Euroasia και East Med στο επίκεντρο της τριμερούς Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ στη Θεσσαλονίκη

 

Μεθαύριο, Πέμπτη, πρόκειται να συναντηθούν στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στα πλαίσια της προγραμματισμένης τριμερούς που θα απασχολήσουν έντονα και ενεργειακά θέματα.

Όπως είναι φυσικό, ξεχωριστή θέση στις σχετικές διαβουλεύσεις έχει το θέμα του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου EastMed, αλλά και η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ με τον EuroAsia Interconnector. Όλα αυτά τη στιγμή που αυτή τη στιγμή οι Βρυξέλλες οριστικοποιούν το φετινό κατάλογο με τα έργα Κοινού Ενδιαφέροντος, στον οποίο πέρυσι συγκαταλέγονταν τα δύο παραπάνω.

Αναφορικά με τον East Med, η συμμετοχή μεγάλων ονομάτων του πετρελαϊκού κλάδου, όπως η ExxonMobil στην Κύπρο, έχει οδηγήσει σε αισιοδοξία για την υλοποίηση του έργου, καθώς από επίσημα χείλη διατυπώνεται πλέον η άποψη ότι ίσως τελικά να χρειαστούν δύο έργα μεταφοράς του αερίου της Αν. Μεσογείου, αφού πιθανώς θα ανακαλυφθούν νέα κοιτάσματα.

Σε ότι έχει να κάνει με τον Euroasia, το κόστος του εκτιμάται σε 3 δισ ευρώ και οι Βρυξέλλες έχουν προσφέρει χρηματοδότηση 14 εκατ. ευρώ για να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες μελέτες. Με βάση τους σχεδιασμούς, το έργο μπορεί να ξεκινήσει να κατασκευάζεται από το 2017 και να ολοκληρωθεί το 2019. Αξίζει να αναφέρουμε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει την ιδέα να συνδυαστεί το καλώδιο και με οπτική ίνα ώστε να βοηθήσει και τις τηλεπικοινωνίες.

Τέλος, ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε χθες από τη Βηρυτό ότι πριν από το τέλος του χρόνου θα πραγματοποιηθεί  στη Λευκωσία η πρώτη τριμερής συνάντηση Κύπρου - Ελλάδας - Λιβάνου για τα ενεργειακά.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr