Νίκας: Θέμα ημερών ο διαγωνισμός για ΔΕΣΦΑ – Μεγαλύτερο το τίμημα αυτή τη φορά

 

Στο νέο διαγωνισμό για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, αλλά και στη σημασία της Ρεβυθούσας αναφέρθηκε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Σωτήρης Νίκας, μιλώντας στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Πετρελαίου.

Ο ίδιος ανέφερε σχετικά ότι «ο ΔΕΣΦΑ αυτή τη στιγμή είναι σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης. Σε λίγες ημέρες αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την πώληση του 66% των μετοχών. Ο προηγούμενος διαγωνισμός ήταν εκτός των αναγκών της χώρας και της Ε.Ε., αλλά ο νέος διαγωνισμός είμαστε αισιόδοξοι ότι θα αποφύγει τα προβλήματα του προηγούμενου. Αυτή τη φορά απευθύνεται μόνο σε διαχειριστές. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες. Είμαστε βέβαιοι ότι το τίμημα θα είναι μεγαλύτερο από το προηγούμενο».

Παράλληλα, ο κ. Νίκας μίλησε για τα διάφορα σχέδια του ΔΕΣΦΑ. Είπε ότι στα μέσα Ιουλίου αναμένεται η υπογραφή της συμφωνίας για τον «κάθετο διάδρομο». Παράλληλα, ο αγωγός προς τα Σκόπια βρίσκεται σε φάση μελέτης βιωσιμότητας, ενώ η εταιρεία δραστηριοποιείται πλέον στην Αλβανία στη συντήρηση και στην εκπαίδευση της Albgas.

Αναφορικά με τη Ρεβυθούσα, ο κ. Νίκας τόνισε ότι σήμερα έχει ολοκληρωθεί το κέλυφος της 3ης δεξαμενής ενώ το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί στο α’ εξάμηνο του 2018. Με τον τρόπο αυτό, μαζί με τα υπόλοιπα έργα, η Ρεβυθούσα από παραδοσιακός σταθμός LNG μετατρέπεται σε πολυμορφικό κόμβο.

Με την ολοκλήρωση της 3ης δεξαμενής, η χωρητικότητα θα αυξηθεί από τα 130.000 στα 225.000 κ.μ. Όπως εξήγησε, μέσω του κάθετου διαδρόμου το αέριο από τη Ρεβυθούσα θα φτάνει στη ΦΥΡΟΜ και στη Βουλγαρία και ακόμα παραπέρα. Στο διάστημα 2017-18 μπορεί να υπάρχει μαι αντίστροφη ροή 0,36 δις. κ.μ. Από τα μέσα του 2018 αυτή η χωρητικότητα μετά την αναβάθμιση της Ρεβυθούσας θα γίνει 1,8 δις. κ.μ. προς τα βόρεια και μελλοντικά θα ανέβει στα 4 δις. κ.μ. εφόσον υλοποιηθεί ο συμπιεστής στην Αμπελιά και στους Κήπους. Αυτά τα 4 δις. κ.μ. αντιστοιχούν στο 35% του συνόλου των εισαγωγών όλων των χωρών ως την Ουγγαρία, δηλαδή μια πολύ μεγάλη δυνατότητα, όπως υπογράμμισε. «Αυτό δε σημαίνει ότι υπάρχουν σήμερα οι αγωγοί για αυτές τις ποσότητες, για αυτό και ζητάμε την κατασκευή διασυνδέσεων», πρόσθεσε ο κ. Νίκας.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr