ΧΑ: Μπήκε «ζεστός» ο Αύγουστος

 Δεύτερη ανοδική μέρα για την εγχώρια αγορά με τον τζίρο, όμως, να περιορίζεται περαιτέρω. Ποια είναι τα ενθαρρυντικά στοιχεία της συνεδρίασης, τι προβληματίζει. Τιτάν, Jumbo, Eurobank στους πρωταγωνιστές από τον FT 25.

ΧΑ: Μπήκε «ζεστός» ο Αύγουστος

3. Ι…10. Ιουλ17. Ιουλ24. Ιουλ31. Ιουλ800825850875 Highcharts.comΓΔ
3. Ι…10. Ιουλ17. Ιουλ24. Ιουλ31. Ιουλ210022002300 Τρίτη, Ιουλ 11, 2017 Κλείσιμο: 2.186,720Highcharts.comFTSE

Δεύτερο συνεχόμενο πετυχημένο ανοδικό βήμα στο ΧΑ με τον Γενικό Δείκτη να "πιάνει" την τοπική κορυφή των 825 μονάδων.

Θετικό πρόσημο και για την δεύτερη συνεδρίαση του Αυγούστου με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται σήμερα η περαιτέρω αποκόλληση της αγοράς από την περιοχή των 810 μονάδων, μεταθέτοντας έτσι για δεύτερο χρόνο τον κίνδυνο άμεσης υποχώρησης χαμηλότερα της βάσης των 800 μονάδων.

Κλείσιμο του Γενικού Δείκτη στις 826,02 μονάδες με άνοδο 1,01% και οριακά κοντά στο υψηλό ημέρας.

Μέτριου κόστους αλλά με διαφορετική σύνθεση συναλλαγών η σημερινή αντίδραση, που σε γενικές γραμμές ήταν αρκετά...αντιθετική σε σχέση με την χθεσινή.

Ξεκίνησε διστακτικά, συνεχίστηκε επιθετικότερα για να ολοκληρωθεί χωρίς το χθεσινό...άδειασμα προς το κλείσιμο της συνεδρίασης και τις δημοπρασίες. Ωστόσο στο χθεσινό σχόλιο "κλεισίματος" μεταφέραμε την εκτίμηση έμπειρων χρηματιστών πως "... μερική κατοχύρωση θέσεων προς το τέλος δεν φαίνεται να αφήνει...ουρά πωλήσεων για την αρχή της αυριανής συνεδρίασης, απεναντίας μπορεί να φέρει βραχυπρόθεσμα νέα ρευστότητα στο σύστημα".

Οπερ και εγένετο σήμερα, παρότι οι τεχνικοί οιωνοί ήταν και παραμένουν αρνητικοί για τους long και προς την πλευρά των short τουλάχιστον για όσο ο Γενικός Δείκτης δεν υπερβαίνει πειστικά τις 835 και ο Δείκτης Τραπεζών τις 1.080-1.090 μονάδες.

Στα 39,8 εκατ. ευρώ ο τζίρος στις 17.10΄στα συνολικά 45,5 εκατ. ευρώ στο "κλείσιμο" μετά τις δημοπρασίες που πρακτικά σημαίνει πως μπήκε ρευστότητα στο σύστημα που προσβλέπει σε συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης.

Θυμίζουμε τα χαμηλά σημεία εκκίνησης στη συνεδρίαση της Δευτέρας 31 Ιουλίου για τον ΓΔ από τις 809,38 μονάδες, για τον ΔΤΡ από τις 1.011,24 και από τις 2.109,90 για τον FTSE25. Και τα σημερινά ενδοσυνεδριακά υψηλά για ΓΔ στις 826,21, για τον ΔΤΡ στις 1.065,07 και στις 2.125,23 για τον FTSE25 που είναι τα σημεία αναφοράς μας για την αρχή της αυριανής συνεδρίασης. Step by step, που λένε.

Στα ενθαρρυντικά της συνεδρίασης:

η επαναφορά του ΟΤΕ σε ανοδικό κανάλι και μάλιστα με καταγραφή "νέου υψηλού" στα 11,10 ευρώ με ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές/τζίρο,

- το ανοδικό "γύρισμα" μετοχών του δείκτη, που μέχρι και εχθές για τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις πιέζονταν σημαντικά, TITAN, Jumbo, FF Group,

- η τελική θετική εικόνα των βασικών δεικτών και των μετοχών-σηματωρών με κλείσιμο στα υψηλά ημέρας,

η απροθυμία των short να κοντράρουν τους long, τουλάχιστον για όσο δεν δίνει σήμα η Wall Street και η Ευρώπη, άλλωστε η τάση για το ΧΑ παραμένει πτωτική (όσο ο ΓΔ είναι κάτω από τις 835 μονάδες),

- η επιστροφή των αγοραστών σε αρκετά χαρτιά της μεσαίας- χαμηλότερης κατηγορίας.

Το κλίμα στις ξένες αγορές, με προεξάρχουσα την Wall Street παραμένει βοηθητικό για τους long traders στο ΧΑ, η σχέση δολαρίου/ευρώ διευκολύνει- ακόμη- τους χειρισμούς τους και στο ΧΑ- τουλάχιστον στα blue chips- καταδείχθηκε πως οι επενδυτές μόνο πρόσκαιρα και συγκυριακά μειώνουν τις θέσεις τους συντηρώντας έτσι την μεσο-μακροπρόθεσμα ανοδική τάση για την πλειονότητα των μετοχών του δείκτη.

Κλάδος κλειδί ο τραπεζικός με το 30% του τζίρου να αλλάζει χέρια σε Εθνική, Alpha Bank ΑΛΦΑ +1,93% και Eurobank ενώ από αύριο προστίθεται και η τέταρτη συστημική Πειραιώς με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης (στο σύστημα δινόταν τα 4,64 ευρώ). Στις 1.064,21 μονάδες ο ΔΤΡ πλησίασε την αντίσταση των 1.080-1.090 συνεπώς αύριο θα φανεί εάν υπάρχει διάθεση και δυνάμεις για την επιχείρηση υπέρβασης (οπότε δημιουργούνται προϋποθέσεις αναστροφής για τον ΔΤΡ) ή θα διολισθήσει χαμηλότερα.

Αυξημένες συναλλαγές σε Εθνική και Alpha Bank ΑΛΦΑ +1,93%, επιβεβαίωση της τεχνικότητας για την ΕΤΕ (στα 0,365 ευρώ/κάλυψη πρώτου στόχου) και κλείσιμο της Alpha Bank ΑΛΦΑ +1,93% οριακά στο υψηλό ημέρας των 2,12 ευρώ. Θυμίζουμε τα χαμηλά της Δευτέρας τα 0,335 για την ΕΤΕ και τα 2,02 για την Alpha Bank ΑΛΦΑ +1,93%. Αποτίμηση στα 3,34 και 3,26 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Ωστόσο η μετοχή, που έκανε σήμερα την διαφορά ήταν ο ΟΤΕ με μειονέκτημα έναντι του ΟΠΑΠ τις τελευταίες ημέρες αλλά με σημαντικές αγοραστικές δυνάμεις και νέο υψηλό στα 11,10 ευρώ με συναλλαγές 1,249 εκατ. μετοχών συνολικής αξίας 13,7 εκατ. ευρώ. Το γεγονός και μόνον ότι στον ΟΤΕ έγινε το σχεδόν 30% του τζίρου και σε άνοδο προς νέα υψηλά δίνει μία ασφάλεια στους long.

Όπως επίσης το "γύρισμα" επίσης με αυξημένες συναλλαγές των ΤΙΤΑΝ, Jumboκαι FF Group τριών δεικτοβαρών μετοχών με σημαντική συμβολή στην διαμόρφωση των δεικτών.

Ικανοποιητική η εικόνα στη μεσαία κατηγορία, καθώς ξεχώρισαν 8 μετοχές με αυξημένο τζίρο και ισχυρή αντίδραση. MIG, ΥΓΕΙΑ, ΑΝΕΜΟΣ, Intralot, MLS, Ιντρακόμ, Πλαίσιο, Πλαστικά Θράκης ξεχώρισαν από τον FT Mid Cap.

Στις ίδιες- χαμηλότερες κατηγορίες η ενίσχυση της Cenergy στα 1,17 ευρώ (1,74%) με συναλλαγές 731 χιλιάδων ευρώ ενισχύει την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς, πως το δυνατό χαρτί του ομίλου Viohalco είναι η εν λόγω εταιρεία. Frigoglass, Δρομέας, Ιλυδα, Ιατρικό κ.α. ξεχώρισαν με απόδοση μεγαλύτερη του 3%.

Μιχαήλ Γελαντάλις[email protected]

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr