Τον Pouyanne της Total συναντά σήμερα ο Στ. Τσοτσορός των ΕΛΠΕ

 

Γιώργος Φιντικάκης

Τον πρόεδρο της Total Patrick Pouyanne πρόκειται να συναντήσει σήμερα ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ Στάθης Τσοτσορός κατά την διάρκεια του οικονομικού φόρουμ που διοργανώνεται στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μεταξύ Ελλήνων και Γάλλων επικεφαλής επιχειρήσεων, παρουσία του Εμμανουέλ Μακρόν και του Αλέξη Τσίπρα.

Η Total από κοινού με την Exxon Mobil και τα ΕΛΠΕ συμμετέχουν στο διαγωνισμό για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκωνστα δύο οικόπεδα, Νότια και ΝΔ της Κρήτης, ο οποίος προκηρύχθηκε κατόπιν δικού τους αιτήματος, και πρόκειται να υποβάλουν προσφορά έως και τον Νοέμβριο, οπότε και εκπνέει η σχετική προθεσμία.

Ο Pouyanne έρχεται στην Ελλάδα για δεύτερη φορά μέσα στο 2017. Η πρώτη ήταν τον Μάιο όταν επισκέφτηκε την χώρα στο πλαίσιο μιας ομάδας, επικεφαλής ευρωπαϊκών βιομηχανιών, της "European Round Table of Industrialists", οπότε και είχε συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. 

Μιλώντας χθες στα "ΝΕΑ", ο επικεφαλής της Total έκανε λόγο για το επενδυτικό ενδιαφέρον της εταιρείας τόσο για το Ιόνιο όσο και για τη Κρήτη, προσθέτοντας ότι η ελληνική οικονομία έχει πλέον πολλές δυνατότητες ανάκαμψης και την ευκαιρία να πετύχει σχετικά καλούς ρυθμούς ανάπτυξης στο άμεσο μέλλον.

Η Total που αυτή τη στιγμή διεξάγει την πρώτη της γεώτρηση στην Κύπρο, έχει υπογράψει από τον περασμένο Μάρτιο συμβόλαιο για το οικόπεδο 2 στο Ιόνιο, από κοινού με τις εταιρείες Ελληνικά Πετρέλαια και Edison, και αναμένει, όπως ανέφερε ο Pouyanne, την κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή έως το τέλος του έτους, προκειμένου και να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Οσο για την Κρήτη, τον Αύγουστο δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι δύο αποφάσεις του αρμόδιου υπουργού Ενέργειας Γ. Σταθάκη, που περιλαμβάνουν τους χάρτες στους οποίους περιγράφονται τα δύο οικόπεδα, με τα ακριβή όρια των υπό παραχώρηση θαλάσσιων περιοχών.

Ο διαγωνισμός αφορά την περιοχή "Νοτιοδυτικά Κρήτης" με εμβαδόν 19.868,37 τετραγωνικά χιλιόμετρα και την περιοχή "Δυτικά Κρήτης" με εμβαδόν 20.058,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Από τα μέσα Αυγούστου, οπότε και δημοσιεύθηκαν οι προκηρύξεις στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι ενδιαφερόμενοι έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση εντός 90 ημερών, δηλαδή έως και τον Νοέμβριο. Οι προσφορές προβλέπεται να αξιολογηθούν εντός 60 ημερών και η σύμβαση μίσθωσης θα συναφθεί, σύμφωνα με το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα, εντός 60 ημερών από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr