Σε εξαγορά ποσοστού εταιρείας προμήθειας ρεύματος προχωρά η ΔΕΠΑ – Bλέπει ξένες εταιρείες για αέριο στα νησιά

 

Θοδωρής Παναγούλης

Σε συμφωνία, η οποία θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, έχει έρθει η ΔΕΠΑ, με εταιρεία παροχής ρεύματος που δραστηριοποιείται ήδη στην αγορά, προκειμένου να μπεί με μειοψηφικό ποσοστό στο μετοχικό της κεφάλαιο.

 Αυτό ανέφεραν πηγές της εταιρείας χθες, στο περιθώριο εκδήλωσης στο Μουσείο Μπενάκη, επισημαίνοντας ότι οι μέτοχοι της ΔΕΠΑ έχουν δώσει το πράσινο φως για να δραστηριοποιηθεί η εταιρεία και στη λιανική πώληση ρεύματος, και η διοίκηση της εταιρείας έχει δρομολογήσει την είσοδό της στο χώρο μέσω αυτής της μεθόδου. «Είναι ένας χώρος που δεν τον ξέρουμε και συνεπώς θα πάμε μαζί με εταιρεία που γνωρίζει καλά το αντικείμενο» ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές της εταιρείας.

Την ίδια στιγμή η ΔΕΠΑ προχωρά τις επαφές, οι οποίες έχουν μάλιστα αποδώσει, για να υλοποιηθεί το μνημόνιο που έχει υπογράψει με τη ΔΕΗ για την έλευση του φυσικού αερίου στα μεγάλα νησιά της χώρας, αφενός για να τροφοδοτήσει τις εκεί ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες, αφετέρου για να τροφοδοτήσει δίκτυα παροχής αερίου σε καταναλωτές.

Μεγάλες ξένες εταιρείες έχουν ήδη ενδιαφερθεί, ενώ η φιλοσοφία με την οποία προσεγγίζει η διοίκηση της ΔΕΠΑ όλες τις εφεξής ενέργειες επέκτασης είναι η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Πηγές της εταιρείας αναφέρουν επιπλέον ότι η ΔΕΠΑ θα επιδιώξει να πιστοποιηθεί ως investor στον τομέα της έρευνας υδρογονανθράκων και ειδικά αερίου.

Ταυτόχρονα εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι δεν θα χρειαστεί να φύγει η ΔΕΠΑ από το μετοχικό κεφάλαιο των ΕΠΑ. «Μπορεί να χρειαστεί να υπάρξουν κάποιες μικρές μεταβολές στα ποσοστά συμμετοχής στις ΕΠΑ και στις ΕΔΑ, αλλά δεν τίθεται θέμα αποχώρησης της ΔΕΠΑ από τις θυγατρικές της» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Βράβευση για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

Εν τω μεταξύ η ΔΕΠΑ βραβεύθηκε χθες από το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης για τις δράσεις που έχει πραγματοποιήσει. Μιλώντας στη σχετική τελετή ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Θεόδωρος Κιτσάκος ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

Η πεποίθηση ότι η βιωσιμότητα  και η επιχειρηματικότητα δεν συνδέονται ως έννοιες είναι από πολλά χρόνια  ξεπερασμένη. Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις παγκοσμίως, έχοντας κατανοήσει πλήρως τον ρόλο και τις ευθύνες τους κι έχουν φροντίσει να ενσωματώσουν την έννοια της βιωσιμότητας στην επιχειρηματική στρατηγική τους.

Ιδιαίτερα για μένα, καθώς έχω την τιμή να προΐσταμαι μιας Δημόσιας Επιχείρησης που έχει ως ένα από τους πρωταρχικούς  της στόχους την Κοινή Ωφέλεια μέσα από την εξυπηρέτηση του πολίτη-καταναλωτή, η κοινωνικοκεντρική προσέγγιση του ρόλου μας, θεωρώ ότι είναι κομβική για την πορεία της εταιρείας.

Η ΔΕΠΑ, είναι πάνω απ’ όλα επιχείρηση Κοινής Ωφέλειας. Κι αυτός ο χαρακτήρας θέτει πρότυπα συμπεριφοράς και δράσης  πάνω σε βάσεις ηθικής, αμοιβαιότητας, ευθύνης, θετικής συνεισφοράς  στην κοινωνία και στην οικονομία.

Η ενέργεια είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης ενώ αποτελεί θεμελιώδη παράμετρο για την οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και  την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

Τιμούμε τους 400.000 καταναλωτές φυσικού αερίου και προσπαθούμε να τους διασφαλίσουμε τη χαμηλότερη τιμή φυσικού αερίου. Αυτό το επιτυγχάνουμε καθώς εξασφαλίζουμε τη διαφοροποίηση των προμηθευτών μας και είμαστε σε μια διαρκή διαπραγμάτευση για την επίτευξη της συμφερότερης τιμής.

Η  αλήθεια είναι πάντα απλή.

 Ο όμιλος ΔΕΠΑ έχει ήδη κατασκευάσει πάνω από 6.000 χλμ δικτύου και δρομολογούμε επενδύσεις 235 εκ ευρώ για την επέκταση του φυσικού αερίου σε πολλές πόλεις και κωμοπόλεις της περιφέρειας,  για «αεροποίηση» της ελληνικής περιφέρειας, για 20% αύξηση της συμμετοχής  του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα της χώρας.

Η συνεισφορά μας στην οικονομική ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος και την εισαγωγή καινοτομίας είναι δεδομένη.

Ανήκοντας όμως στους leaders των επιχειρηματικών ομίλων της χώρας, η ΔΕΠΑ συναισθάνεται πλήρως το μέγεθος της ευθύνης της και πάει πέρα από τα συμβατικά δεδομένα.

Η ΔΕΠΑ έχει υπογράψει το Οικουμενικό Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών για τη βιωσιμότητα  κι ανταποκρίνεται έμπρακτα στις μεγάλες προκλήσεις του κόσμου μας και της εποχής μας, συμμετέχοντας και στηρίζοντας ενεργά  20 πρωτοβουλίες διεθνών και εθνικών φορέων που αφορούν στη βιώσιμη ανάπτυξη. 

Είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους είμαστε πραγματικά περήφανοι.

Εξίσου περήφανους μας κάνει και το γεγονός πως εφαρμόζουμε απαρέγκλιτα καλές εργασιακές πρακτικές και διασφαλίζουμε πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων μας.

Λειτουργούμε επίσης με περιβαλλοντικές πιστοποιήσεις εγνωσμένου κύρους ενώ λαμβάνουμε πρωτοβουλίες οικολογικής ευαισθητοποίησης, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα της οικολογικής μετακίνησης των εργαζομένων μας αλλά και η εξοικονόμηση ενέργειας στις εγκαταστάσεις μας.

Θα μας δείτε παντού. Στα κοινωνικά παντοπωλεία.Στα επισιτιστικά προγράμματα.Στην υποστήριξη ευπαθών ομάδων. Στις πρωτοβουλίες για το περιβάλλον.Στις δράσεις για την ενίσχυση της  νεανικής επιχειρηματικότητας.Δίπλα στα πανεπιστήμιά μας, αρωγοί και υποστηρικτές του επιστημονικού κεφαλαίου της χώρας. Δίπλα στους ανθρώπους του πολιτισμού και στις προσπάθειές τους να αναδείξουν το σύγχρονο πρόσωπο του πολιτισμού στη χώρα μας.

Με αυτό το όραμα κι αυτές τις αξίες, προχωράμε αταλάντευτα στη διαδρομή μας. Μέσα σε ένα περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας και προκλήσεων. Τίποτα από αυτά όμως δεν εξασθενεί τη βούληση να εκπροσωπούμε έναν μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο της χώρας με θετικό κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Συνοψίζοντας: Είναι πλέον πλήρως ευρέως  αποδεκτή  η θεωρία του triple bottom line (3BL) σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις δεν αρκεί να επικεντρώνονται στο financial bottom line (profit), αλλά θα πρέπει να φροντίζουν τους ανθρώπους (people), την ευρύτερη κοινωνία αλλά και  το περιβάλλον (planet). Πολύ δε περισσότερο όταν μιλάμε για μια επιχείρηση κοινής ωφέλειας, όπως η ΔΕΠΑ.

Πιστεύουμε σε αυτό που κάνουμε. Γι αυτό και θέλουμε να το κάνουμε με τον άριστο τρόπο. Όταν αγαπάς πραγματικά αυτό που κάνεις δεν συμβιβάζεσαι με τίποτα λιγότερο από το να δίνεις καθημερινά το καλύτερο εαυτό σου. 

Αυτή η δέσμευση έχει εκφραστεί και συνεχίζει να εκφράζεται έμπρακτα, σηματοδοτώντας μια Ελλάδα που μπορεί να είναι ψηλά και να κερδίζει.

Γιατί αυτή είναι η Ελλάδα που μας αξίζει!

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr