Δευτέρα η short list για ΔΕΣΦΑ - Δύσκολα περνούν στη δεύτερη φάση οι τρείς που δεν έχουν ευρωπαϊκό... διαβατήριο

 

Χρήστος Στεφάνου

Στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ που έχει οριστεί για την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται τελικά να ληφθεί η απόφαση για την κατάρτιση της short list των εταιρειών που θα περάσει στην επόμενη φάση των δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη φάση των μη δεσμευτικών προσφορών το παρών έδωσαν 6 εταιρείες και κοινοπραξίες εταιρειών. Εξ αυτών οι 3 είναι ξεκάθαρο ότι πληρούν τους όρους του διαγωνισμού, με βασικότερη την εμπειρία και την ευρωπαϊκή πιστοποίηση ως διαχειριστής δικτύου φυσικού αερίου. Αντίθετα αμφιβολίες για το κατά πόσο πληρούν το κριτήριο της ευρωπαϊκής πιστοποίησης εκφράζονται για τρία σχήματα, που δύσκολα θα περάσουν στην επόμενη φάση.

Στο διαγωνισμό πάντως έχει ήδη ξεχωρίσει η κοινοπραξία που συνέστησαν οι εταιρείες μέτοχοι του TAP (Snam, Enagas, Fluxys μαζί με τη Gasunie που δε μετέχει στο Διαδριατικό αγωγό) με κυριότερο αντίπαλο, όπως εκτιμά η αγορά, την κοινοπραξία της γαλλικής GRT με τη ρουμανική Transgaz.

Αναλυτικά οι εταιρείες - κοινοπραξίες που εκδήλωσαν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον για την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ είναι οι εξής:

·     Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) Limited

·     Snam S.p.A./ Enagás Internacional S.L.U./ Fluxys S.A./ N.V. Nederlandse Gasunie (Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Ολλανδία)

·     Transgaz S.A. / GRTgaz S.A. (Ρουμανία, Γαλλία)

·     Regasificadora del Noroeste S.A. (Ισπανία)

·     Integrated Utility Services Inc. (INTUS) (Καναδάς)

·     Powerglobe LLC  (Κατάρ)

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr