ΕΛΠΕ: Η ανταλλαγή «μηνυμάτων» κυβέρνησης-Λάτση και το σινιάλο συμβιβασμού

 «Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει...» η απάντηση του πρωθυπουργού στο θέμα αλλαγής ηγεσίας στα Ελληνικά Πετρέλαια. Οι ισορροπίες στο διοικητικό συμβούλιο και τι απαντούν κύκλοι του ομίλου Λάτση για τη διασύνδεση με το Ελληνικό.

ΕΛΠΕ: Η ανταλλαγή «μηνυμάτων» κυβέρνησης-Λάτση και το σινιάλο συμβιβασμού

Το σινιάλο για συμβιβασμό ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και την Paneuropean Oil & Industrial Holdings, συμφερόντων του ομίλου Λάτση, για τα Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ +4,04%, έδωσε ουσιαστικά χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η εταιρία μέτοχος των ΕΛ.ΠΕ με ποσοστό 45,47%, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο Euro2day.gr, ήγειρε θέμα αλλαγής του διευθύνοντος συμβούλου Γρηγόρη Στεργιούλη -ή πιο κομψά, ζήτησε αναλογικότερη εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο του ομίλου. Άλλες πηγές λένε ότι ήθελε την αντικατάσταση του προέδρου Ευστάθιου Τσοτσορού.

Η κίνηση, όμως, της Paneuropean Oil να ζητήσει αναβολή της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων, αν και ήταν γνωστή στον υπουργό Γιώργο Σταθάκη, λένε πληροφορίες, από προχθές, εντούτοις δεν έχασε τον συμβολισμό της μια και ήταν η μέρα κατά την οποία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να επισκεφθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, όμως, με μια πιο προσεκτική ανάγνωση, έδωσαν το περιθώριο συμβιβασμού, χωρίς όμως να χάνει το δικαίωμα της επιλογής της κορυφής της διοικητικής πυραμίδας των ΕΛ.ΠΕ: «Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει...» ήταν η απάντηση του κ. Τσίπρα, ο οποίος τόνισε την κερδοφορία-ρεκόρ του ομίλου. Στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι τα ΕΛ.ΠΕ παρουσίασαν καθαρά κέρδη το 2016 ύψους 329 εκατ. ευρώ, το 2015 (7 Μαΐου ανέλαβαν οι κ. Τσοτσορός και Στεργιούλης) 45 εκατ. ευρώ, κι ενώ το 2014 είχαν ζημίες 369 εκατ. ευρώ και το 2013 πάλι ζημίες 269 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «πάγια θέση της κυβέρνησης είναι η αρμονική συνεργασία ανάμεσα στο δημόσιο και τους ιδιώτες, όπου συνυπάρχουν», άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, λένε πηγές στο Euro2day.gr, για περισσότερα από τα δύο μέλη σήμερα στο διοικητικό συμβούλιο που εκπροσωπούν την Paneuropean Oil.

Τι λέει ο όμιλος Λάτση

Πάντως στέλεχος του ομίλου Λάτση, μιλώντας με το Euro2day.gr, έδειξε με τη σειρά του κλίμα συνεργασίας: «Γίνονται συζητήσεις για θέματα των ΕΛ.ΠΕ και σε ορισμένα από αυτά απαιτείται χρόνος για την κατάληξή τους», υποστήριξε και συνέχισε αναφορικά με τις πληροφορίες που θέλουν να ετέθη θέμα αλλαγής της διοίκησης: «Οι συζητήσεις δεν αφορούν πρόσωπα. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Υπάρχει συναίνεση και κλίμα συνεργασίας. Ο στόχος είναι πως ένα μεγάλο περιουσιακό στοιχείο θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο», σχολιάζει ο ίδιος παράγοντας.

Η ίδια πηγή δεν συνδέει την παρέμβαση στη συνέλευση των ΕΛ.ΠΕ με την απόπειρα άσκησης πίεσης στην κυβέρνηση για την επένδυση στο Ελληνικό (Lamda Development συμφερόντων ομίλου Λάτση): «Δεν υπάρχει συσχετισμός και διασύνδεση. Το Ελληνικό έχει μπει σε δρόμο... Ο επενδυτής το θέλει. Πρέπει να επιλυθούν τελευταία ζητήματα που έχουν προκύψει και υπάρχουν σε εξέλιξη διαδικασίες για αυτό τον σκοπό».

Πάντως, πηγές σημειώνουν ότι στα ΕΛ.ΠΕ, ενόψει και των εξελίξεων που δρομολογούνται στον τομέα της έρευνας υδρογονανθράκων αλλά και της αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, απαιτείται πράγματι μία αρμονική συνεργασία μεταξύ των μετόχων, προκειμένου ο όμιλος να καρπωθεί τις υπεραξίες που θα δημιουργηθούν.

Χρήστος Κολώνας[email protected]

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr