ΔΕΗ: Δαπάνες 400.000 Ευρώ για τους Κατοίκους των Αναργύρων - Καθησυχάζει ο Παναγιωτάκης για το Αμύνταιο

 

Τις δαπάνες για τη φιλοξενία, τη σίτιση και την επιδότηση ενοικίου των κατοίκων του προς μετεγκατάσταση οικισμού των Αναργύρων του Δήμου Αμύνταιου Φλώρινας, έως την ολοκλήρωση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσής του, ενέκρινε εχθές το Συμβούλιο Διεύθυνσης της ΔΕΗ.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της επιχείρησης κ. Μανώλης Παναγιωτάκης μιλώντας πριν από λίγη ώρα στους εργαζόμενους των δύο μονάδων και του ορυχείου του Αμύνταιουτους καθησύχασε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «κανένας εργαζόμενος δεν περισσεύει. Υπάρχουν λύσεις». Μάλιστα, επεσήμανε ότι « πό το Κλειδί και πάνω, οι εργαζόμενοι να μην ανησυχούν», εννοώντας προφανώς ότι δεν θα αποσπαστούν σε άλλες μονάδες εκτός Φλώρινας. 

Εντός της ημέρας ο κ. Παναγιωτάκης ενδέχεται να συναντηθεί και με τα συνδικάτα. Στις 12 το μεσημέρι θα παραστεί στα εγκαίνια της νέας μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων της Δυτικής Μακεδονίας την οποία θα εγκαινιάσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης. 

Όσον αφορά στη μίσθωση των 30 κατοικιών θα δαπανηθεί ποσό έως 403.650 ευρώ, προκειμένου να εγκατασταθούν με ασφάλεια οι οικογένειες των οποίων τα σπίτια κρίθηκαν επικίνδυνα. Επίσης, θα καλυφτούν τα μεσιτικά και τα μεταφορικά έξοδα. Στις προσωρινές κατοικίες θα διαμείνουν έως να ολοκληρωθεί η αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού και η καταβολή των αποζημιώσεων, δηλαδή περίπου δύο με τρία χρόνια. Ακόμη, εγκρίθηκαν δαπάνες για έξοδα φιλοξενίας και σίτισης 60 ατόμων έως και τις 15 Ιουλίου. 

Να σημειωθεί ότι προημερών ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) κ. Ευθύμιος Λέκκας είχε εκτιμήσει ότι η γεωλογική δραστηριότητα στην περιοχή θα συνεχιστεί, αν και σε μικρότερο βαθμό και το επόμενο χρονικό διάστημα. Ο καθηγητής είχε μιλήσει για ένα δύσκολο και σύνθετο φαινόμενο το οποίο απαιτεί προσεκτική μελέτη. Επιπλέον, όπως είχε αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι βροχοπτώσεις του φθινοπώρου θα επηρεάσουν αρνητικά την κατάσταση στο χωριό των Αναργύρων και υποστήριξε ότι θα υπάρξει επιδείνωση του φαινόμενου, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η εκκένωση του χωριού και οι κάτοικοι του να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές. 

Το μέλος της επιτροπής διερεύνησης των αιτιών της κατολίσθησης και στέλεχος της ΔΕΗ κ. Κώστας Μαχτής - που συμμετείχε μαζί με τον κ. Λέκκα και τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Θόδωρο Καρυπίδη σε σύσκεψη στην περιοχή - τόνισε ότι τόσο σήμερα όσο και στο άμεσο μέλλον "θα πρέπει να υπάρξει επιμονή στην αυστηρή τήρηση των μέτρων ασφάλειας που έχουν τεθεί σε εφαρμογή στον οικισμό".

Άμεσα αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες καταγραφής και κτηματογράφησης των σπιτιών των Αναργύρων, και άλλων περιουσιακών στοιχείων, όπως καλλιεργειών, γεωτρήσεων και άλλου εξοπλισμού, που καταστράφηκαν εξαιτίας της κατολίσθησης η βρίσκονται μέσα στην κόκκινη ζώνη.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr