Οι Όροι της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την Έρευνα Υδρογονανθράκων σε 11 Θαλάσσιες Περιοχές του Ιονίου

 

Εγκρίθηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε 11 θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος.

 
Τη σχετική ανακοίνωση είχε κάνει χθες το ΥΠΕΝ, ενώ σήμερα η Υπουργική Απόφαση (η οποία συνυπογράφεται και από τον αναπληρωτή ΥΠΕΝ) δημοσιεύθηκε στην «Διαύγεια». 
 
Σύμφωνα με το υπουργείο, μετά την έγκριση της ΣΜΠΕ αναμένεται η ολοκλήρωση από το Ελεγκτικό Συνέδριο του προσυμβατικού ελέγχου για τη θαλάσσια περιοχή 2, βορειοδυτικά της Κέρκυρας και η υπογραφή της Σύμβασης Μίσθωσης με την κοινοπραξία Total-Edison-ΕΛΠΕ.

Οι διαδικασίες επισπεύδονται πλέον και για την επόμενη Σύμβαση Μίσθωσης με τα ΕΛΠΕ, που έχουν αναδειχθεί επιλεγείς αιτών για τη θαλάσσια περιοχή 10, στο Κυπαρισιακό Κόλπο.

Όπως μεταξύ άλλων αναφέρεται στην Υπουργική Απόφαση, το πρόγραμμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων αφορά στις 11 περιοχές του Ιονίου Πελάγους, του Μεσσηνιακού και του Λακωνικού Κόλπου που αναφέρονται στη Μελέτη και εφαρμόζεται γεωγραφικά στα θαλάσσια τμήματα των εν λόγω περιοχών. Οι εν λόγω περιοχές έχουν παρουσιαστεί στην ανακοίνωση της κυβέρνησης, σύμφωνα με την Οδηγία 94/22/ΕΚ, για τους όρους χορήγησης και χρήσης των αδειών αναζήτησης, έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων.
 
Για την πληρέστερη προστασία και αειφορική διαχείριση του περιβάλλοντος, η έγκριση του προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων θα πρέπει να συνοδεύεται από συγκεκριμένους όρους, περιορισμούς και κατευθύνσεις που ορίζονται στην ΥΑ, οι οποίοι θα πρέπει να εφαρμόζονται σε κάθε μια από τις 11 περιοχές αυτοτελώς, με δυνατότητα συνδυασμένης ή ενιαίας εφαρμογής σε όμορες περιοχές.
 
Για παράδειγμα, επισημαίνεται ότι η ολοκληρωμένη μέριμνα για την πρόληψη, τον περιορισμό και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στο περιβάλλον θα πρέπει να ανατεθεί σε διακριτή Μονάδα Περιβάλλοντος.
 
Επίσης, υπογραμμίζεται ότι οι εκτάσεις εντός των περιοχών έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων οι οποίες ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000 θα πρέπει να παραμείνουν άθικτες από τα έργα και τις δραστηριότητες του προγράμματος.
 
Σε ότι αφορά τις σεισμικές έρευνες, οι οποίες σημειώνεται ότι δεν υπάγονται σε υποχρέωση περιβαλλοντικής αδειοδότησης, στην ΥΑ ορίζεται ότι θα διεξάγονται υπό λεπτομερές πλέγμα μέτρων προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος το οποίο θα περιγραφεί σε κατάλληλο Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης (ΠΣΔ ή Environmental Action Plan – EAP).
 
Με το Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης των σεισμικών ερευνών στόχος είναι: 
 
- Η λεπτομερής και τεκμηριωμένη συμμόρφωση των ερευνών με όλες τις απαιτήσεις της εκάστοτε ισχύουσας νομοθεσίας για το περιβάλλον, συμπεριλαμβανόμενων των διατάξεων που αφορούν στην προστασία ειδών ή περιοχών και στην αποφυγή της ρύπανσης. 
 
- Η ελαχιστοποίηση της επίδρασης στα κρίσιμα στοιχεία της θαλάσσιας οικολογίας, όπως ιδίως τα θαλάσσια θηλαστικά (ιδίως τα κητώδη και οι φώκιες) και οι θαλάσσιες χελώνες (ιδίως του είδους Caretta caretta). 
 
- Η εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων και μεθόδων σχετικά με την πρόληψη οποιουδήποτε περιστατικού ρύπανσης της θάλασσας, περιλαμβανόμενων τουλάχιστον των μεθόδων διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων, αντιμετώπισης ατυχημάτων και χρήσης χημικών ουσιών. 
 
- Ο περιορισμός των διαταραχών στις υφιστάμενες θαλάσσιες δραστηριότητες όπως ιδίως η αλιεία.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr