Γ. Γρηγορίου: Στρατηγική επιλογή για τα ΕΛΠΕ η έρευνα και παραγωγή Υδρογονανθράκων

 

H ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ έχει σαφή στρατηγική Ανάπτυξης. Στα χρόνια της κρίσης δεν έχει διστάσει να επενδύσει με επιτυχία περίπου €3 δις στην Ελλάδα (Ε&Π, διύλιση, πετροχημικά, εμπορία, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, ΑΠΕ), με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες, δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας και συνεισφέροντας σε θέματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης (ετήσιο κοινωνικό προϊόν περίπου €500 εκατ.)

Στην στρατηγική ανάπτυξης της ΕΛΠΕ για τα επόμενα χρόνια, η Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων έχει σαφή και διακριτή θέση. Τα μεγάλα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, που είναι η βαθιά γεωλογική γνώση του ελλαδικού χώρου, η τεράστια συσσωρευμένη εμπειρία και η σημαντική τεχνογνωσία των ανθρώπων της στον τομέα αυτό για περισσότερα από σαράντα χρόνια, στην Ελλάδα και στον ευρύτερο χώρο της ΝΑ Ευρώπης, σε συνδυασμό με την ισχυρή εμπορική και οικονομική θέση της εταιρείας, αποτελούν αδιάσειστα θεμέλια για την επιτυχή υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος.

Αυτή η επιχειρηματική στρατηγική της ΕΛΠΕ είναι ήδη σε εξέλιξη με την εκτέλεση ερευνητικών εργασιών στον Πατραϊκό και έχοντας παράλληλα υποβάλλει πέντε προσφορές στους τρέχοντες διαγωνισμούς στη Δ. Ελλάδα, μέσω διεθνούς επιχειρηματικού σχήματος με τις μεγάλες εταιρείες Total και Edison, αλλά και αυτοδύναμα (δύο χερσαίες και τρείς θαλάσσιες περιοχές) και έχοντας ήδη ανακηρυχθεί ως «επιλεγείς αιτών». Η ΕΛΠΕ ευελπιστεί να ολοκληρωθούν γρήγορα οι διαδικασίες από το Ελληνικό Δημόσιο και να κυρωθούν οι συμβάσεις από τη Βουλή των Ελλήνων, ώστε να ξεκινήσουν αμέσως οι έρευνες, πιστεύοντας σε θετικά αποτελέσματα ανακάλυψης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η ΕΛΠΕ, ως εντολοδόχος κοινοπραξίας  με την ιταλική Edison, ερευνά  ήδη τον Δ. Πατραϊκό κόλπο υλοποιώντας έγκαιρα και εντός προϋπολογισμού όλες τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Μάλιστα το 2016, παρά την πτώση των τιμών του αργού, η ΕΛΠΕ διεξήγαγε εκτεταμένες τρισδιάστατες γεωφυσικές καταγραφές εφαρμόζοντας την πλέον σύγχρονη τεχνολογία, προετοιμάζοντας την εκτέλεση επιτυχών γεωτρήσεων ανακάλυψης πετρελαίου. Η εξαίρετη ανταπόκριση από όλους τους εμπλεκόμενους κρατικούς φορείς (ΥΠΕΝ, ΥΠΕΞ, Λιμεναρχεία κλπ) και την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Περιφέρειες Δ. Ελλάδας και Ιονίων Νήσων) είχε ως αποτέλεσμα τις έγκαιρες εγκρίσεις των απαιτούμενων αδειών, αλλά και την πραγματοποίηση αυστηρών ελέγχων. Οι άνθρωποι της ΕΛΠΕ δηλώνουν υπερήφανοι για την υλοποίηση πρωτοποριακών γεωφυσικών καταγραφών και για την εκτέλεση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, περιβαλλοντικών μετρήσεων και μελετών που επέτρεψαν την πλήρη εφαρμογή των πλέον αυστηρών όρων για την προστασία του περιβάλλοντος, σε επιταγή των διεθνών συμβάσεων ACCOBAMS και οδηγιών της JNCC. Και όλα αυτά, με απόλυτη διαφάνεια και συνεχή ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών, με  αποτέλεσμα την αποδοχή τους και φυσικά την απρόσκοπτη συνέχιση των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων. 

Τα πρώτα αποτελέσματα από τον Πατραϊκό Κόλπο από τις γεωφυσικές έρευνες είναι θετικά μετά την επιβεβαίωση του πρωτεύοντος γεωλογικού στόχου. Οι πρώτες γεωτρήσεις προγραμματίζονται στο τέλος του 2018 και εάν ανακαλυφθεί πετρέλαιο τότε εκτιμάται ότι ο στόχος θα περιέχει αποθέματα περισσότερα από 100 εκατ. βαρέλια. Οι επενδύσεις ανάπτυξης ενός κοιτάσματος αυτού του μεγέθους εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε €1,8 – 2 δις και οι λειτουργικές δαπάνες για την παραγωγή θα είναι € 5 δις (€200 εκατ. ετησίως σε βάθος 25 ετών), ενώ στις εργασίες ανάπτυξης και παραγωγής ενός κοιτάσματος θα απασχολούνται ετησίως τουλάχιστον 300 άμεσα και 1000 έμμεσα εργαζόμενοι, με το παραγόμενο ετήσιο κοινωνικό προϊόν σε τοπικό επίπεδο να είναι της τάξεως των € 3 δις (€120 εκατ. ετησίως σε βάθος 25ετίας). 

Οφέλη για τη χώρα

Μια ακόμη σημαντική παράμετρος, είναι τα θετικά αποτελέσματα σε εθνική κλίμακα από την παραγωγή πετρελαίου. Πέραν από την έμμεση και άμεση απασχόληση, τα αναμενόμενα ετήσια έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου είναι ιδιαιτέρως υψηλά. Υπολογίζεται ότι με τιμή πετρελαίου στα 60 $ το βαρέλι, η συνεισφορά στην αύξηση του ΑΕΠ θα είναι της τάξεως του 0,5% και τα άμεσα έσοδα θα ανέρχονται σε $ 180 εκατ. ετησίως, δηλαδή περίπου $ 4,5 δις σε βάθος 25ετίας, που σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία καλύπτουν το «ταμείο γενεών» δηλαδή το ασφαλιστικό μας σύστημα. Ο νόμος επίσης προβλέπει έσοδα για τις Περιφέρειες, που εκτιμάται ότι θα εισπράττουν $ 30- 35 εκατ. ετησίως για 25 τουλάχιστον χρόνια. Εάν σε αυτά συνυπολογιστούν και τα έμμεσα έσοδα από την αντίστοιχη μείωση συναλλάγματος για την εισαγωγή πετρελαίου για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας, είναι προφανές ότι η δραστηριότητα αυτή ξεπερνά τον τοπικό παράγοντα και ανάγεται σε κρίσιμο θέμα ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα παραγωγής της χώρας. Εκτός όμως από τα οικονομικά πλεονεκτήματα, εξίσου εάν όχι μεγαλύτερης σημασίας είναι τα γεωπολιτικά πλεονεκτήματα που θα αποκτήσει η χώρα (ενεργειακή αυτοδυναμία, ασφάλεια εφοδιασμού, διεθνείς επενδύσεις, διέλευση αγωγών κλπ).

Ασφάλεια και προστασία του περιβάλλοντος

Η έρευνα σε πρώτη φάση και σε περίπτωση ανακάλυψης η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, συνυπάρχουν με την τουριστική βιομηχανία, την αλιεία κλπ, με χειροπιαστά παραδείγματα από τη χώρα μας (Καβάλα, Θάσος), από τις γειτονικές χώρες (Ιταλία, Κροατία, Αίγυπτος κλπ), αλλά και παγκοσμίως (Καλιφόρνια, Νορβηγία κλπ).

Η παγκόσμια και η ελληνική εμπειρία συνηγορούν, με κατηγορηματικό τρόπο, στο ότι οι εργασίες έρευνας και παραγωγής σε γεωλογικά περιβάλλοντα παρόμοια της χώρας μας δεν προκαλούν ποτέ σεισμούς, ούτε επηρεάζονται από τους σεισμούς. Μια απλή σύγκριση των εργασιών (35.000 χλμ γεωφυσικές σεισμικές καταγραφές, 95 γεωτρήσεις) που έγιναν τα τελευταία 50 χρόνια στη Δ. Ελλάδα με τους σεισμούς που καταγράφηκαν, δείχνει ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως συσχέτιση. Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου από εκατοντάδες κοιτάσματα στην σεισμογενή Καλιφόρνια, ή στη Σαχαλίνη, αλλά και σε εκατοντάδες μέρη του πλανήτη, δίνουν αδιαμφισβήτητα παραδείγματα ότι η σεισμικότητα δεν επηρεάζει τις κατάλληλα σχεδιασμένες και κατασκευασμένες υποδομές παραγωγής υδρογονανθράκων.

Το υπάρχον αυστηρότατο θεσμικό πλαίσιο (Ν 4001/11, Ν 4409/16, Οδηγία ΕΕ 2013/30) έχει ενσωματώσει όλη την διεθνή εμπειρία από τις εργασίες έρευνας και παραγωγής και ιδιαίτερα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κόλπου του Μεξικού (το οδυνηρό ατύχημα της BP οδήγησε στη θέσπιση και εφαρμογή αυστηρού πλαισίου τέτοιων διαδικασιών και συνεχούς εφαρμογής νέας τεχνολογίας ώστε να μην επαναληφθεί). Η ελληνική νομοθεσία επιτάσσει μια σειρά από λεπτομερείς μελέτες για την προστασία του περιβάλλοντος σε όλα τα στάδια των εργασιών έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, οι οποίες μάλιστα πριν από την έγκριση τους προβλέπουν πάντοτε δημόσια διαβούλευση την οποία λαμβάνουν υπόψη τους οι εγκρίνοντες.

Ο απόλυτος σεβασμός στο περιβάλλον και στις υφιστάμενες δραστηριότητες των τοπικών κοινωνιών αποτελούν απαράβατες αρχές της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που υιοθετούν τα ΕΛΠΕ, με επιτυχή και αναγνωρίσιμα αποτελέσματα. Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ επί σαράντα χρόνια ερεύνησε την Ελλάδα χωρίς να συμβεί ποτέ το παραμικρό ατύχημα.  Έτσι  θα συνεχίσουμε, εφαρμόζοντας όλες εκείνες τις τεχνολογικές μεθόδους που θα μας επιτρέψουν να εντοπίσουμε και να εκμεταλλευτούμε τυχόν κοιτάσματα υδρογονανθράκων, προς όφελος, πέραν της εταιρείας, της οικονομίας της χώρας μας και της περαιτέρω ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών. Διασφαλίζοντας, παράλληλα, την ανεκτίμητη κληρονομιά που έχουμε ως λαός, τον φυσικό πλούτο των θαλασσών μας και των ορεινών περιοχών μας.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr