Αναβαθμίζονται οι υποδομές φυσικού αερίου της Κύπρου

 

Σε επεκτάσεις των λιμενικών εγκαταστάσεων στην περιοχή του Βασιλικού,  που ουσιαστικά δημιουργούν δεύτερο λιμάνι, προχωρά η Αρχή Λιμένων της Κύπρου.

Ξεχωριστή σημασία στο έργο προσδίδουν οι υποδομές, που θα παρέχουν τη δυνατότητα ελλιμενισμού πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU) ή του πλοίου μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG Carrier).

Συγκεκριμένα, για τους σκοπούς υποδομών για το φυσικό αέριο, θα κατασκευαστούν υποδομές για πρόσδεση, πλέυριση και αγκύρωση με χαρακτηριστικά που να καλύπτουν τις ανάγκες για πλωτές μονάδες αποθήκευσης και επανεροποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου και πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου. 

Μέσω των υποδομών αυτών,  θα υπάρχει δυνατότητα εισαγωγής φυσικού αερίου, ιδιαίτερα για τις ανάγκες της ηλεκτροπαραγωγής στο Βασιλικό, αλλά και ευρύτερα.

Όπως σημειώνει στο σχετικό ρεπορτάζ ο Φιλελεύθερος, η ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, έχει χρησιμοποιηθεί στο πρόσφατο παρελθόν κατά περιόδους, για πρόσδεση σε εγκαταστάσεις ανοικτά στη θάλασσα, πλοίων με LNG σε πλοία FSRU για σκοπούς ενεργειακών αναγκών του Ισραήλ, ενώ τώρα προβλέπονται σταθερές λιμενικές υποδομές.

Επιπρόσθετα, το υπουργείο Μεταφορών της Κύπρου προγραμματίζει να προχωρήσει σε διαγωνισμό για λιμενικές εγκαταστάσεις δύο φορέων, για εξυπηρέτηση των υπεράκτιων δραστηριοτήτων για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Οι σχετικές διαδικασίες αναμένεται να προχωρήσουν, σύμφωνα με το Φιλελεύθερο, μόλις ολοκληρωθεί η μεταβίβαση της παραθαλάσσιας έκτασης, όπου τώρα είναι εγκατεστημένος ο σταθμός αναμετάδοσης των Βρετανών.

Ουσιαστικά, η συγκεκριμένη έκταση βρίσκεται σε συνέχεια των ορίων που καλύπτει η σχεδιαζόμενη επέκταση του λιμανιού Βασιλικού.

 Για την επέκταση του λιμανιού του Βασιλικού που προωθεί σε αυτό το στάδιο η κυπριακή Αρχή Λιμένων, προβλέπεται επέκταση του προσήνεμου κυματοθραύστη κατά 705 m περίπου προς τα ανατολικά, κάτι που σημαίνει στην πράξη διπλασιασμό του μήκους του υφιστάμενου κυματοθραύστη.

Επίσης, προβλέπεται κατασκευή νέου υπήνεμου κυματοθραύστη περίπου 275m σε αντικατάσταση του υφιστάμενου που έχει μήκος περίπου 175 μέτρων. Ο υφιστάμενος υπήνεμος κυματοθράυστης θα καθαιρεθεί και στη θέση του προβλέπεται η κατασκευή νέας προβλήτας, για την διακίνηση χύδην φορτίων μήκους περί τα 230m και πλάτους 125m.

Με την προβλεπόμενη βυθοκόρηση του πυθμένα σε μια έκταση περίπου 300.000 τ.μ., θα δημιουργηθεί βάθος 15 μέτρων, τόσο στον δίαυλο προσέγγισης των πλοίων, όσο και μέσα στην λιμενολεκάνη όπου χωροθετείται και η επιφάνεια ελιγμών διαμέτρου 400 μέτρων.

Σύμφωνα με τη μελέτη, υπολογίζεται ότι για την εκβάθυνση του λιμανιού θα εκσκαφθούν περίπου 2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα υλικών.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr