«Πανοπροίκι» ζητάει ο ΑΔΜΗΕ από τους αιολικούς για το καλώδιο Πολυπόταμος – Νέα Μάκρη

 

Θοδωρής Παναγούλης

Τα αυξημένα κόστη που έχει, όσο το καλώδιο Πολυπόταμος – Νέα Μάκρη μένει αχρησιμοποίητο, ζητάει ο ΑΔΜΗΕ από τους επενδυτές αιολικής ενέργειας που έχουν έργα στην περιοχή της Νότιας Εύβοιας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Διαχειριστής έχει υπολογίσει ότι το κόστος του καλωδίου κατά το διάστημα που μένει αχρησιμοποίητο είναι κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Αναμένεται μάλιστα στο επόμενο διάστημα να «μοιράσει» το κόστος αυτό και να το απαιτήσει από τους επενδυτές αιολικών της Νότιας Εύβοιας, μαζί βεβαίως με τα περίπου 82 εκατ. ευρώ που είναι το αρχικό κόστος κατασκευής.

Τα ποσά αυτά οφείλουν να αποπληρώσουν στον ΑΔΜΗΕ οι 15 περίπου επιχειρήσεις που έχουν άδειες για αιολικά στη Νότια Εύβοια, συνολικής ισχύος 400 MW. O λόγος για τα «ζωντανά» έργα, αυτά δηλαδή που πρόκειται πράγματι να κατασκευαστούν, καθώς η συνολική ισχύς των αιολικών πάρκων που θα μπορούσαν να κατασκευαστούν ανέρχεται σε περίπου 610 μεγαβάτ. Από την ισχύ αυτή, τα περίπου 55 μεγαβάτ αιολικών αφορούν τα νησιά Άνδρο και Τήνο (46,8 και 7,5 αντίστοιχα) και όλη η υπόλοιπη ισχύς τη Νότια και Κεντρική Εύβοια.

Οι ιδιοκτήτες των έργων έχουν καταβάλλει τις προβλεπόμενες εγγυητικές επιστολές και θα έπρεπε να καταβάλλουν και το κόστος που αναλογεί σε κάθε έναν από αυτούς, ταυτόχρονα με τη σύναψη Σύμβασης Σύνδεσης με τον ΑΔΜΗΕ. Ωστόσο, επειδή υπάρχει πραγματικό πρόβλημα ρευστότητας, υπήρξε νομοθετική παρέμβαση στη Βουλή από τον κ. Σταθάκη έτσι ώστε οι εταιρείες να μπορούν να πληρώσουν το αναλογούν ποσό σε τρείς δόσεις, μέχρι το τέλος τους 2017.

Με τον τρόπο αυτό οι επενδυτές των συγκεκριμένων έργων «κλείδωσαν» τις τιμές feed in premium που ισχύουν βάσει νόμου (98 ευρώ ανά Μεγαβατώρα), χωρίς να πρέπει να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς.

Αξίζει να τονιστεί ότι η κατασκευή του έργου αποτέλεσε μια φιλόδοξη προσπάθεια, σε καιρούς βεβαίως λιγότερο δύσκολους, για να αξιοποιηθεί το τεράστιο αιολικό δυναμικό της περιοχής. Οι συνολικές επενδύσεις που αναμένεται να πραγματοποιηθούν και να συνδεθούν τελικά με το καλώδιο ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ.  Στους υποψήφιους επενδυτές, περιλαμβάνονται οι περισσότεροι και μεγαλύτεροι «παίκτες» στην αιολική ενέργεια, καθώς από τις αρχές της δεκαετίας είχαν δεσμεύσει χώρους για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων. Μεταξύ άλλων: ΔΕΗ, IBERDROLA - ROKAS, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, GAMESA, PROTERGIA, ΕΝΤΕΚΑ, κ.λπ.

 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr