Σφίγγει ο έλεγχος για τις πληρωμές των Λιπασμάτων στην ΔΕΠΑ - Τι αποφάσισε το Μονομελές Πρωτοδικείο Καβάλας

 

Γιώργος Φιντικάκης

Σφιχτότερους ελέγχους για τις επιταγές με τις οποίες πληρώνει η Ελληνικά Χημικά και Λιπάσματα (ELFE) την ΔΕΠΑ, προκειμένου η τελευταία να συνεχίσει να της χορηγεί φυσικό αέριο, αποφάσισε χθες το Μονομελές Πρωτοδικείο Καβάλας.

Η απόφαση που είναι προσωρινή και ισχύει μέχρι και να εκδοθεί η τελική, η οποία αναμένεται σε ένα με δύο μήνες, αφορά στην υπόθεση των ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει η ELFE κατά της ΔΕΠΑ, ζητώντας να μην διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου, παρ’ ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη της έχουν φτάσει πλέον τα 106 εκατ. ευρώ. 

Σύμφωνα λοιπόν με την χθεσινή του ετυμηγορία, το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι μέχρι να εκδοθεί η τελική του απόφαση, παραμένει σε ισχύ η προσωρινή διαταγή, την έκδοση της οποίας είχε πετύχει η ELFE στις 11 Ιουλίου 2017, αλλά τροποποιημένη. Συγκεκριμένα, η απόφαση του Πρωτοδικείου ορίζει ότι η προπληρωμή για την εβδομαδιαία κατανάλωση φυσικού αερίου μπορεί να συνεχίσει να γίνεται με μεταχρονολογημένες επιταγές, αρκεί ωστόσο αυτές να είναι έκδοσης πελατών της ELFE, και όχι δικές της ή συνδεδεμένων με την ίδια εταιρειών. Στην πράξη δηλαδή η όλη διαδικασία γίνεται πιο "αυστηρή".

Κατά την διάρκεια της χθεσινής διαδικασίας, η πλευρά των Ελληνικών Χημικών και Λιπασμάτων, υποστήριξε ότι η ΔΕΠΑ κατέχει στην αγορά δεσπόζουσα θέση, την οποία και εκμεταλλεύεται προκειμένου να επιβάλει στην ELFE υψηλές χρεώσεις. Σύμφωνα με τους νομικούς εκπροσώπους της εταιρείας, εφόσον η ΔΕΠΑ αποφάσιζε να διακόψει την παροχή αερίου, τότε το εργοστάσιο της Καβάλας θα αναγκαζόταν να βάλει λουκέτο, αφού δεν θα μπορούσε να προμηθευτεί καύσιμο από άλλον πάροχο.

Τους ισχυρισμούς αυτούς ωστόσο απέκρουσε η πλευρά της ΔΕΠΑ, σύμφωνα με την οποία η ELFE εφόσον το επιθυμεί πραγματικά, ασφαλώς και μπορεί να προμηθευτεί από αλλού φυσικό αέριο, καθώς η συγκεκριμένη αγορά έχει ανοίξει, και υπάρχουν και άλλοι παίκτες που δραστηριοποιούνται στον χώρο. Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πηγές, η πλευρά της ΔΕΠΑ επιχειρηματολόγησε προς την κατεύθυνση ότι δεν μπορεί η εταιρεία να αναλαμβάνει το επιχειρηματικό ρίσκοτης συνέχισης λειτουργίας των ELFE, ότι το χρέος απέναντί της είναι ήδη μεγάλο και συνεχώς αυξάνεται χωρίς να υπάρχουν εξασφαλίσεις, ούτε όμως και προοπτική απομείωσης ή πληρωμής του.

Παρεμβάσεις υπέρ της ELFE, πραγματοποίησαν όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο εργοστάσιο της Νέας Καρβάλης, δηλαδή η PFIC, η Λιπάσματα Νέας Καρβάλης, αλλά και η ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ.

Η τελική απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται το αργότερο ως τον Οκτώβριο.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr