Λύση για ΕΛΠΕ με… αλλαγές στο Διοικητικό Συμβούλιο

 

Γιώργος Φιντικάκης

Ανοικτό παραμένει ακόμη το θέμα των αλλαγών στο Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΛΠΕ, τροφοδοτώντας μπόλικη σεναριολογία καιονοματολογία τις τελευταίες εβδομάδες, ενόψει και της επαναληπτικής γενικής συνέλευσης του ομίλου την Παρασκευή στον Ασπρόπυργο.

Το γεγονός πως το ενδεχόμενο αλλαγών στη σύνθεση του Δ.Σ. του ομίλου είναι ακόμη ανοικτό, το επιβεβαίωσε χθες κυβερνητικό στέλεχος, στο περιθώριο της τελετής υπογραφής της συμφωνίας μετόχων για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ στην κινέζικη State Grid. Η ίδια πάντως κυβερνητική πηγή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα μετακινηθούν Στεργιούλης - Τσοτσορός, διέψευσε κυριακάτικο δημοσίευμα που μιλούσε για μετακίνηση του σημερινού προέδρου των ΕΛΠΕ Στάθη Τσοτσορού στη ΔΕΗ, και συγκεκριμένα στην θέση του Μανώλη Παναγιωτάκη.

Το ζήτημα των διοικητικών αλλαγών στην εταιρεία είχε έρθει στο προσκήνιο στις 24 Μαΐου, όταν με παρέμβαση της Paneuropean του ομίλου Λάτση, που είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος των ΕΛΠΕ, αποκαλύφθηκαν διαφωνίες ανάμεσα στον όμιλο και την κυβέρνηση, οδηγώντας σε αναβολή για ένα μήνα την ετήσια γενική συνέλευση των Ελληνικών Πετρελαίων. Η ανακοίνωση της Paneuropean μιλούσε για συζητήσεις ανάμεσα στους δύο βασικούς μετόχους (όμιλο Λάτση-Δημόσιο) οι οποίες δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, δίχως να διευκρινίζει τι εννοεί.

Ενας από τους λόγους τριβής ήταν σύμφωνα με πληροφορίες και το γεγονός ότι η Paneuropean, η οποία κατέχει το 45,47% στα ΕΛΠΕ έναντι 35% του Δημοσίου, φαιρόταν να ζητά περισσότερη και ισχυρότερη εκπροσώπηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του ομίλου. Κάποια άλλα σενάρια είχαν αποδώσει τις όποιες αιτίες διαφωνίας στο Ελληνικό, και τις εκκρεμότητες που συνεχίζουν να υπάρχουν γύρω από το έργο.

Οποιοι και να είναι οι λόγοι της τριβής, τα σενάρια τελευταίως δίνουν και παίρνουν για την σύνθεση του Δ.Σ. των ΕΛΠΕ, με ένα απ’ αυτά να κάνει λόγο για τοποθέτηση αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου στην εταιρεία, δίχως να είναι σαφές ποιό ακριβώς θα είναι το εύρος των αρμοδιοτήτων του σε μια τέτοια περίπτωση.

Ακόμη πάντως και αν το ενδεχόμενο αλλαγών στο Δ.Σ. των ΕΛΠΕ παραμένει ανοικτό, τούτο δεν σημαίνει και ότι δεν μπορεί να έχει κλείσει μέχρι την Παρασκευή. Αλλωστε κάποιες άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στο Δημόσιο και την Paneuropean, γεγονός που σημαίνει ότι τα δύο μέρη θα κατέβουν με κοινή πρόταση στην μεθαυριανή γενική συνέλευση.

Σήμερα, μόλις δύο μέλη εκπροσωπούν τον όμιλο Λάτση στο 13μελές διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, παρ' ότι ο πρώτος κατέχει το πλειοψηφικό ποσοστό. Η προ μηνός αναβολή της γενικής συνέλευσης των ΕΛΠΕ, μετά από αίτημα της Paneuropean, είχε συμπέσει με την συνέντευξη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Πρωθυπουργού, ο οποίος και είχε ερωτηθεί για το θέμα. “Τα ΕΛΠΕ έχουν συγκεκριμένη κερδοφορία, έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ, και αυτό σε κάποιους αρέσει σε κάποιους όχι. Πάγια θέση μας είναι η αρμονική συνεργασία Δημοσίου και ιδιώτη. Τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας είναι εντυπωσιακά. Ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις”, είχε χαρακτηριστικά αναφέρει τότε ο κ. Τσίπρας στέλνοντας το μήνυμα ότι η διοίκηση Στεργιούλη-Τσοτσορού χαίρει μεγάλης εκτίμησης.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr