Εξι ενδιαφερόμενοι επενδυτές για τον ΔΕΣΦΑ

 Ισχυρό είναι το ενδιαφέρον για το 66% του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου. Ποιοι είναι οι όροι που θέτει η κυβέρνηση για να προχωρήσει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης. Τα επόμενα βήματα του ΤΑΙΠΕΔ.

Εξι ενδιαφερόμενοι επενδυτές για τον ΔΕΣΦΑ

Εξι επενδυτικά σχήματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τον ΔΕΣΦΑ στη διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του 66% που διενεργεί το ΤΑΙΠΕΔ. 

Στη σχετική ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρεται: με την Εκδήλωση Ενδιαφέροντος από τα ακόλουθα έξι επενδυτικά σχήματα, έληξε σήμερα η προθεσμία υποβολής εκδηλώσεων ενδιαφέροντος για την απόκτηση ποσοστού 66% (31% συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ και 35% συμμετοχή των ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ -2,77%) του μετοχικού κεφαλαίου του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ). Συγκεκριμένα, ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι εξής:

· Η επενδυτική εταιρεία Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) Limited

· Η κοινοπραξία των διαχειριστών φυσικού αερίου σε Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο και Ολλανδία, αντίστοιχα και συγκεκριμένα οι Snam S.p.A./ Enagás Internacional S.L.U.Fluxys S.A./ N.V. Nederlandse Gasunie. Οι τρεις πρώτοι είναι και μέτοχοι της εταιρείας διαχείρισης του αγωγού φυσικού αερίου TAP.

· Ο διαχειριστής του ρουμανικού δικτύου φυσικού αερίου Transgaz S.A. σε κοινοπραξία με τον διαχειριστή του γαλλικού δικτύου GRTgaz S.A.

· H ισπανική Regasificadora del Noroeste S.A.

· Η καναδική Integrated Utility Services Inc. (INTUS) η οποία διευθύνεται από τον Δημήτρη Αγγουρίδη, ενώ επιτελική θέση έχει ο κ. Αγγελος Αγγέλου. 

· H Powerglobe LLC από το Κατάρ.

Οι σύμβουλοι αξιοποίησης αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού».

Σημειώνεται πως με βάση τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο αγοραστής του ΔΕΣΦΑ πρέπει να κατέχει τη σχετική πιστοποίηση διαχειριστή από την Ε.Ε. ή ο επικεφαλής της κοινοπραξίας που θα εξαγοράσει τον ΔΕΣΦΑ να κατέχει την ίδια πιστοποίηση. 

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Γ. Σταθάκης επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου και αναφέρθηκε σε τρεις προϋποθέσεις που θα διασφαλίσουν την ομαλή εξέλιξη της τρέχουσας διαδικασίας:

* Σεβασμός του ανταγωνιστικού χαρακτήρα της διαγωνιστικής διαδικασίας από όλους τους εμπλεκόμενους παίκτες.

* Διασφάλιση ενός δίκαιου τιμήματος που να ανταποκρίνεται στην άριστη οικονομική κατάσταση της εταιρείας. Ο προηγούμενος διαγωνισμός (400 εκατ. ευρώ) έχει ήδη θέσει μία βάση εκκίνησης.

* Διατήρηση της δημόσιας παρουσίας στην εταιρεία, ώστε να διασφαλιστεί ότι η λειτουργία της θα είναι πάντοτε συμβατή με όσα επιτάσσει το δημόσιο και εθνικό συμφέρον.

Φώτης Κόλλιας[email protected]

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr