Αύγουστο η πρόταση ΕΛΠΕ, ExxonMobil, Total για έρευνες σε συγκεκριμένες περιοχές Ιονίου και Κρήτης

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

26 05 2017/ 08:00

Σε φάση επεξεργασίας των δεδομένων προκειμένου να εντοπιστούν συγκεκριμένες περιοχές ενδιαφέροντος, για τις οποίες θα κατατεθεί πρόταση προς το Ελληνικό Δημόσιο και την ΕΔΕΥ βρίσκονται στελέχη των ΕΛΠΕ, της ExxonMobil και της Total.

Οι αποφάσεις αναμένεται να έχουν οριστικοποιηθεί άμεσα, σε διάστημα ενός μήνα και η κοινοπραξία που προβλέπεται να συσταθεί θα καταθέσει την πρότασή της να αναλάβει τη διενέργεια ερευνών και την εκμετάλλευση περιοχών μέχρι τον Αύγουστο. Με αυτόν τον τρόπο (εκδήλωση ενδιαφέροντος) θα ξεκινήσει η διαδικασία που προβλέπει τη δημοσίευση της προσκλησης αλλά και την ολοκλήρωση της παραχώρησης σε σύντομο χρονικό διάστημα λίγων μηνών.

Στόχος είναι μέχρι τις αρχές του 2018 να έχει ξεκινήσει η πύκνωση των σεισμικών, διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει περίπου ένα έτος και θα ολοκληρωθεί με τον εντοπισμό συγκεκριμένων γεωτρητικών στόχων.

Οι περιοχές ενδιαφέροντος σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίζονται στο Βόρειο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης μέχρι την περιοχή της Γαύδου.

Καθώς μάλιστα πρόκειται για θαλάσσιες περιοχές σε μεγάλα θαλάσσια βάθη, στόχος των ΕΛΠΕ είναι να υπάρξει μια λογική κατανομή ποσοστών και ρίσκου στην κοινοπραξία που θα δημιουργηθεί. Έτσι ιδανικά από ποσοστό 40% αναμένεται να πάρουν ExxonMobil και Total και 20% τα ΕΛΠΕ. Σημειώνεται ότι μόνο μία γεώτρηση σε αυτό το βάθος κοστίζει περί τα 100 εκατ. δολάρια.

Αυτό ακριβώς το δεδομένο, ότι δηλαδή οι περιοχές ενδιαφέροντος βρίσκονται σε μεγάλο βάθος στη θάλασσα ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους που επελέγη η ExxonMobil, η οποία διαθέτει μεγάλη εμπειρία αλλά και το οικονομικό μέγεθος ώστε να αναταπεξέλθει σε τέτοιου είδους απαιτητικές τεχνικά και οικονομικά έρευνες.

Υπενθυμίζεται ότι η ExxonMobil είχε αγοράσει το πακέτο των σεισμικών που είχαν διενεργηθεί προ 3ετίας από την PGS.

Τέλος να αναφερθεί ότι και η Energean χθες εξέφρασε το ενδιαφέρον για να συμμετάσχει σε πιθανές παραχωρήσεις που θα βγουν από το Δημόσιο σε θαλάσσιες περιοχές εκμεταλλευόμενη την ειδίκευση που αποκτά από την ανάληψη της εκμετάλλευσης των θαλάσσιων οικοπέδων στο Ισραήλ. Παράλληλα όπως όλα δείχνουν η συνεργασία με τη Repsol θα στραφεί και προς τη θάλασσα, με πρώτα υποψήφια οικόπεδα τις θαλάσσιες προεκτάσεις των χερσαίων οικοπέδων που από κοινού εκμεταλλεύονται οι δύο εταιρείες σε Ιωάννινα και Αιτωλοακαρνανία.
 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr