Τσίπρας και Κανιέτε εγκαινιάζουν την ευρωπαϊκή ενεργειακή πρωτοβουλία για τα νησιά – Στις 22/9 στα Χανιά το εναρκτήριο φόρουμ

 

Δημήτρης Κοιλάκος

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Επιτρόπου για την Κλιματική Αλλαγή και την Ενέργεια, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε στη χώρα μας τον Ιανουάριο είχε προαναγγελθεί ότι η παρουσίαση της ευρωπαϊκής ενεργειακής πρωτοβουλίας για τα νησιά θα γίνει από την Κρήτη και φαίνεται ότι έφτασε η ώρα για την πραγματοποίησή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το εναρκτήριο φόρουμ της πρωτοβουλίας της Κομισιόν “Καθαρή ενέργεια για όλα τα ευρωπαϊκά νησιά” θα πραγματοποιηθεί στις 22 Σεπτεμβρίου, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου στο Μεγάλο Αρσενάλι στα Χανιά.

Μάλιστα, το παρόν αναμένεται να δώσει και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, ο οποίος εξάλλου θα βρίσκεται από τις προηγούμενες ημέρες στην Κρήτη, καθώς για τις 20 και 21 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί το περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο της Κρήτης.

Στο συγκεκριμένο φόρουμ, πέραν των Τσίπρα και Κανιέτε, αναμένεται να λάβουν μέρος υπουργοί, ευρωβουλευτές, στελέχη της τοπικής διοίκησης από τις νησιωτικές περιφέρειες, επιστήμονες, εμπειρογνώμονες κ.α.

Η ευρωπαϊκή ενεργειακή πρωτοβουλία για τα νησιά

Στο επίκεντρο της εξαγγελθείσας ευρωπαϊκής ενεργειακής πρωτοβουλίας για τα νησιά, βρίσκονται οι πρόσθετες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ως προς την προμήθεια ενέργειας και κυρίως στην ανάπτυξη των ΑΠΕ σε σύγκριση με την ηπειρωτική χώρα.

Μέσω της πρωτοβουλίας, η Κομισιόν επιδιώκει τη θεσμοθέτηση χρηματοδοτικών εργαλείων για να υποστηρίξει την ανάπτυξη της ενέργειας στα νησιά.

Τρεις είναι οι βασικοί άξονες της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας της Κομισιόν:

-η βελτίωση της πρόσβασης των νησιών στην ενέργεια

-η διασύνδεσή τους σε μεγάλα projects

-η αποταμίευση της αυτόνομης παραγωγής σε κάθε νησί.

Η ιδιαίτερη αυτή ενεργειακή πολιτική για τα νησιά αναπτύσσεται εντός του ευρωπαϊκού πακέτου μέτρων για την καθαρή ενέργεια.

Ιδιαίτερα για την περίπτωση της Ελλάδας, τα σχέδια που αφορούν την αντιμετώπιση των δυσκολιών στην παροχή ενέργειας σε πολλά νησιά, λόγων και της γεωγραφικής πραγματικότητας, εστιάζουν, βάσει των προτεραιοτήτων που θέτει η Κομισιόν και η κυβέρνηση, στις δυνατότητες που προσφέρουν τα νησιά για την ανάπτυξη αιολικής ενέργειας.

Μάλιστα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν, από τη σκοπιά αυτή, οι δυνατότητες που προσφέρουν για εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας νησιά που δεν κατοικούνται.

Κατά τη διάρκεια του φόρουμ στα Χανιά αναμένεται να παρουσιαστούν μελέτες για την κατάσταση και τις σχετικές επενδυτικές ευκαιρίες στην Ευρώπη, αλλά και την Ελλάδα.

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Κανιέτε τον Ιανουάριο, ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης είχε τονίσει ότι το ΥΠΕΝ σχεδιάζει να συνεργαστεί με την Κομισιόν για την κατάρτιση ενός φιλόδοξου σχεδίου για τα ελληνικά νησιά, ώστε να υιοθετηθεί ένα νέο ενεργειακό μοντέλο, με την ολοκλήρωση των διασυνδετήριων αγωγών και την εγκατάσταση αυτόνομων συστημάτων φιλικών προς το περιβάλλον. 

Οι εξαγγελίες αυτές αναμένεται να συνδυαστούν και με την παρουσίαση της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης για τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr