Κατσής, ΔΕΣΦΑ: Αέριο σε Βουλγαρία και Ιταλία Μέσω Swaps θα Μπορεί να Στέλνει η Ρεβυθούσα Μετά την Αναβάθμιση

 

Η Ελλάδα μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης στην κάλυψη των αναγκών για φυσικό αέριο, κυρίως χάρη στον τερματικό της Ρεβυθούσας η οποία, μετά την αναβάθμιση της, θα μπορεί να καλύπτει ανάγκες της Ελληνικής αγοράς αλλά και να στέλνει αέριο στην περιοχή, σύμφωνα με τον διευθυντή του Τομέα Λειτουργίας του ΔΕΣΦΑ, κ. Νικόλαο Κατσή. 

Ο κ. Κατσής, μιλώντας χθες από το βήμα του workshop του ΙΕΝΕ με τίτλο «Energy Security in SE Europe and the Role of LNG», αφού περιέγραψε τα βασικά χαρακτηριστικά του τερματικού της Ρεβυθούσας, ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό ότι ο τερματικός αυτός σταθμός είναι πολύ κοντά στο μεγαλύτερο σημείο κατανάλωσης της χώρας δλδ της Αθήνας. 

Μετά την αναβάθμιση της Ρεβυθούσας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί και να είναι έτοιμη για εμπορική λειτουργία τον Μάιο του 2018, και μετά την ολοκλήρωση του IGB και του TAP, θα μπορεί να στέλνει αέριο και στην Βουλγαρία, και στην Ιταλία ακόμα και με swaps, τόνισε το στέλεχος του ΔΕΣΦΑ. Επί παραδείγματι, ανέφερε ότι αν η Βουλγαρία χρειάζεται 2 bcm, ενώ θα πρέπει να σταλούν 10 bcm στην Ιταλία μέσω TAP, τότε η σύνδεση της Ρεβυθούσας με το ελληνικό σύστημα και του συστήματος με τον ΤAP θα συμπληρώσει την επιπλέον ζητούμενη ποσότητα των 2 bcm. 

Ο κ. Κατσής, τέλος, αναφέρθηκε στην σύνδεση της Ελλαδος και της FYROM μέσω διασυνδετηρίου αγωγού, ο οποίος, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης της μελέτης σκοπιμότητας. Ο διασυνδετήριος αυτός αγωγός θα στέλνει επίσης αέριο από τη Ρεβυθούσα προς την FYROM.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr