Οι τρεις άξονες της ατζέντας Τσίπρα-Μακρόν

 Το κρίσιμο timing της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου και ποιες είναι οι προσδοκίες της Αθήνας. Το αίτημα για δομικές αλλαγές στην ευρωζώνη και το «αγκάθι» των εργασιακών και της διαπραγμάτευσης για το χρέος. Στοίχημα οι επενδύσεις.

Οι τρεις άξονες της ατζέντας Τσίπρα-Μακρόν

«Ούτε καλό, ούτε κακό είναι το timing, η επίσκεψη Μακρόν είναι απλώς αναγκαία». Το σχόλιο ανήκει σε κυβερνητικό παράγοντα και αποτυπώνει τον προβληματισμό που εκφράζεται από στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος για τη χρονική στιγμή που επέλεξε ο νέος Γάλλος πρόεδρος να έλθει στην Αθήνα και να συναντηθεί στο Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα (σ.σ. στις 15:30 μ.μ., σήμερα).

Από τη μία, η δημοτικότητά του στη χώρα του βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο από την εκλογή του, εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων που δρομολογεί. Δεδομένου ότι αυτές αφορούν κυρίως στο εργασιακό, για το οποίο «πιέζεται» σφόδρα η κυβέρνηση από τους δανειστές (βλέπε, μεταξύ άλλων, την αλλαγή στον τρόπο απόφασης για απεργία), μοιάζει «σχήμα οξύμωρο» να επιδιώκει η Αθήνα στήριξη από το Παρίσι, όταν αρχίσει η διαπραγματευτική κόντρα.

Από την άλλη, αναδεικνύεται η επιλογή του Εμ. Μακρόν να έρθει στην Αθήνα και να απευθυνθεί στην Ευρώπη, από την Πνύκα, «για την αναγκαιότητα αντιμετώπισης της κρίσης δημοκρατίας που χαρακτηρίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Το γεγονός ότι αυτή η κίνηση γίνεται στο παρά πέντε των γερμανικών εκλογών ερμηνεύεται ως προσπάθεια του Γάλλου προέδρου να «πιάσει θέση» για όσα θα συζητηθούν και συμβούν... μετά.

Ως προς το πρώτο, επιτελικό στέλεχος της κυβέρνησης δεν μασάει τα λόγια του: «Υπάρχουν πεδία συμφωνίας για τα δημοσιονομικά, την ανάπτυξη και την πορεία της ΕΕ, αλλά έχουμε διαφορές στα μικροοικονομικά ζητήματα», λέει, με την παραδοχή ότι δεν θεωρείται θετική η εργασιακή μεταρρύθμιση που επιχειρείται στη Γαλλία.

Προσθέτει ωστόσο ότι, πρώτον, η ελληνική κυβέρνηση δεν συνομιλεί μόνο με ηγέτες με τους οποίους συμφωνεί στο σύνολο των θέσεών τους («αν ήταν έτσι, θα μιλούσαμε... μεταξύ μας») και, δεύτερον, οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η νέα γαλλική κυβέρνηση είχαν παρουσιαστεί στο προεκλογικό της πρόγραμμα.

Όπερ, η διαχείριση των ζητημάτων που τυχόν θα προκύψουν είναι υπόθεση της γαλλικής κοινωνίας και της κυβέρνησής της...

Ένα τρίτο και κυριότερο μέτωπο για την ελληνική κυβέρνηση είναι φυσικά η διαπραγμάτευση αναφορικά με το μνημόνιο, την προσέλκυση επενδύσεων και τη ρύθμιση του χρέους, θέμα στο οποίο στάθηκε αρωγός η Γαλλία τους μήνες που προηγήθηκαν.

Τέλος μνημονίου, ΔΝΤ, χρέος, επενδύσεις

Με αυτά τα επιχειρήματα, προς αντιμετώπιση της «εξ αριστερών κριτικής» που αναμένεται να ξεδιπλωθεί εντός κι εκτός του κυβερνώντος κόμματος, το Μαξίμου θα επιχειρήσει να αντλήσει τα περισσότερα δυνατά οφέλη από την ελληνογαλλική συνεργασία, στα εξής πεδία:

Στο κλείσιμο των επόμενων αξιολογήσεων και στον τερματισμό της μνημονιακής επιτροπείας τον ερχόμενο Αύγουστο. Ως προς αυτό, το ζητούμενο είναι… η «γαλλική πλάτη» στα εμπόδια που θεωρείται σίγουρο ότι θα βάλει το ΔΝΤ με την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης.

«Πλάτη» που θα έχει ως βασικό ζητούμενο όχι να χαλαρώσει το Ταμείο τη στάση του αλλά να φύγει -και από το ελληνικό πρόγραμμα και από το ευρωπαϊκό «έδαφος».

Στην απομείωση του ελληνικού χρέους. Κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν ότι στο Eurogroup του Ιουνίου πέρασε η ελληνογαλλική θέση για σύνδεση ανάπτυξης-χρέους. Οπότε, λένε, το «δια ταύτα» πρέπει να μπει στην ευρωπαϊκή ατζέντα μετά τις γερμανικές εκλογές και πριν από τη Σύνοδο του ΔΝΤ τον Οκτώβριο.

Υπενθυμίζουν ακόμη ότι μόνο τυχαία δεν ήταν η επιλογή, από την κυβέρνηση, του γαλλικού οίκου Rothschild ως συμβούλου για την έξοδο της χώρας στις αγορές -επιλογή που, όπως προσθέτουν, δικαιώθηκε στη δοκιμαστική έξοδο του Ιουλίου.

Στις επενδύσεις... παντού: όπως ανέδειξε χθες το Euro2day.gr, η... crème de la crème της γαλλικής επιχειρηματικότητας θα συνοδεύσει τον κ. Μακρόν στην Αθήνα και θα έχει συναντήσεις με την αντίστοιχη ελληνική ελίτ.

Από τη σύνθεση των δύο «ομάδων» επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι οι επενδυτικές συζητήσεις θα αφορούν το σύνολο, σχεδόν, της επιχειρηματικότητας: υποδομές, τράπεζες, ενέργεια, ασφάλειες, τρόφιμα, υγεία, καινοτομία, νέες τεχνολογίες.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr