Κύπρος: Εξελίξεις Εν Αναμονή των Αποτελεσμάτων των Γεωτρήσεων

 

Έντονες αναμένονται οι εξελίξεις στα ενεργειακά της Κύπρου, με το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων να μεταδίδει ότι οι εργασίες του γεωτρύπανου West Capella στο τεμάχιο 11 προχωρούν κανονικά και τα αποτελέσματα της γεώτρησης αναμένεται να ανακοινωθούν εντός του Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι συνεχίζεται ο προγραμματισμός των εταιρειών που έχουν εξασφαλίσει ερευνητικές άδειες εντός κυπριακής ΑΟΖ.

Σε ότι αφορά στο έργο του αγωγού EastMed, ο οποίος φιλοδοξεί να συνδέσει Ισραήλ, Κύπρο, Ελλάδα και Ιταλία, εκτιμάται ότι θα βρεθεί στο επίκεντρο της τετραμερούς υπουργικής διάσκεψης στις 5 Δεκεμβρίου στη Λευκωσία, κατά την οποία αναμένεται να υπογραφεί Μνημόνιο Συναντίληψης (MoU).

Δε φαίνεται να έχουν παρθεί ακόμη τελικές αποφάσεις σχετικά με τον περαιτέρω προγραμματισμό της ιταλικής ΕΝΙ για γεωτρήσεις και σε ποιο τεμάχιο θα προχωρήσει, δηλαδή το 3, το 6 ή το 8. Σύμφωνα με το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων, ο σημαντικότερος παράγοντας που θα ληφθεί υπόψη είναι τα αποτελέσματα των τρισδιάστατων ερευνών που διενεργούνταν μέχρι πρόσφατα και τα οποία βρίσκονται υπό επεξεργασία.

Τέλος, στις 6 Σεπτεμβρίου θα δοθεί συνέντευξη τύπου, στην Πύλη Αμμοχώστου, από την Exxon Mobil, η οποία είναι αδειοδοτημένη στο τεμάχιο 10, για τις διεθνείς ενεργειακές προοπτικές και το ερευνητικό πρόγραμμα της εταιρείας στην κυπριακή ΑΟΖ.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr