Bloomberg: Στα Υψηλότερα Επίπεδα για Φέτος οι Εξαγωγές Ντήζελ Από ΗΠΑ και Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη

 

Τα φορτία ντήζελ προς την Ευρώπη με προέλευση τις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών, σύμφωνα με τοBloomberg, συμβάλλοντας, έτσι, στην αναπλήρωση των απωλειών στις ροές από τη Ρωσία και την Ινδία.

Ειδικότερα, οι εξαγωγές των αμερικανικών διυλιστηρίων του Κόλπου του Μεξικού προς τα ευρωπαϊκά λιμάνια αυξάνονται καθώς σημειώνουν άνοδο οι ροές διύλισης, λόγω εποχικής τάσης, και, παράλληλα, οι εισαγωγικές ανάγκες στη Λατινική Αμερική αρχίζουν και μειώνονται. Οι συνολικές εισαγωγές προϊόντων όπως το ντήζελ, με προέλευση την Αμερική και τη Μέση Ανατολή, καθώς και από την Ινδία και Αν. Ασία, θα αυξηθούν σε πάνω από 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Ιούνιο για πρώτη φορά εφέτος, όπως δείχνουν τα στοιχεία που επικαλείται το Bloomberg.

Οι Ροές Καυσίμων προς την Ευρώπη (Ιανουάριος – Ιούνιος 2017)
πηγή: Bloomberg

Η αύξηση στις παραδόσεις σε ευρωπαϊκά λιμάνια συμπίπτει χρονικά με ενδείξεις ότι η αγορά ντήζελ στην Ευρώπη ανακάμπτει καθώς η οικονομίας της ευρωζώνης σημειώνει την ταχύτερη επέκτασή της εδώ και έξι χρόνια. Τα τάνκερ επιστρέφουν στο Αμβούργο για πρώτη φορά από το Μάρτιο καθώς η Γερμανία υποφέρει από έλλειψη προμηθειών. Όπως δείχνουν τα futures της βενζίνης του ICE για την Ευρώπη, που αποτελούν έναν από τους πιο αξιόπιστους δείκτες για την προσφορά και τη ζήτηση, και που έχουν ενισχυθεί σημαντικά σε σχέση με ένα χρόνο πριν, οι συνθήκες στην αγορά έχουν βελτιωθεί.

«Οι ευρωπαϊκές οικονομίες σημειώνουν ανάκαμψη», δηλώνει ο αναλυτής τηςKBC Advanced TechnologiesEhsan UlHaq, τονίζοντας, μάλιστα, ότι παρατηρούνται από το Μάρτιο μειώσεις στα αποθέματα των μέσων αποσταγμάτων, στα οποία περιλαμβάνονται καύσιμα όπως το ντήζελ και η κηροζίνη.

Τα αποθέματα ντήζελ στον κόμβο Άμστερνταμ – Ρόττερνταμ- Αντβέρπη έχουν μειωθεί από τις αρχές Μαΐου, εξέλιξη που αποδίδεται εν μέρει στην έλλειψη ροών από ΗΠΑ και Ρωσία, σύμφωνα με την JBC Energy GmbH. Η Ρωσία επρόκειτο να περικόψει τις προμήθειες από το τέρμιναλ στο Πριμόρσκ της Βαλτικής αυτό το μήνα μετά από την διεξαγωγή βαρέων εργασιών συντήρησης στις μονάδες παραγωγής ντήζελ το Μάιο. Η κάμψη στα ευρωπαϊκά αποθέματα έρχεται σε αντίθεση με την αύξηση σε αυτά των ΗΠΑ και της περιοχής του Κόλπου του Μεξικού, όπου συνεχίζουν να παρατηρούνται εποχικά υψηλά επίπεδα.

«Η δομή παραμένει αρκετά ισχυρή», αναφέρει ο Olivier Jakob, διευθυντής τηςPetromatrix GmbH, σχετικά με τα futures του ICE για τη βενζίνη τα οποία έχουν μειωθεί σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Η αγορά βρέθηκε σε backwardation, ήτοι οι μελλοντικές τιμές ενέργειας ήταν φθηνότερες από τις τρέχουσες, την Τετάρτη ενδοσυνεδριακά, εξέλιξη ενδεικτική της περιορισμένης προσφοράς. Από τις αρχές του 2015 η τάση ήταν αντίστροφη, δηλαδή παρετηρείτο contango, κατάσταση κατά την οποία οι τιμές ενέργειας είναι ακριβότερες στο απώτερο μέλλον από τις τιμές στον πιο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Μάλιστα, το Bloombergεπικαλείται το παράδειγμα του Αμβούργου, στο λιμάνι του οποίου πρόκειται να φτάσουν αυτό το μήνα τρία φορτία, που αποτελούν τις πρώτες παραλαβές με προέλευση τις ΗΠΑ ή τη Μέση Ανατολή από το Μάρτιο. Σε περιοχές, μάλιστα, της Ανατολικής Γερμανίας παρατηρήθηκαν ελλείψεις τον Ιούνιο μετά από πυρκαγιά στο διυλιστήριο Leunaτης Totalκαι οι προμήθειες μεταφέρονται με φορτηγίδα από το Αμβούργο, όπως ανακοίνωσε η Riverlake Barging.

Οι μισές περίπου προμήθειες, ήτοι 1,9 εκατ, τόνοι, προέρχονται από τη Μέση Ανατολή από τις συνολικά τέσσερεις βασικές περιοχές του κόσμου, σύμφωνα με το Bloomberg, καθώς τα διυλιστήρια της έχουν πραγματοποιήσει μεγάλες επενδύσεις σε αύξηση δυναμικότητας τα τελευταία χρόνια. Τα διυλιστήρια σε Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν αυξήσει την παραγωγή τους, ενώ τα ινδικά διυλιστήρια περιέκοψαν τις παραδόσεις τους, οι οποίες έφτασαν στα χαμηλότερα επίπεδα για εφέτος καθώς η εγχώρια ζήτηση στην Ινδία αυξάνεται, με την ζήτηση για ντήζελ το Μάιο να σημειώνει την ταχύτερη άνοδο από το Νοέμβριο.

Επίσης η Ινδία περιέκοψε τις εξαγωγές της το 2017 καθώς υιοθετεί πιο αυστηρότερα πρότυπα καυσίμων, ενώ θα παραδώσει αυτό το μήνα 270.000 τόνους στην Ευρώπη, πολύ κάτω από τα επίπεδα των 500.000 τον Ιανουάριο.

Ενώ το ντήζελ θα έπρεπε να έχει επωφεληθεί από τη βελτιωμένη ζήτηση στην Ευρώπη, η αγορά παραμένει αβέβαιη λόγω αυξημένης προσφοράς, σύμφωνα με έκθεση της Energy Aspects στις 21 Ιουνίου.

«Με την Ασία να εμφανίζεται ισορροπημένη προς το παρόν, η βασική προβληματική περιοχή για τα μέσα αποστάγματα είναι η Λεκάνη του Ατλαντικού, όπου το πρόβλημα των προμηθειών αναμένεται να επιμείνει για όσο καιρό το αργό θα παραμένει σε αδυναμία να διατηρήσει τα διυλιστικά περιθώρια», εκτιμά ο συμβουλευτικός οίκος.

«Με τις εισαγωγικές ανάγκες της Λατινικής Αμερικής να παραμένουν στάσιμες, τα αμερικανικά διυλιστήρια της περιοχής του Κόλπου του Μεξικού θα πρέπει να βρουν άλλες εξαγωγικές διεξόδους», ενώ προσθέτει ότι «το πλεόνασμα της παραγωγής των ΗΠΑ θα διοχετευθεί προς την Ευρώπη».

 

 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr