Αλλαγές σε κριτήρια και κλίμακες για ΚΟΤ και ΥΚΩ θα εισηγηθεί την επόμενη εβδομάδα η ΡΑΕ στο ΥΠΕΝ

 

(upd. 15:53) Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι προτάσεις της ΡΑΕ για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, τη χρέωση των ΥΚΩ στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών, αλλά και την ανάκτηση των ΥΚΩ που διεκδικεί η ΔΕΗ.

Η ΡΑΕ θα κάνει τις εισηγήσεις της προς το ΥΠΕΝ, το οποίο θα έχει και τον τελικό λόγο, με την εφαρμογή των όποιων αλλαγών να αναμένεται από Σεπτέμβριο.

Επιδίωξη της Αρχής η ΡΑΕ είναι να γίνει ένα «κοσκίνισμα» των περίπου 690.000 καταναλωτών που είναι σήμερα δικαιούχοι ΚΟΤ, προκειμένου να παραμείνουν όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη, με την επαναξιολόγηση των δικαιούχων να αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός διετίας.

Σύμφωνα με την πρόταση της ΡΑΕ οι εκπτώσεις θα κυμαίνονται μεταξύ 20 και 80%, με τα κριτήρια και τις κλίμακες να διαμορφώνονται βάσει της ακίνητης περιουσίας και των τραπεζικών καταθέσεων των δικαιούχων. Η έκπτωση που απολαμβάνουν σήμερα οι δικαιούχοι ΚΟΤ είναι 42%.

Δηλαδή, εφόσον υιοθετηθούν τελικά οι προτάσεις της ΡΑΕ, όσοι δικαιούνται ΚΟΤ θα απολαμβάνουν έως και μεγαλύτερη έκπτωση σε σχέση με σήμερα.

Δηλώσεις επί του θέματος έκανε νωρίτερα στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της ΡΑΕ Ν. Μπουλαξής, ο οποίος σημείωσε τα εξής: «Θα διαμορφωθούν 4 καινούργιες κατηγορίες καταναλωτών, με εκπτώσεις που θα κλιμακώνονται από 20 έως και 80% επί τη συνολικής αξίας του λογαριασμού και θα εισαχθούν προφανώς κατ’ αντιστοιχία με την πρώτη κατηγορία, που είναι αυτοί που προστατεύονται περισσότερο, αυτοί που έχουν ενταχθεί ήδη στο κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης».

Αλλαγές θα υπάρχουν και στις κλίμακες των χρεώσεων για τα ΥΚΩ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι υπερβολικές χρεώσεις που έχουν δει τελευταία οι καταναλωτές στους λογαριασμούς τους.

Προκειμένου να μην αλλάξει το εισπρακτικό αποτέλεσμα, η ΡΑΕ προσανατολίζεται σε διαφοροποιημένο τρόπο υπολογισμού των ΥΚΩ, με στόχο να υπάρξει μείωση στις χρεώσεις για τις χαμηλές καταναλώσεις.

Κλειδί για να αποφευχθούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια είναι να επιστρέφεται στον Ειδικό Λογαριασμό ΥΚΩ ο ΕΦΚ που εισπράττει το Δημόσιο από την κατανάλωση πετρελαίου στις γεννήτριες των νησιών (που ειδικά για το ντίζελ είναι πολύ υψηλός), όπως εξάλλου είχε γράψει σε σχετικό ρεπορτάζ το energypress. 

Εάν συμβεί αυτό, τότε θα προκύψουν μειώσεις της τάξης των 50-60 ευρώ για τις μεσαίες καταναλώσεις, λόγω άρσης της στρέβλωσης.

Παράλληλα, η ΡΑΕ επιδιώκει να μην υπάρξει επιβάρυνση των λογαριασμών καταναλωτών από την ανάκτηση των ΥΚΩ, αλλά να αναζητηθούν άλλοι τρόποι προκειμένου να αποδοθούν τα ποσά που δικαιούται η ΔΕΗ, τα οποία προσδιορίζονται στα 375 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ανάκτηση των ποσών αναμένεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα πενταετίας.

Νωρίτερα, το energypress έγραφε:

Δεν κατέληξε σε απόφαση για την εισήγηση που θα υποβάλει στον υπουργό Ενέργειας σε σχέση με το ζήτημα της ανάκτησης των ΥΚΩ η χθεσινή ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. 

Η ΡΑΕ καλείται να αποφανθεί επί του αιτήματος της ΔΕΗ για κάλυψη αναδρομικά των υποανακτήσεων των ετών 2012-2014 ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώνουν και το χθεσινό ρεπορτάζ του energypress, το ποσό που θα εγκριθεί θα είναι σαφώς μικρότερο των 735 εκατ. ευρώ που ζητάει η επιχείρηση, με κάποιες πληροφορίες να τοποθετούν το ύψος του ποσού που εγκρίθηκε στα περίπου 370 - 400  εκατ. ευρώ. Σε μια τέτοια περίπτωση, πάντως, θεωρείται δεδομένο ότι η ΔΕΗ θα αντιδράσει, και μάλιστα έντονα.

Οι οριστικές αποφάσεις της ΡΑΕ αναμένονται σήμερα ή το αργότερο τη Δευτέρα. Στη συνέχεια, το ΥΠΕΝ θα κληθεί να λάβει την τελική απόφαση εντός του φθινοπώρου, ώστε να περάσει με νομοθετική ρύθμιση, ενώ θα διεξαχθούν και συνομιλίες με τους δανειστές για το θέμα. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι η επιστροφή των ΥΚΩ που δεν ανακτήθηκαν κατά τα παρελθόντα έτη αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.

Πέραν του ύψους του προς ανάκτηση ποσού, η ΡΑΕ καλείται να αποφασίσει και για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η ανάκτησή του.

Σε κάθε περίπτωση, δεδομένου ότι στην ουσία το ποσό αυτό θα ανακτηθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος, η ΡΑΕ αναζητά τον καλύτερο τρόπο προκειμένου οι αυξήσεις που θα δουν οι καταναλωτές να μπορούν να κατανεμηθούν με το βέλτιστο δυνατό τρόπο χρονικά, ώστε να μην υπάρξουν σοβαρά προβλήματα και αντιδράσεις.

Έτσι, η ΡΑΕ αναζητά λύσει στο δύσκολο γρίφο του εξορθολογισμού των ΥΚΩ, ώστε να υπάρχει μια πιο ομαλή κλιμάκωση και να μην οδηγούν σε παράλογες και απότομες αυξήσεις για τους καταναλωτές. 

Η διάθεση που υπάρχει είναι να γίνει εξορθολογισμός των κλιμάκων καθώς επίσης και αλλαγές στα κριτήρια του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου, όπως έχει γράψει το energypress.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr