 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr