Πότε θα φτάσει ο τυφώνας Χάρβει στις… ελληνικές αντλίες - Eκτιμήσεις για “τσίμπημα” των τιμών

 

Χρήστος Στεφάνου

Μέχρι στιγμής οι επιπτώσεις από τον φονικό τυφώνα Χάρβει που πλήττει τις ΗΠΑ περιορίζονται κυρίως στην αμερικανική αγορά, οπου παρατηρούνται ελλείψεις καυσίμων, αύξηση των τιμών της βενζίνης ενώ εξαιτίας των καταστροφών παραμένει κλειστό το τερματικό του Corpus Cristi στο Τέξας από όπου διακινούνται μεγάλες ποσότητες ενεργειακών εξαγωγών (shale oil και shale gas).

Με βάση τις τρέχουσες εκτιμήσεις το λιμάνι του Corpus Cristiαναμένεται να επαναλειτουργήσει στο καλύτερο σενάριο την επόμενη εβδομάδα, πιθανόν από την επόμενη Δευτέρα. Ωστόσο εκτός από το τερματικό, προβλήματα λειτουργίας αντιμετωπίζουν και σημαντικά διυλιστήρια των ΗΠΑ, τα οποία διέκοψαν την παραγωγή τους και απομένει να φανεί στην πράξη εάν θα μπορέσουν άμεσα να επανέλθουν στα κανονικά επίπεδα.

Όπως ήταν λογικό το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην αμερικανική αγορά όπου ήδη οι τιμές της βενζίνης βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα από το 2015 στο 1,7799 δολάριο το γαλόνι.

Ανοδικές πιέσεις δέχθηκε και η τιμή του αμερικανικού πετρελαίου WTI το οποίο αυξήθηκε κατά 23 σεντς ή κατά 0,5%.

Ωστόσο καθώς η αγορά πετρελαίου αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά εξαιρετικά ευάλωτη στις απρόβλεπτες εξελίξεις, πιέσεις δέχεται και η τιμή του πετρελαίου brent. Έτσι το … "φαινόμενο της πεταλούδας” έχει οδηγήσει την τιμή του brent πάνω κατά 20 σεντς ή αλλιώς κατά 0,4% στα 52,09 δολάρια το βαρέλι.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ίσως ο Χάρβει να πετύχει εκεί που … απέτυχε ο ΟΠΕΚ, όταν ανακοίνωνε τις μειώσεις στην παραγωγή των κρατών μελών του με στόχο να τονωθούν οι τιμές και να αυξηθούν τα διαρκώς συρρικνούμενα έσοδα των πετρελαιοπαραγωγών κρατών.

Το ερώτημα βεβαίως είναι εάν πράγματι μια τέτοια εξέλιξη έχει “βάθος” και πραγματικό υπόβαθρο;

Πράγματι η Κίνα εισήγαγε περίπου 130 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα από τις ΗΠΑ για τους πρώτους επτά μήνες του έτους. Η Αμερική αποτελεί τον 15ο μεγαλύτερο προμηθευτή αργού για την Κίνα.

Συνολικά οι αμερικανικές εξαγωγές φτάνουν τους τελευταίους μήνες το 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αν και ο τυφώνας δεν επηρεάζει όλες αυτές τις ποσότητες (περίπου τα δύο τρίτα διακινούνται από τις ακτές του Κόλπου που πλήττονται από το Χάρβει).

Ωστόσο οι επιπτώσεις για τη διεθνή αγορά είναι ακόμη πιο σύνθετες αφού εκτός από εξαγωγές, οι ΗΠΑ κάνουν και εισαγωγές αργού, που επίσης επηρεάζονται από τα προβλήματα στα τερματικά.

Ακόμη και μετά τον τυφώνα ωστόσο παραμένει ερώτημα το κατά πόσο γρήγορα οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να επαναφέρουν την παραγωγή τους στα προ της καταστροφής επίπεδα.

Λιβύη

Στα προβλήματα που πιθανόν να δημιουργεί ο Χάρβει στη διεθνή αγορά θα πρέπει να προστεθεί και μια ακόμη εξέλιξη που επηρεάζει ακόμη που πολύ την δική μας περιοχή και ειδικότερα την αγορά της Μεσογείου αφού το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Λιβύης το Zawiyaλειτουργεί με δυναμικότητα 50% εξαιτίας προβλήματος στον αγωγό τροφοδοσίας με αργό. Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει συναγερμό στη Λιβύη η οποία επικαλούμενη λόγους ανωτέρας βίας έχει σταματήσει τις εξαγωγές αργού από το τερματικό της Zawiya.

Ελλάδα

Τι σημαίνουν όλα αυτά για την ελληνική αγορά; Προς το παρόν οι τιμές των καυσίμων δεν έχουν επηρεαστεί όπως δείχνουν και τα ημερήσια δελτία τιμών, που ανακοινώνονται από το υπουργείο ανάπτυξης. Βεβαίως αυτό δε σημαίνει ότι δε θα φτάσουν οι επιπτώσεις και στις ελληνικές αντλίες, ωστόσο με βάση τα διαθέσιμα μέχρι την Κυριακή επίσημα στοιχεία, οι τιμές της βενζίνης παρέμεναν αμετάβλητες (1,488  ευρώ το λίτρο η μέση πανελλαδική τιμή της Κυριακής). Την εξέλιξη επιβεβαιώνουν και αρμόδιες πηγές της αγοράς σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια αξιόλογη επίπτωση στην αγορά.

Οι ίδιες πηγές ωστόσο εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι σύντομα θα υπάρξουν επιπτώσεις στην αγορά. “Οι βενζίνες θα τσιμπήσουν λίγο” είναι η εκτίμηση που διατυπώνουν αν και ακόμη παραμένουν επιφυλακτικοί για το μέγεθος της αύξησης.

Σύμφωνα με το ημερήσιο δελτίο τιμών του ΥΠΑν η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης την Κυριακή ήταν στα 1,488 ευρώ το λίτρο, της ενισχυμένης στο 1,688, του πετρελαίου κίνησης στο 1,236 ευρώ το λίτρο και του υγραερίου κίνησης στο 0,786 ευρώ.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr