Προχωρούν Τάχιστα οι Έρευνες Υδρογονανθράκων στη Κυπριακή ΑΟΖ Παρά τις Ενορχηστρωμένες Αντιδράσεις της Τουρκίας

 

Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ τουenergiagr οι έρευνες που διεξάγονται στο Τεμάχιο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ και ξεκίνησαν στις 12 Ιουλίου από την Γαλλο-Ιταλική κοινοπραξία των “ TOTALENI” έχουν ήδη καλύψει ένα μεγάλο τμήμα του προγραμματισμένου ερευνητικού έργου χωρίς να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά εμπόδια ενώ εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Όπως έχουμε κατ’επανάληψη αναφέρει οι έρευνες αυτές έχουν δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση στη Τουρκική κυβέρνηση, η οποία με διάφορα μέσα, ακόμα και με την παρουσία πολεμικών πλοίων και υπερπτήσεις αεροσκαφών, έχει προσπαθήσει με κάθε τρόπο να τις παρενοχλήσει με στόχο τον εκφοβισμό και αποχώρηση των συμμετεχόντων εταιρειών.

Όμως οι έρευνες διεξάγονται κανονικά και αναίμακτα προς μεγάλη απογοήτευση της Άγκυρας. Αποτελούν δε πρόκριμα για όλα όσα θα ακολουθήσουν το φθινόπωρο. Καθότι κατά κοινή ομολογία η έρευνα της Γαλλο-Ιταλικής κοινοπραξίας “ TOTALENI” δημιουργεί προηγούμενο και όπως τονίζουν διπλωματικοί κύκλοι στη Λευκωσία, αποτελεί κατά κάποιο τρόπο γενική πρόβα για τις έρευνες στις υπόλοιπες παραχωρήσεις-τεμάχια εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Η δε επίσκεψη στη Λευκωσία των υπουργών Άμυνας της Γαλλίας, κας Florence Parly, στις 17/7 και πιο πρόσφατα στις 31/7, της Ιταλίδας ομολόγου της, κας Roberta Pinott, που συνδυάστηκε μάλιστα με τον πλου στα Κυπριακά χωρικά ύδατα Γαλλικών και Ιταλικών πολεμικών σκαφών, ήλθε να επιβεβαίωσε την απερίφραστη Ευρωπαϊκή υποστήριξη στις έρευνες που διεξάγει η Κύπρος με την βοήθεια εταιρειών εντός της ΑΟΖ της.

Βάσει πληροφοριών του energiagr προερχόμενες από αξιόπιστη πηγή στις ΗΠΑ, η ομαλή μέχρι τώρα διεξαγωγή των ερευνών στο Τεμάχιο ΙΙ- δηλαδή χωρίς ουσιαστικές Τουρκικές παρενοχλήσεις- έχει ενθαρρύνει την Αμερικανική πετρελαϊκή ExxonMobil , της οποίας CEO ήταν μέχρι πρότεινος ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τεξ Τίλερσον, να προχωρήσει τάχιστα με τις έρευνες στο τεμάχιο 10 όπου και ως γνωστό έχει αποκτήσει δικαιώματα έρευνας- παραγωγής μαζί με την Qatar Petroleum. Η δε πληροφορία ότι η Exxon Mobilπροτίθεται να ξεκινήσει σύντομα ερευνητικές εργασίες στην παραχώρηση του Τεμαχίου 10 έχει περιέλθει εις γνώσιν του Προέδρου Ερντογάν και της κυβερνήσης Γιλντιρίμ, που αντιδρούν μέχρι στιγμής με σπασμωδικότητα και χωρίς σχεδιασμό. 

Όπως τονίζει η εφημερίδα «Εστία» σε πρόσφατο ρεπορτάζ της «Στην Άγκυρα έχει καταστεί συνείδηση περισσότερο ίσως και από όσο στην Αθήνα και την Λευκωσία ότι η άσκηση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων επί της της Κυπριακής ΑΟΖ συνιστά με όρους ιστορικού χρόνου μεγάλη και στρατηγικής σημασίας ελληνοκυπριακή νίκη, η οποία κατέστη εφικτή με την βοήθεια των Αμερικανών και των Ευρωπαίων οι οποίοι στην προκειμένη περίπτωση εγκατέλειψαν την παραδοσιακή ουδετερότητα τους». Δεδομένου ότι αυτή η νίκη μπορεί να αποτελέσει πρόκριμα για την κάθοδο της Exxon Mobil στην Κύπρο σε πρώτη φάση, αλλά και στην Ελλάδα σε δεύτερη, αποτελεί μεγάλη πηγή ανησυχίας για το καθεστώς Ερντογάν. Στο παρελθόν, σε ανάλογες περιπτώσεις η Τουρκία θα επιχειρούσε να υπονομεύσει μία τέτοια εξέλιξη μέσω βαρύγδουπων διαβημάτων και δια της επίδειξης στρατιωτικής ισχύος στο Αιγαίο. Σήμερα, όμως, και υπό το κράτος των δυσμενών εντυπώσεων που προκλήθησαν λόγω της αδιαλλαξίας της στο Κραν Μοντάνα, αλλά και του πολύ αρνητικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί για την Τουρκία στη Γερμανία και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, το επιχειρεί με πιο ήπια μέσα:

Κατ’ αρχάς έριξε στο τραπέζι την πρόταση για την αξιοποίηση της Αμμοχώστου, ώστε να παύσει να εμφανίζεται στην διεθνή κοινότητα ως ο κακός της υπόθεσης. Ακολούθως επιχείρησε να εμπλέξει το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό στη δέσμευση του οικοπέδου 6 της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω παρανόμου από απόψεως διεθνούς δικαίου NAVTEX που εξέδωσε. Μετά τα κυπριακά διαβήματα το Σταίητ Ντηπάρτμεντ διέψευσε κάθε εμπλοκή του στα τουρκικά επικοινωνιακά παιχνίδια (βλ. εδώ). Το βασικό ερώτημα που τίθεται τώρα είναι μέχρι που θα φθάσει η τουρκική αντίδραση, όταν οι γείτονες διαπιστώσουν ότι μετά τον Γαλλικό-Ιταλικό προπομπό της “ TOTALENI” θα μπει στο παιχνίδι αυτό στους διπλωματικούς κύκλους ονομάζεται βαρύ πυροβολικό. Αυτή είναι ηExxon Mobil η οποία προφανώς δεν ήλθε στην περιοχή για τουρισμό ούτε είναι τυχαία η στρατηγική συνεργασίας που υπέγραψε πρόσφατα με την εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια». Στόχος της είναι να πραγματοποιήσει στο εγγύς μέλλον έρευνες και στην ελληνική ΑΟΖ, νοτίως της Κρήτης, όπου σεισμικές έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν προς εκμετάλλευση κοιτάσματα.

Σύμφωνα δε με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, η κυβέρνηση Τσίπρα εμφανίζεται διατεθειμένη να υπογράψει στο μέλλον πολυετή συμφωνία για την αξιοποίηση της βάσης της Σούδας από τις ΗΠΑ, υπό την προϋπόθεση ότι ηExxon θα διεξάγει έρευνες εξόρυξης υδρογονανθράκων στην ελληνική ΑΟΖ και ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα στηρίξει αποφασιστικά τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μέσω της ανανέωσης του εξοπλισμού τους.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr