Ενέργεια και περιφερειακή ασφάλεια στο επίκεντρο της τριμερούς


Τριμερής στη Θεσσαλονίκη με διαδηλώσεις και πρωτοφανή μέτρα αστυνόμευσης | EUROKINISSI

15.06.2017, 08:20

Στη Θεσσαλονίκη στρέφεται το ενδιαφέρον του πολιτικού κόσμου σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, καθώς πραγματοποιείται η τριμερής συνάντηση κορυφής, με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Κύπρου Αλέξη Τσίπρα και Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, καθώς και υπουργών από τις τρεις χώρες.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα τεθούν ζητήματα συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος, της ψηφιακής τεχνολογίας, της οικονομίας, της επιστήμης, της έρευνας, της τεχνολογίας, των τηλεπικοινωνιών, της διαστημικής τεχνολογίας και της διασποράς. Ειδικότερα αναφορικά με τα ζητήματα της ενέργειας, αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς η ηλεκτρική διασύνδεση με το καλώδιο Euro-Αsia- Interconnector, το οποίο θα ξεκινάει από το Ισραήλ και μέσω Κύπρου και Κρήτης θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια στην Αττική, ενώ θα συνοδεύεται παράλληλα από οπτική ίνα.

Επίσης, κατά την επαφή τους αναμένεται να εστιάσουν σε ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας και διεθνούς πολιτικής. Μεταξύ άλλων, θα τεθούν προς συζήτηση το θέμα της τρομοκρατίας, το Κυπριακό, το Παλαιστινιακό, η κατάσταση σε Συρία και Ιράν, καθώς και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν τον ιδιαίτερο ρόλο που έχει η κυβέρνηση Νετανιάχου στο Ισραήλ με τη νέα κυβέρνηση Τραμπ στις ΗΠΑ.

Της τριμερούς θα προηγηθεί η διμερής συνάντηση Τσίπρα-Νετανιάχου και θα συνέλθει το Ανώτατο Συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ. Στο επίκεντρο αναμένεται να τεθούν ζητήματα οικονομίας, καινοτομία, επιστημών, έρευνας, τεχνολογία και διαχείρισης υδάτινων πόρων.

​Από την ελληνική πλευρά θα συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, οι αναπληρωτές υπουργοί Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, Παιδείας Κώστας Φωτάκης, οι υφυπουργοί Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, Τέρενς Κουίκ και ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας.

Διαδηλώσεις και πορείες

Σε αντιπολεμική-αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση καλούν οργανώσεις και κοινωνικά κινήματα το απόγευμα.

Στο άγαλμα Βενιζέλου θα συγκεντρωθούν μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του Δικτύο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα, η ΛΑ.Ε. Και το ΚΚΕ(μ-λ) για να διαμαρτυρηθούν για τη σύνοδο Ελλάδς-Κύπρου-Ισραήλ.

Με κεντρικό σύνθημα «Έξω το ΝΑΤΟ – Έξω οι βάσεις, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ», οργανώσεις και φορείς διαμαρτύρονται κατά της προώθησης της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Την ώρα που:
•οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και οι πολεμικοί κίνδυνοι κλιμακώνονται.
•οι ανταγωνισμοί των αστικών τάξεων για την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου και των δρόμων μεταφοράς του οξύνονται
•η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δίνει «γη και ύδωρ» στη νέα ιμπεριαλιστική εκστρατεία των ΗΠΑ και ετοιμάζει νέες μακρόχρονες συμφωνίες υποταγής.

Η προώθηση του στρατηγικού άξονα Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου – Ισραήλ υπό τις ΗΠΑ, αποτελεί κίνδυνο γιατα απελευθερωτικά κινήματα, τους λαούς της περιοχής και τον ίδιο μας τον λαό. .
Καλούμε για αυτό διαδηλώσεις την Πέμπτη, 15/6 στις 19.00 στο Άγαλμα Βενιζέλου και στην Αθήνα έξω απ την πρεσβεία του Ισραήλ:.
•Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ
•Έξω βάσεις, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ
•Όχι στον αντιδραστικό άξονα Ελλάδας-Ισραήλ-Αιγύπτου- Κύπρου
•Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα.
•Μείωση των στρατιωτικών δαπανών
•Όχι στους αντιδραστικούς ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων. Κοινό μέτωπο των λαών ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό
•Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό
•Οι λαοί δεν έχουν ανάγκη από προστάτες
 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr