Στο προσκήνιο ξανά η υπόγεια αποθήκη στη Ν. Καβάλα - Ανταγωνισμός από τα σχέδια των γειτόνων

 

Χρήστος Στεφάνου

Ισχυρό ανταγωνισμό από την Τουρκία (αλλά και από Αλβανία, Σερβία, Βουλγαρία, που αναβαθμίζουν τις υποδομές τους) αντιμετωπίζει ο εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός που στοχεύει στη δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου για την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης στην περιοχή της Β. Ελλάδας.

Ενδεικτικές του τουρκικού ενδιαφέροντος είναι οι δηλώσεις που φιλοξενήθηκαν χθες στο πρακτορείο Anadolu, του γενικού γραμματέα της Διεθνούς Ενεργειακής Χάρτας Urban Rusnak, ο οποίος επεσήμανε τις σημαντικές ενεργειακές εξελίξεις στη γειτονική χώρα, που έχουν αναδείξει την Τουρκία ως σημαντική χώρα μεταφοράς transit ενεργειακών αγαθών. «Εφόσον η Τουρκία θέλει να διεκδικήσει να γίνει πραγματικός κόμβος εμπορίας ενέργειας, καθοριστική σημασία θα παίξουν οι όγκοι αλλά και η δυνατότητα φυσικής αποθήκευσης μεγάλων όγκων ενέργειας» ανέφερε στο τουρκικό πρακτορείο ο Rusnak σημειώνοντας ότι οι αγωγοί και οι διασυνδέσεις χωρίς τη δυνατότητα φυσικής αποθήκευσης δεν επαρκούν για να δημιουργηθούν συνθήκες ενεργειακού εμπορικού κόμβου.

Την ίδια στιγμή βεβαίως και η χώρα μας, όπως έχει τονιστεί κατ΄επανάληψη ακόμη και σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τη γεωγραφική της θέση ως νότια ενεργειακή πύλη εισόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να δημιουργήσει στη Βόρεια Ελλάδα τον περίφημο ενεργειακό εμπορικό κόμβο της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν σχεδιάζονται παράλληλα με τον υπό κατασκευή αγωγό TAP και μια σειρά από άλλες υποδομές, ενώ εξετάζεται και η αξιοποίηση άλλων δυνατοτήτων.

Μεταξύ αυτών σημαντική θέση φαίνεται να έχει και το project της δημιουργίας υπόγειας αποθήκης αερίου στο κοίτασμα της Νότιας Καβάλας. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θεωρεί ότι η Νότια Καβάλα αποτελεί μια σοβαρή υποδομή που θα πρέπει να αξιοποιηθεί και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται σύντομα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αξιοποίησή της.

Σημειώνεται ότι το έργο της Καβάλας έχει υπαχθεί από το 2011 στη δικαιοδοσία του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ λόγω αδρανειών και ολιγωριών απεντάχθηκε από τα έργα PCI. Το Νοέμβριο του 2015 δόθηκε παράταση της άδειας των αναδόχων Energean και Kavala Oil, ενώ ακολούθως ορίστηκε επιτροπή που θα μελετούσε το θέμα ενώ μετά την ενεργειακή κρίση του χειμώνα συστήθηκε νέα ομάδα που αναμένεται να παραδώσει το πόρισμά της μέχρι το Φθινόπωρο.

Το έργο θεωρείται ότι μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στη χώρα μας να δημιουργήσει στρατηγικά αποθέματα ασφάλειας, εξασφαλίζοντας τον ενεργειακό εφοδιασμό αλλά και ισχυροποιώντας το γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας. Το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται στα 350 – 400 εκατ. ευρώ, για δυναμικό αποθήκευσης 1 δις κυβικών μέτρων.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr