Υπουργός Ενέργειας Ισραήλ: Στόχος ως το Τέλος του Χρόνου Συμφωνία με την Τουρκία για τον Αγωγό Αερίου


Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017 - 08:01

Να επιταχύνουν τις συνομιλίες για την κατασκευή αγωγού μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, αποφάσισαν οι δύο χώρες, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας, Υποδομών και Φυσικών Πόρων, Γιούβαλ Στάινιτς. Μάλιστα, ο κ. Στάινιτς διευκρίνισε ότι στόχος της Τουρκίας και του Ισραήλ είναι να καταλήξουν σε συμφωνία για τον αγωγό πριν το τέλος του τρέχοντος έτους.

Οι δηλώσεις Στάινιτς πραγματοποιήθηκαν μετά από συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, καθώς και σε ομιλία του στο 22ο Παγκόσμιο Συνέδριο για το πετρέλαιο στην Κωνσταντινούπολη. Ειδικότερα, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα στον Τύπο της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, ο Ισραηλινός Υπουργός ανέφερε στην ομιλία του ότι η ενέργεια αποτελεί σημαντικό θέμα στην διαδικασία ομαλοποίησης των διμερών σχέσεων με την Τουρκία. Επισήμανε, επίσης, ότι οι αλλαγές στον τομέα της ενέργειας στην περιοχή είναι πολύ γρήγορες προσθέτοντας ότι μέρος αυτών των αλλαγών είναι τα αποθέματα φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί στην ανατολική Μεσόγειο.

Επικαλούμενος, μάλιστα, επιστημονικές έρευνες, ανέφερε ότι στην ΑΟΖ του Ισραήλ ακόμη περισσότερες ποσότητες φυσικού αερίου από όσες έχουν ως τώρα ανακαλυφθεί, ενώ τόνισε ότι μεγάλες ποσότητες αποθεμάτων υπάρχουν στην περιοχή της Αιγύπτου και της Κύπρου.

Ο κ. Γιουβάλ Στάινιτς υπογράμμισε, εξάλλου, ότι οι ποσότητες που ανακαλύφθηκαν στην ανατολική Μεσόγειο έχουν αυξημένη σημασία, καθώς, ενώ σήμερα, οι ανάγκες της δυτικής Ευρώπης σε αέριο καλύπτονται τώρα από την Ρωσία και τη Βόρεια Θάλασσα, οι ποσότητες στη Βόρεια Θάλασσα αρχίζουν να εξαντλούνται.

«Πιστεύουμε ότι το επόμενο διάστημα οι ποσότητες από την Βόρεια Θάλασσα θα αντικατασταθούν από την ανατολική Μεσόγειο. Η Ευρώπη θα πάρει αέριο από την ανατολική Μεσόγειο, που θα αποτελεί μια αξιόπιστη πηγή (ενέργειας). Διενεργούμε εντατικές συνομιλίες για δύο σημαντικά έργα που αφορούν αγωγούς. Ένα από αυτά είναι η Τουρκία. Θέλουμε να κατασκευάσουμε έναν αγωγό που θα επεκτείνεται από το Ισραήλ στην Τουρκία για να μεταφέρει αέριο και στην εσωτερική αγορά της Τουρκίας, αλλά και στην Ευρώπη», τόνισε ο Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας από το βήμα του ως άνω συνεδρίου.

Επίσης, αναφέρθηκε στον East Med, λέγοντας ότι πρόκειται για έναν αγωγό «που, μέσω της νότιας Κύπρου [όπως αποκάλεσε το ελεύθερο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας] και της Ελλάδας, θα φτάσει μέχρι την Ιταλία. Η ιταλική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι αυτό το έργο είναι υψίστης προτεραιότητας για τους ίδιους. Εάν με ρωτάτε για την δική μας προτεραιότητα, εγώ θεωρώ σημαντικά και τα δύο έργα».

Όπως σημείωσε, οι ποσότητες αερίου που διαθέτει το Ισραήλ επαρκούν και για τους δύο αγωγούς.

Τέλος, ευχήθηκε οι συνομιλίες με την τουρκική πλευρά να επιταχυνθούν και να ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του 2017, και ο Τούρκος ομόλογός του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, να επισκεφθεί το Ισραήλ για την επίτευξη της συμφωνίας.

 


 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr