Στα 494 εκατ. ευρώ αποτιμούν Ιταλοί αναλυτές το 66% του ΔΕΣΦΑ

 

Η ιταλική Banca Imi αποτιμά σε 494 εκατ. ευρώ το 66% του ΔΕΣΦΑ που προσφέρεται προς πώληση, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του MilanοFinanza.it.

Πρόκειται για ποσό υψηλότερο από τα 400 εκατ. ευρώ που πρόσφερε η SOCAR στον προηγούμενο διαγωνισμό, ενώ οι αναλυτές της Banca Imi θεωρούν ότι η ιταλική Snam θα επιδείξει ενδιαφέρον. Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, ο ελληνικός διαχειριστής αποτιμάται σε περίπου 0,9 δις. ευρώ με βάση έναν υπολογισμό με πολλαπλασιαστή 12 επί το λόγο της αξίας της επιχείρησης προς το EBITDA.

Όπως τονίζουν οι Ιταλοί, «για τη Snam η πράξη θα είχε νόημα, διότι θα της επιτρέψει να αυξήσει την επιρροή της, ενισχύοντας την παρουσία της στο νότιο διάδρομο φυσικού αερίου όπου ήδη κατέχει το 20% του TAP», παρά το ρίσκο που συνεπάγεται η κατάσταση στην ελληνική οικονομία.

Θυμίζουμε ότι η εκδήλωση ενδιαφέροντος θα πρέπει να γίνει ως τις 24 Ιουλίου βάσει της προκήρυξης, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να υποβληθούν δεσμευτικές προσφορές εντός τριών μηνών από τους ενδιαφερόμενους. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι δικαίωμα συμμετοχής στην όλη διαδικασία θα έχουν μονάχα ευρωπαϊκοί διαχειριστές, οι θυγατρικές τους και σχετικές κοινοπραξίες.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι στο διαγωνισμό αναμένεται να συμμετέχουν δύο τουλάχιστον πλευρές: Από τη μια η ιταλική Snam, η οποία θα κατέβει είτε αυτόνομα είτε σε κοινοπραξία με κάποιο επενδυτικό κεφάλαιο και από την άλλη μια κοινοπραξία διαχειριστών στην οποία εκτιμάται ότι θα συμμετέχουν η βελγική Fluxys και η ολλανδική Gasunie. Πιθανή θεωρείται πλέον και η συμετοχή της Ισπανικής ENA GAS.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr