Στα 43,05 Ευρώ/MWh Σκαρφάλωσε η Τιμή στα ΝΟΜΕ / πηγή energia.gr

 
Μία μάλλον ...πικρή γεύση άφησε στους παίκτες της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού η τρίτη φετινή δημοπρασία ΝΟΜΕ, που έγινε χθες, καθώς η μέση τιμή διαμορφώθηκε σε πολύ υψηλότερα επίπεδα έναντι της τιμής εκκίνησης των 32,05 ευρώ/MWh.
 
Η μεγάλη διαφορά της αρχικής τιμής έναντι της Οριακής Τιμής Συστήματος, καθώς και η μικρή ποσότητα που δημοπρατήθηκε (145 MWh/h) ήταν οι βασικοί λόγοι για τη μεγάλη άνοδο της τιμής, που τελικά έκλεισε στα 43,05 ευρώ/MWh.
 
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η άνοδος της τιμής σε αυτά τα επίπεδα δεν διευκολύνει την ενίσχυση του ανταγωνισμού στη λιανική αγορά, όπου, όπως έδειξαν και τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, το μερίδιο της ΔΕΗ παραμένει στα επίπεδα του 85%.
 
Από την άλλη πλευρά, κερδισμένη εκτιμάται ότι είναι η ΔΕΗ, η οποία έχει υποστεί σημαντική ζημία από τις προηγούμενες δημοπρασίες.
 
Όπως προκύπτει από τον σχετικό Πίνακα του ΛΑΓΗΕ για την δημοπρασία ΝΟΜΕ, στα 43,05 ευρώ αγόρασαν ηλεκτρική ενέργεια οι 12 από τους 18 συμμετέχοντες.
 
 Οι τρεις μεγάλοι -καθετοποιημένοι- παίκτες της αγοράς (Elpedison, Protergia και Ήρων) εκτιμάται ότι απέκτησαν συνολικά 60 MWh/h. Σημειώνεται ότι τέσσερις συμμετέχοντες δεν απέκτησαν τελικά ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, προφανώς γιατί θα έκριναν ότι η τιμή ήταν πολύ υψηλή.  

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr