Πατάει γκάζι για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου η ΡΑΕ

 

Δημήτρης Κοιλάκος

Το τέλος του 2017 σηματοδοτεί και το τέλος της "κλειστής" αγοράς φυσικού αερίου για τη χώρα, μιας και οι μνημονιακές δεσμεύσεις επιβάλουν την ουσιαστική ενεργοποίηση του δικαιώματος επιλογής προμηθευτή φυσικού αερίου από το σύνολο των επιλεγόντων πελατών στη χώρα από 1.1.2018.

Εξ ου και απαιτείται η ταχεία ολοκλήρωση του απαραίτητου θεσμικού πλαισίου, με τη ΡΑΕ να καλείται να σηκώσει το βάρος της σχετικής προετοιμασίας. Μια προσπάθεια, βέβαια, που μόνο εύκολη δεν είναι, αν αναλογιστεί κανείς το μεγάλο φόρτο υποχρεώσεων που έχει για όλο το εύρος της ενεργειακής αγοράς, σε συνδυασμό με την υποστελέχωσή της.

Παρόλα αυτά, η ΡΑΕ έχει ήδη φέρει σε πέρας μεγάλο μέρος των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει σχετικά με την διαμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου για την απελευθερωμένη αγορά φυσικού αερίου, και ένα από τα βήματα που απομένουν αφορά την εκπόνηση του Κώδικα Προμήθειας Φυσικού Αερίου σε Επιλέγοντες Πελάτες.

Για το σκοπό αυτό, η ΡΑΕ αποφάσισε να ζητήσει τη συνδρομή συμβούλου, με τη σχετική δαπάνη, η οποία εγκρίθηκε πρόσφατα, ανέρχεται σε 24.800 €, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24%.  

Χρειάζεται να σημειωθεί ότι έχει υπάρξει ήδη προεργασία από την Αρχή στο πλαίσιο προετοιμασίας σχεδίου Κώδικα Προμήθειας Φυσικού Αερίου, επομένως εκτιμάται ότι δεν απαιτείται σημαντική δαπάνη για την ανάθεση σε εξωτερικό σύμβουλο της κατάρτισης και ολοκλήρωσης σχεδίου Κώδικα Προμήθειας Φυσικού Αερίου σε Επιλέγοντες Πελάτες.

Αυτό που χρειάζεται είναι η εκπόνηση Κώδικα Προμήθειας Φυσικού Αερίου σε Επιλέγοντες Πελάτες, από συμβουλευτική εταιρεία, η οποία διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό με εμπειρία στη διαχείριση των εν λόγω υπηρεσιών.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr