Τρεις γεωτρήσεις μέχρι το 2020 σε Ιόνιο και Κρήτη - Μετά θα ακολουθήσει ένας "πραγματικός" αδειοδοτικός γύρος

 

Χάρης Αποσπόρης

Αφιέρωμα στις ελληνικές προσπάθειες για έρευνες υδρογονανθράκων φιλοξένησε πρόσφατα το έγκυρο περιοδικό Oil and Gas Journal.

Στο άρθρο σημειώνεται ότι οι σχετικές ενέργειες παρέμειναν στάσιμες από τη δεκαετία του 1990, όμως η ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων στην Αν. Μεσόγειο αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον των ξένων πετρελαϊκών. Όπως τονίζεται, μέσα σε τρία χρόνια και με τη βοήθεια των νέων σεισμικών ερευνών, η χώρα μας θα διαθέτει αρκετά δεδομένα για να προχωρήσει με ένα νέο γύρο αδειοδότησης για τα βαθιά νερά.

Όπως δήλωσε στο περιοδικό ο επικεφαλής της ΕΔΕΥ, Γιάννης Μπασιάς, "σύντομα, περίπου το 70% της θαλάσσιας επιφάνειας νοτίως της Κρήτης και στο Ιόνιο θα τελεί υπό αδειοδότηση, όταν το ποσοστό αυτό ήταν 7% έξι μήνες πριν". Ο κ. Μπασιάς πρόσθεσε ότι ως τις αρχές του 2018 όλες οι πιστοποιήσεις θα έχουν ολοκληρωθεί και οι εταιρείες θα ξεκινήσουν τις έρευνές τους με ορίζοντα την ολοκλήρωσή τους ως το 2020-21.

 

 

Την ίδια στιγμή, το OGJ επικεντρώνεται στο χαμηλό γεωπολιτικό κίνδυνο που συνεπάγονται οι έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα μας σε σύγκριση με άλλες περιοχές. Παράλληλα, αναφέρει ότι οι χαμηλές πετρελαϊκές τιμές σημαίνουν ότι είναι φθηνότερος και ο εξοπλισμός, οπότε έχουν και μια θετική πλευρά.

Ειδική αναφορά γίνεται για την περίπτωση του Κατόκολου και τα γεωλογικά του χαρακτηριστικά, το οποίο εκμεταλλεύεται η Energean. Ο προγραμματισμός θέλει την πρώτη παραγωγή να ξεκινά το 2020.

Όσον αφορά το Ιόνιο και την περιοχή της Κρήτης, τονίζεται ότι πρόκειται για ανεξερεύνητες περιοχές που θα επιχειρήσει να "ξεκλειδώσει" η κοινοπραξία των ΕΛΠΕ-Total-ExxonMobil βάσει της πρωτοβουλίας τους που οδήγησε στο σχετικό διαγωνισμό, ο οποίος τρέχει σήμερα. Οι συντάκτες κάνουν αναφορά στα γεωλογικά χαρακτηριστικά της περιοχής, τα οποία χαρακτηρίζονται ως θετικά για την ύπαρξη κοιτασμάτων.

Όπως εξήγησε ο κ. Μπασιάς, "η ύπαρξη δύο πετρελαϊκών συστημάτων στην περιοχή μαζί με την ανακάλυψη του Ζορ άλλαξε την επικρατούσα άποψη για τα βαθιά νερά στον ελληνικό χώρο". Ο ίδιος ανέφερε ότι ο ελληνικός θαλάσσιος χώρος στο Ιόνιο χαρακτηρίζεται από έντονες εναλλαγές στο βάθος του νερού, γεγονός που παρουσιάζει τις δικές του προκλήσεις. Σχετικά με την Κρήτη, είπε ότι πρόκειται για μια περιοχή "υψηλού ρίκου και υψηλών απολαβών".

Σύμφωνα με την ΕΔΕΥ, η έρευνα στις ανωτέρω περιοχές θα υποστηριχθεί από τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας, του Αστακού και της Πάτρας, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον από ελληνικές εταιρείες για υποστηρικτικές υπηρεσίες.

Οι εκτιμήσεις της ΕΔΕΥ κάνουν λόγο για διεξαγωγή τριών γεωτρήσεων ως το 2020. "Τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι ενεργά. Μετά από αυτό, τα νεά σεισμικά δεδομένα και πιθανώς οι νέες ανακαλύψεις και τα ανανεωμένα μοντέλα θα μας επιτρέψουν να διεξάγουμε έναν 'πραγματικό' αδειοδοτικό γύρο το 2021-22", κατέληξε ο κ. Μπασιάς.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr