Ανεξάρτητη αποτίμηση θα κάνουν τα ΕΛΠΕ για το ΔΕΣΦΑ – Ποια στάση θα τηρήσει ο όμιλος στην αποκρατικοποίηση

 

Χρήστος Στεφάνου

Εν αναμονή της επίσημης προκήρυξης του διαγωνισμού για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, τα Ελληνικά Πετρέλαια , τα οποία θα διαθέσουν το σύνολο της συμμετοχής τους (35%) έχουν ήδη δώσει την αρχική τους συναίνεση για την έναρξη της διαδικασίας.

Αυτή η αρχική έγκριση αναμένεται να επισημοποιηθεί τυπικά στην έκτακτη ΓΣ του ομίλου που έχει οριστεί για τις 6 Ιουλίου. Όπως διευκρινίζουν ωστόσο πηγές του ομίλου, είναι σαφές ότι η απόφαση αφορά στην καταρχήν εξουσιοδότηση προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες πώλησης. Η τελική έγκριση όπως διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές θα πρέπει να δοθεί εκ νέου από τη ΓΣ του ομίλου.

Εδώ λοιπόν έχουμε και ένα νέο δεδομένο καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΣ των ΕΛΠΕ αναμένεται παράλληλα με το ΤΑΙΠΕΔ και τους συμβούλους του διαγωνισμού, να ζητήσει τη διενέργεια ανεξάρτητης αποτίμησης για την αξία του ΔΕΣΦΑ.

Με βάση αυτήν την ανεξάρτητη αποτίμηση, το ΔΣ θα προσδιορίσει μία κατώτατη αποδεκτή τιμή  για τη συμμετοχή του στο ΔΕΣΦΑ. Εφόσον λοιπόν το προσφερόμενο τίμημα στο διαγωνισμό υπερβαίνει το κατώτατο αποδεκτό τίμημα της ανεξάρτητης αποτίμησης, τότε η εισήγηση του ΔΣ θα είναι θετική προς τη ΓΣ. Σε διαφορετική περίπτωση το θέμα θα παραπεμφθεί στους μετόχους, που θα έχουν όλα τα δεδομένα στη διάθεσή τους, προκειμένου να λάβουν τις τελικές αποφάσεις τους.

Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές με βάση την εικόνα που μεταφέρουν εκτιμήσεις της αγοράς ότι ο διαγωνισμός ξεκινά όχι με κατώφλι, αλλά μάλλον με ταβάνι το τίμημα που είχε προσφερθεί στον προηγούμενο διαγωνισμό. Έστω και εάν πηγές του ΥΠΕΝ επιβεβαιώνουν το δημοσίευμα του Energypress ότι υπάρχει ενδιαφέρον τόσο από την Ιταλική Snam όσο και από την βελγοολλανδική κοινοπραξία Fluxys Gasunie, ενώ εκτιμάται ότι είναι πολύ πιθανή και η συμμετοχή της ρουμανικής Transgas.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr