Χ. Φλουδόπουλος: Έσπασαν ξανά τα κοντέρ για τα ΕΛΠΕ, έρχεται αύξηση μερίσματος

 

Τα μεγέθη που ανακοίνωσε χθες για το εξάμηνο του 2017 ο όμιλος των ΕΛΠΕ έφεραν νέα ρεκόρ σε επίπεδο παραγωγής, πωλήσεων και κερδοφορίας, με τη διοίκηση να μιλά για ένα ακόμη ιστορικά ισχυρό τρίμηνο. 

Η υψηλότερη παραγωγή βοήθησε μαζί με το περιβάλλον της αγοράς αλλά και τη βελτιωμένη λειτουργία του ομίλου, που βασίζεται στην υπεραπόδοση των διυλιστηρίων των ΕΛΠΕ, έφεραν ακόμη καλύτερα περιθώρια.

Όπως ανέφερε παρουσιάζοντας στους αναλυτές τα αποτελέσματα ο διευθύνων σύμβουλος Γ. Στεργιούλης οι φετινές επιδόσεις συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι βοηθήθηκαν από την αξιοποίηση ευκαιριών για προμήθεια αργού στην περιοχή της Μεσογείου, την αυξημένη παραγωγή και τη βελτιωμένη λειτουργία. Συνολικά οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 7%% περιλαμβάνοντας αυξημένες πωλήσεις στην ελληνική αγορά, τα αεροπορικά και ναυτιλιακά καύσιμα. 

Και μπορεί τα δημοσιευμένα μεγέθη να επηρεάστηκαν από τις χαμηλότερες τιμές του αργού, ωστόσο στην πραγματικότητα ο όμιλος πέτυχε βελτιωμένες χρηματοροές και ενίσχυσε τον ισολογισμό του. Εδώ φαίνεται ότι έχουμε και καλές ειδήσεις για τους μετόχους του ομίλου

 

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο Α. Σιάμιση, στο τελευταίο τρίμηνο από τα 230 εκατ. ευρώ των EBITDA, δημιουργήθηκαν περί τα 100 εκατ. ευρώ ελεύθερες χρηματοροές καθώς τα υπόλοιπα κατευθύνθηκαν για αποπληρωμές τόκων, επενδύσεις και φορολογία.

Η ρευστότητα αξιοποιείται σε τρεις κατευθύνσεις: επιτάχυνση των πληρωμών, κυρίως προς την NIOC (Ιράν) αλλά και για αύξηση των αποθεμάτων.

Ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχει πλέον απόφαση στην τρέχουσα φάση ο όμιλος να διατηρήσει το καθαρό χρέος του στα επίπεδα του 1,5 - 1,6 δις γεγονός, εξέλιξη που οδηγεί συνακόλουθα σε αύξηση του μεριδίου των ελεύθερων ταμειακών ροών που θα κατευθυνθεί για μέρισμα προς τους μετόχους.

Πέρα από τη γενική κατεύθυνση πάντως για ενίσχυση της μερισματικής απόδοσης, η διοίκηση των ΕΛΠΕ επιφυλάχθηκε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Τέλος άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι στην αγορά ηλεκτρισμού, η καθυστέρηση της έγκρισης του μηχανισμού της προσωρινής αποζημίωσης για τη διαθεσιμότητα ισχύος οδήγησε σε σημαντική μείωση της λειτουργικής κερδοφορίας και εν τέλει σε ζημιές ΕΒΙΤ της τάξης των 6 εκατ. ευρώ στο β τρίμηνο (τα ΕΛΠΕ έχουν μερίδιο 50% στην εταιρεία Elpedison).

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr